Papa: Dogovoreni mir bolji je od beskonačnoga rata
Biskupska konferencija BiH

Papa: Dogovoreni mir bolji je od beskonačnoga rata

Dogovoreni mir bolji je od beskonačnoga rata – rekao je papa Franjo misleći na Ukrajinu, Gazu i ratove koji potresaju svijet, u intervjuu za američku radioteleviziju CBS, koji je dao 24. travnja 2024. poslijepodne u Domu svete Marte. Neki dijelovi intervjua, koji je trajao oko sat vremena, a vodila ga je Norah O’Donnell, direktorica “Cbs Evening News”, emitirani su kada je u Europi bila prošla ponoć. Proširena verzija razgovora bit će emitirana u nedjelju 19. svibnja, uoči Svjetskoga dana djeteta koji će se obilježavati u Rimu 25. i 26. svibnja.

Papa je potaknuo sve zemlje u ratu da zaustave sukobe. Pokušajte pregovarati. Tražite mir – rekao je. Na novinarkin poticaj da prokomentira izraz ‘genocid’ u odnosu na ono što se događa u Gazi, Papa je ponovio tu riječ te rekao da održava svakodnevni kontakt s tom stvarnošću patnje. Mnogo molim za prekid vatre u Gazi – dodao je podsjetivši da svake večeri u 19 sati zove jedinu katoličku župu u Pojasu Gaze kako bi dobio vijesti: situacija je vrlo teška, vrlo teška – rekao je – također zato što se ljudi moraju boriti da bi dobili hranu.

Na pitanje o posljedicama ruske invazije na Ukrajinu koje snose djeca, papa Franjo je odgovorio: “Ta se djeca ne znaju smijati. Ja im nešto kažem, ali oni su zaboravili kako se smiješiti; a kad dijete zaboravi kako se smiješiti to je vrlo ozbiljno”.

Papa Franjo je govorio i o klimatskim promjenama koje doista postoje, a što se tiče Svjetskoga dana djeteta rekao je da mališani “uvijek nose poruku”: daju nam priliku da imamo mlađe srce. Na pitanje o njegovu zdravlju, smiješeći se odgovorio je: “Dobro je”.

Potom je ponovio da u Crkvi ima mjesta za svakoga: “Rekao bih da uvijek ima mjesta. Ako u nekoj župi župnik ne izgleda gostoljubivo, razumijem to, ali idite i potražite negdje drugdje, mjesta uvijek ima, uvijek. Nemojte bježati od Crkve. Crkva je velika. Ona je više od hrama… ne morate bježati od nje”. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održan 46. međunarodni simpozij profesora teologije i filozofije

Katoličke vijesti

Nikaragva: Osuđeno 11 evangeličkih pastora

Katoličke vijesti

Papa talijanskim studentima: Budite ljubitelji istine i otvoreni za promjene

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti