Paneuropska unija Bosne i Hercegovine pozdravlja odluku Europskog vijeća i Komisije o otvaranju pregovora s BiH
Biskupska konferencija

Paneuropska unija Bosne i Hercegovine pozdravlja odluku Europskog vijeća i Komisije o otvaranju pregovora s BiH

Paneuropska unija Bosne i Hercegovine uputila je, 23. ožujka 2024. priopćenje u povodu odluke Europskog vijeća i Komisije o otvaranju pregovora s BiH. Spomenuto priopćenje, koje potpisuje prof. dr. Franjo Topić, v.d. predsjednik PEU BiH, prenosimo u cijelosti:

Paneuropska unija Bosne i Hercegovine izražava radost i nadu povodom odluke Europskog vijeća da se započnu pregovori o pristupanju Bosne i Hercegovine u članstvo Europske unije. Zahvalu i pohvalu zaslužuju svi domaći i europski političari i institucije koje su radile na ovom važnom i velikom poslu.

Peu BiH kao i međunarodna Peu te posebno hrvatska Peu godinama zagovaraju da BiH treba biti članica Europske unije. izrazio je duboku zahvalnost i čestitke svim akterima koji su doprinijeli ovom povijesnom događaju. Peu ima i svoj klub zastupnika u Eu parlamentu. “Ova odluka Europske Unije potvrđuje priznanje napora i napretka Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu. Iako je vrlo složeno uređenje BiH, BiH pokazuje sposobnost napredovanja, dok njeni lideri usmjeravaju zemlju prema zajedničkim ciljevima, što je znatno ohrabrilo otvaranje pregovora. S ovim činom prelazi se od daytonske u briselsku BiH ” rekao je v.d. predsjednika Peu BiH prof. Franjo Topić.

Istaknuo je važnost ove faze u integracijskom procesu, navodeći da službeni početak pregovora predstavlja ključan pomak i potvrdu dobrog rada političkih lidera i institucija Bosne i Hercegovine. Od podnošenja zahtjeva za članstvo 2016. godine i dobivanja statusa kandidata 2022., Bosna i Hercegovina je demonstrirala svoju posvećenost reformama i usklađenosti s kriterijima Europske unije, što je sada kulminiralo otvaranjem pregovora za članstvo. Sad će trebati i još više raditi na usklađivanju zakona i struktura BiH s EU. Time će ovo zeleno svjetlo postati stvarnost i pomoći da BiH i njezini građani budu istovremeno i građani pa neće morati ići u inozemstvo da bi uživali blagodati EU.

Akademik prof. dr. Franjo Topić
v.d. predsjednik Paneuropske unije BiH

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

​​​​​​​Biskupi Biskupske konferencije BiH slavili Svetu misu u crkvi Ara Coeli u Rimu u povodu 600. obljetnice rođenja Katarine Kosača-Kotromanić

Katoličke vijesti

Papa primio biskupe iz talijanske regije Umbrije te ih potaknuo da budu blizu Božjem narodu

Katoličke vijesti

Nadbiskup Gallagher o obilježavanju 200. obljetnice smrti kardinala Ercolea Consalvija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti