Papa: Da Palestina i Izrael budu dvije slobodne države i u dobrim odnosima
Biskupska konferencija BiH

Papa: Da Palestina i Izrael budu dvije slobodne države i u dobrim odnosima

Ukrajina, Bliski istok i Mjanmar; papa Franjo je i danas, 24. travnja 2024., na općoj audijenciji uputio apele za zemlje za koje stalno traži mir, kao i za brojne druge koje nije spomenuo, ali su one u njegovim molitvama. Svoje je misli Sveti Otac posvetio Bliskom istoku, a posebno Gazi, potičući na molitvu.

Tamo se mnogo pati, u ratu. [Molimo] za mir između Palestine i Izraela, da budu dvije države, slobodne i u dobrim odnosima. Molimo za mir.

Zarada proizvođača oružja

Malo prije toga spomenuo se sukoba u istočnoj Europi, mladih Ukrajinaca koji odlaze kao vojnici i idu umrijeti u ratu koji, kao i svi drugi – istaknuo je Papa – s jedne strane ima one koji pate, a s druge one koji profitiraju od toga.

Rat je uvijek poraz u kojemu najviše zarađuju proizvođači oružja;, molim vas, molimo za mir.

Pomoć stiže u Gazu

Papa je u nekoliko navrata potaknuo dvodržavno rješenje za Izrael i Palestinu, posljednji put u nedjelju 14. travnja, tijekom podnevnoga nagovora, kada je ponovno istaknuo da nitko ne smije ugroziti postojanje drugih, te od međunarodne zajednice tražio da pomogne Izraelcima i Palestincima da žive u dvije države, u sigurnosti, jer je to njihova želja i njihovo pravo.

U međuvremenu iz Gaze stižu vijesti o kontinuiranim izraelskim napadima, a Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) svjedoči da je jučer u Pojas Gaze ušlo 310 kamiona s humanitarnom pomoći, što je rekord od 7. listopada – ističe agencija Ujedinjenih naroda, dok FAO upozorava da cjelokupno stanovništvo živi u najtežoj krizi na ljestvici prehrambene sigurnosti. Utvrđeno je da jedna četvrtina od 2,2 milijuna stanovnika, dakle 600.000 ljudi – kako stoji u globalnom izvještaju o prehrambenim krizama za 2024. godinu – živi u ‘katastrofalnoj’ situaciji i u opasnosti od gladi. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Vukšić primio novoimenovanog banjolučkog muftiju Smajlovića i vojnog muftiju Pašalića

Katoličke vijesti

Župa Ilijaš proslavila Markovdan | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

Europski parlament osudio napade na kršćane u Nigeriji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti