Papa Franjo: ‘Bez liturgijske reforme nema reforme Crkve’
Svijet

Papa Franjo: ‘Bez liturgijske reforme nema reforme Crkve’

Vijesti iz Rima, 8. veljače 2024. / 11:45

Papa Franjo sastao se u četvrtak ujutro s članovima vatikanskog Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kako bi razgovarali o važnosti liturgijske reforme kao temeljne značajke šire “obnove Crkve”.

Obraćanje dolazi dok se dikasterij sastaje za svoj godišnja plenarna skupštinakoji se obraća „liturgijskoj formaciji iz Sacrosanctum Concilium do Desiderio Desideravi” za zaređene službenike kao i “liturgijske tečajeve za Božji narod”.

Susret će također nastojati “pružiti biskupima praktične prijedloge za razvoj pastoralnih projekata u njihovim biskupijama s ciljem prevođenja u praksu odraza Papinskog dokumenta”, stoji u priopćenju dikasterija od 5. veljače.

Podsjećajući da je prošlo 60 godina od proglašenja temeljnog dokumenta Drugoga vatikanskog sabora o liturgiji, Sacrosanctum ConciliumPapa je u svom obraćanju 8. veljače naglasio da liturgijska reforma naglašava cilj koncilskih otaca obnove “temeljnih dimenzija” Crkve kao što su “duhovni, pastoralni, ekumenski i misionarski” rad.

“Bez liturgijske reforme nema reforme Crkve”, rekao je papa.

„Crkva koja ne osjeća strast za duhovnim rastom, koja ne pokušava na razumljiv način govoriti muškarcima i ženama svoga vremena, koja ne osjeća bol zbog podjele među kršćanima, koja ne drhti od tjeskobe. naviještanja Krista ljudima, bolesna je Crkva, a to su simptomi“, istaknuo je Sveti Otac u svom obraćanju.

Papa je kvalificirao ove primjedbe rekavši da “takvu izjavu možemo dati samo ako razumijemo što je liturgija u svom teološkom smislu.”

Govoreći posebno o temi sastanka skupštine 2024., Papa je primijetio da se njihov rad mora usredotočiti na to da formaciju učini pristupačnijom tako da ona ne bude “specijalizacija za nekoliko stručnjaka, nego unutarnje raspoloženje cijelog Božjeg naroda”.

„To, naravno, ne isključuje da postoji prednost u odgoju onih koji su, na temelju sakramenta reda, pozvani biti mistagozi, to jest uzeti jedni druge za ruku i pratiti vjernike u spoznaji sveta otajstva«, nastavio je Franjo.

Sveti je Otac također primijetio da se liturgijska formacija temelji na ljubavi prema Kristu ističući teološki prikaz Crkve kao Kristove zaručnice, rekavši: „Svaka reforma Crkve uvijek je pitanje bračne vjernosti.“

“Crkva je žena, Crkva je majka, Crkva ima svoj lik u Mariji i Crkvi-ženi.”

Papa je dodao da je Crkva “više od Petra … sve se ne može svesti na službu. Žena sama po sebi ima veliki simbol u Crkvi kao žena, ne svodeći je na ministrantsku službu.”

„Zato sam rekao da je svaka reforma Crkve uvijek pitanje bračne vjernosti, jer ona [the Church] je žena.”

Papa se osvrnuo i na središnje mjesto liturgije u našim životima, rekavši da je to “mjesto izvrsnosti u kojem se susrećemo sa živim Kristom”, koji “stalno oživljava i obnavlja krsni život”.

Papa je također rekao da je njegova želja da dikasterij poduzme ovaj posao u suradnji s Dikasterijem za kulturu i obrazovanje, Dikasterijem za kler i Dikasterijem za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života kako bi odražavao “duh sinodalnu suradnju.”

Matthew Santucci

Matthew Santucci je dopisnik CNA iz Rima sa sjedištem u uredu EWTN-a u Vatikanu. Odrastao je u Connecticutu, a od 2020. živi u Rimu. Diplomirao je povijest na Fordhamu i magistrirao međunarodne odnose na Luissu Guidu Carliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biden izvršna mjera povećava zaštitu za supružnike koji nisu državljani, djecu američkih državljana

Katoličke vijesti

Od borbe s ljutnjom do puta milosrđa, sveti Franjo Saleški uzor je svima nama

Katoličke vijesti

Anketa Knights of Columbus: Dvije trećine Amerikanaca podržava neka ograničenja pobačaja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti