Papa: Bolesničko je pomazanje znak liječenja, a ne dolaska pogrebnika
Biskupska konferencija

Papa: Bolesničko je pomazanje znak liječenja, a ne dolaska pogrebnika

Za pastoral bolesnika – molitvena je nakana pape Franje za srpanj, objavljena putem videa koji je, kao svakog mjeseca, izradila Papina svjetska molitvena mreža u suradnji s nadbiskupijom Los Angelesa. U središtu je poruke sakrament bolesničkoga pomazanja od kojega Papa želi ukloniti svaki strah. Naime, on kaže:

Bolesničko pomazanje nije sakrament samo za one koji su na samrti. Ne. Važno je da to bude jasno. Kada svećenik pristupi osobi da joj udijeli bolesničko pomazanje, ne pomaže joj nužno da se oprosti od života.

Razmišljati o tom sakramentu iz te perspektive značilo bi odustati od svake nade, uzeti zdravo za gotovo – dodaje Papa – da će nakon svećenika doći pogrebnik. Sveti Otac napominje da je bolesničko pomazanje jedan od ‘sakramenata ozdravljenja’, ‘liječenja’, koji liječi duh. Zbog toga, kada je osoba jako bolesna, preporučljivo je dati joj bolesničko pomazanje.

Vidljiv znak nade i za starije osobe

Bolesničko pomazanje nije namijenjeno samo bolesnima, nego je dobro i za starije osobe – pojašnjava Papa te na kraju tumači molitvenu nakanu koju povjerava cijeloj Crkvi:

Molimo da sakrament bolesničkog pomazanja dade Gospodinovu snagu osobama koje ga primaju i njihovim bližnjima te da sve više postaje vidljiv znak suosjećanja i nade za sve.

Zajednička dimenzija sakramenta

Sakramenti Crkve su darovi – stoji u priopćenju koji predstavlja Papin video – to su načini na koje se Isus čini prisutnim da bi blagoslovio, ohrabrio, pratio, utješio. To je također slučaj s dijeljenjem sakramenta bolesničkoga pomazanja, sakramenta koji pruža utjehu bolesnima i njihovim bližnjima. Osim toga to je sakrament zajedničke naravi – napominje se u priopćenju te prenose riječi pape Franje na općoj audijenciji 26. veljače 2014.: “U trenutku boli i bolesti nismo sami: svećenik i oni koji su prisutni tijekom bolesničkog pomazanja predstavljaju, naime, cijelu kršćansku zajednicu koja se, kao jedinstveno tijelo, okuplja oko onih koji pate i njihovih obitelji, jačajući u njima vjeru i nadu, i podupirući ih molitvom i bratskom toplinom”. Slike Papinog videa, snimljenoga u američkim biskupijama Allentown, u Pennsylvaniji, i Los Angeles, u Kaliforniji, svjedoče o tome prikazujući dvije različite priče, ali povezane milošću sakramenta, i ističući različite kontekste u kojima se on može podijeliti.

Pater Fornos: Nemojmo se ustručavati predložiti bolesničko pomazanje

Na bolesničko pomazanje ne treba gledati kao na čudesnu gestu ozdravljenja bolesnika, ali ne treba ga smatrati ni znakom skore smrti. Ono jamči Isusovu blizinu s boli bolesnika, njegovu utjehu i oproštenje. Tijekom spomenute audijencije 2014. godine, papa Franjo je napomenuo da je “bolesničko pomazanje često zaboravljen ili manje priznat sakrament, dok je zapravo njegovo značenje prekrasno.

Iako su mnogi ponovno otkrili dubinu sakramenta bolesničkoga pomazanja – komentira otac Frédéric Fornos S.J., međunarodni ravnatelj Papine svjetske molitvene mreže – još ga se uvijek često shvaća načinom da se bolesnici pripreme za smrt, stoga ga se često nastoji odgoditi. Postoji pomalo ideja da će nakon svećenika doći pogrebno poduzeće – piše pater Fornos.

Zbog toga papa Franjo želi da ovaj mjesec ponovno otkrijemo svu dubinu i pravi smisao tog sakramenta: ne samo kao pripravu za smrt, nego kao sakrament koji daje utjehu bolesnima i njihovim voljenima u vrijeme teške bolesti, te snagu onima koji se brinu o njima. Ravnatelj Svjetske molitvene mreže na kraju potiče: “Svi poznajemo bolesne osobe, molimo za njih, a ako smatramo da se suočavaju s teškom bolešću – ili su možda starije osobe u sve slabijem stanju – ne oklijevajmo predložiti im da iskuse taj sakrament utjehe i nade“. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Svjetlo riječi dobilo priznanje za radioemisiju “Bosna Srebrena”

Katoličke vijesti

U Orašju svečano proslavljen blagdan Svijećnice

Katoličke vijesti

Sestre SMI održale duhovnu obnovu za djevojke župe Lug-Brankovići

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti