Papa dodjeljuje naslov blaženog Guidu iz Montpelliera
Papa

Papa dodjeljuje naslov blaženog Guidu iz Montpelliera

Papa Franjo izdaje Motu Proprio “Fide Incensus” za dodjelu naslova blaženog francuskom redovniku iz 12. stoljeća Guidu iz Montpelliera, nazivajući ga “poniznim i skromnim slugom” potrebite, bolesne i napuštene djece.

Piše Vatican News

“Primjer Guida iz Montpelliera, čovjeka apsolutno jedinstvenog u svom skromnom duhovnom životu, u poslušnosti i služenju siromasima, oduvijek nas je privlačio i nadahnjivao. Stoga vjerujemo da je došlo vrijeme da se on predstavi u poseban put prema Crkvi Božjoj, kojoj nastavlja progovarati svojom vjerom i djelima milosrđa.”

Uz motu proprio pod nazivom “Fide incenzusPapa Franjo dodijelio je danas naslov blaženika redovima, kongregacijama i zajednicama nadahnutim karizmom Santo Spirito in Sassia, liturgijskim kultom francuskog redovnika Guida iz Montpelliera.

Redovnica je bila utemeljiteljica Hospitalaca Santo Spirita i Bratovštine Duha Svetoga za skrb, osobito o siromašnoj i bolesnoj djeci.

Brojni zahtjevi

Papina odluka rezultat je “hvalevrijednih prosudbi” koje su njegovi prethodnici izrazili o “svetosti života” Guida iz Montpelliera, kao i “brojnih zahtjeva koje stalno upućuju kardinali, biskupi, redovnici, a osobito redovi, kongregacije. , te institute nadahnute Guidovim pravilom i životom.”

Također je uslijedio zahtjev “laika, koji su se obratili Svetoj Stolici da se Guidu iz Montpelliera odaju liturgijske časti”.

Uzimajući u obzir “izvrsne zasluge” redovnika, Papa je stoga odlučio “za dobrobit duša” dodijeliti ovaj “poseban znak milosti”.

Liturgijski spomendan 7. veljače

Guido iz Montpelliera, stoji u dokumentu, tako je upisan u katalog blaženika: njegov spomendan, s liturgijom časova i euharistijskim slavljem, bit će 7. veljače.

Bit će obvezan za redove, kongregacije i institute Santo Spirito u Sasiji kao i za institute nadahnute karizmom brata Guida.

Usluga je započela na periferiji Montpelliera

U Fide incenzusPapa zatim prepričava život i djelo ovog čovjeka koji je, kako je napisao Pietro Saunier, bio „zapaljen vjerom, gorio milosrđem, toliko pobožan i pun ljubavi prema siromasima da ih je častio kao gospodare, štovao kao zaštitnike, volio kao braća, brinite o njima kao o djeci, konačno ih štujte kao slike Kristove.”

Rođen u drugoj polovici 12. stoljeća u Montpellieru u bogatoj obitelji, Guido je u mladosti počeo služiti potrebitima, osnovavši za njih kuću-bolnicu u predgrađu francuskog grada. Bilo je to djelo milosrđa koje je od početka povjerio Duhu Svetome. Ubrzo je dobio mnogo sljedbenika, nadahnutih njegovim primjerom, pa je tako nastala zajednica redovnica i redovnica i laica.

Potpora pape Inocenta III

Lotario de’ Conti di Segni, budući papa Inocent III., tijekom studija u Francuskoj upoznao je Guidova djela i, nakon što je izabran na papinsko prijestolje, podržao ih je bulom Hiis precipueu kojem je zamolio sve biskupe da podrže njegove inicijative.

Iste je godine bolnica u Montpellieru došla pod izravnu jurisdikciju Svete Stolice, a Papa je potvrdio monaško pravilo koje je Guido pripremio za svoju zajednicu, koja je, uz bolnicu u Montpellieru, već brojala deset sličnih mjesta u južnoj Francuskoj i dva u Rimu.

Pomoć napuštenoj novorođenčadi i neželjenoj djeci

S drugim bikom, Cupientes pro plurimisizdana 1201., sadašnja crkva Santa Maria in Sassia u Rimu zajedno s domus hospitalis, koju je utemeljio isti Inocent III između 1198. i 1201., povjerena je brizi Guidu od Montpelliera i njegovim drugovima.

Guido, piše papa Franjo u Motu propriju, težio je svojim djelovanjem „obuhvatiti cijelu osobu, dušom i tijelom, od najmlađih do najstarijih… Ideal pomoći svima osobito se ostvario u skrbi za napuštenu novorođenčad i neželjenu djecu. djece.

Uz materijalnu i duhovnu pomoć majkama koje su ostale same i prostitutkama, bolnica Santo Spirito u Sasiji izgradila je jedan od prvih kotača za nahoče, gdje su se novorođenčad mogla anonimno ostaviti pod brigom zajednice.” U ovom domus hospitalis, napuštena djeca tako su dobila priliku za cjelovit razvoj.

Izlazak u potragu za potrebitima

Guido se također “nije ograničio na pomaganje onima koji su dolazili k njemu, nego je poticao svoje sestre i braću da izađu na ulice u potrazi za potrebitima.” Bezuvjetno služenje siromasima kojemu su redovnici dodali religiozno promišljanje Božje ljubavi.

Uvijek papa Inocent III, s bulom Inter opera pietatis, godine 1204. ponovno potvrdio novi red i svoju jurisdikciju nad rimskom bolnicom u crkvi Santa Maria in Sassia, čineći je glavnom kućom za cijeli red.

Uspomena koja se šutke čuva

Brat Guido umro je u Rimu, u prvim mjesecima 1208. Uspomena na njega kao “poniznog i skromnog sluge siromaha” bila je “tiho” sačuvana sljedeća četiri stoljeća u samostanima i bolnicama živeći prema pravilu koje je napisao.

Otkako je preminuo, generacije sestara i braće koje su slijedile “sjećaju ga se u svakodnevnoj molitvi iu vjernom ispunjavanju karizme svoga reda”.

Kako njegovo djelo i danas donosi “brojne i dobre plodove”, zahvaljujući redovničkim zajednicama koje neumorno pomažu siromašnima, Papa je stoga odlučio kultu dodijeliti naslov blaženog.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: Susret s migrantom je susret s Kristom

Katoličke vijesti

Papa poziva redovnike da budu dar ‘Bogu’ i ‘od Boga’

Katoličke vijesti

Papa podsjeća na nadolazeći Dan sjećanja na holokaust, poziva na prekid rata

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti