Ovi mučenici Pedesetnice bili su okrijepljeni Duhom Svetim
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Ovi mučenici Pedesetnice bili su okrijepljeni Duhom Svetim

Crkva poštuje hrabrost nekoliko mučenika koji su ubijeni na blagdan Duhova, ističući snagu koju Duh Sveti može dati.

Među sedam darova Duha Svetoga, snaga duha je onaj koji svim kršćanima daje snagu da ustraju u vjeri, čak i tijekom progona.

Dok nam darovi znanja i mudrosti pomažu znati što trebamo učiniti, dar jakosti jača našu volju kako bismo zapravo mogli ostvariti ono što je istinito, dobro i lijepo.

Ovaj dar se ponekad naziva dar hrabrosti i pomaže osobi čvrsto stajatičak i kada su progonjeni, čineći ispravnu stvar:

[T]dignut će ruke na vas i progoniti vas … Ovo će biti vrijeme da svjedočite … dat ću vam usta i mudrost, kojoj se nijedan od vaših protivnika neće moći oduprijeti niti joj proturječiti … svi će vas mrziti za ime moje. Ali neće vam propasti ni vlas s glave.

Luka 21,12-17

Duhovski mučenici

u Rimski martirologijkoji uključuje popis svetaca koji su se povijesno slavili svaki dan u godini, tu je 21. svibnja naveden zbornik mučenika koji su ubijeni na Duhove.

U Aleksandriji spomendan svetih mučenika Sekunda, svećenika i drugih, koje je arijanski biskup Juraj učinio barbarskim. ubijen za vrijeme svetih dana Duhovapod carem Konstancijem.

Misli se na Konstancija II., koji je vladao između 337.-361., i kapadokijskog biskupa Jurja. Obojica su promicali krivovjerje arijanstva tijekom tog razdoblja.

Vraćajući se natrag do Arija, arijanizam, prema Katolička enciklopedijabila je hereza koja se pojavila u 4. stoljeću i nijekao božanstvo Isusa Krista.”

Bila je to popularna hereza u koju su vjerovali mnogi kršćani, ali je osuđena na Prvi sabor u Niceji u 325.

Iako ne znamo mnogo o Sekundu ili drugim mučenicima koji su umrli na Pedesetnicu, možemo reći da su čvrsto stajali u svom vjerovanju u Isusovo božanstvo i da su bili ojačani Duhom Svetim kako bi mogli izdržati progon, čak i od drugih kršćana.

Mora da je bilo teško, jer su ih i biskup i car progonili, pokušavajući ih uvjeriti da odustanu od svoje vjere u Kristovo božanstvo.

Dobili su na dar snaga duha i hrabro su se suprotstavili popularnim mišljenjima svoga vremena, želeći čvrsto stajati uz Isusa Krista i njegovu Crkvu.

Święci apostołowie Filip i Jakub
SVETI ĆIRIL ALEKSANDRIJSKI

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Licemjeri na Mojsijevoj stolici: Isus poučava o Saveznoj vlasti

Katoličke vijesti

Zašto bizantski katolici nose zeleno na Pedesetnicu

Katoličke vijesti

Bog se bori za našu slobodu bogoslužja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti