Otvorenje putujuće izložbe „creAction“ u Domu kulture Jajce uoči Svjetskog dana zaštite okoliša
Biskupska konferencija BiH

Otvorenje putujuće izložbe „creAction“ u Domu kulture Jajce uoči Svjetskog dana zaštite okoliša

Uz potporu američke humanitarno-razvojne agencije Catholic Relief Services – CRS, Centar za mirovno obrazovanje – CMO je u okviru projekta Pokret za ekološko obraćenje osmislio i priredio putujuću izložbu „creAction“ koje će biti u Jajcu, 4. lipnja 2024. u 18 sati u JU „Dom kulture Jajce“.

„Posebna radost nam je uoči Svjetskog dana zaštite okoliša otvoriti izložbu „creAction“ baš u jednom od najljepših bh. gradova, gradu na predivnim bh. rijekama Plivi i Vrbasu, što bi bilo nemoguće bez pokroviteljske i suorganizatorske otvorenosti Fikreta Čančara, direktoru JU „Dom kulture Jajce““, stoji u pozivnici u kojoj se dalje navodi:

Izložba „creAction“ predstavlja umjetničku akciju u službi zaštite okoliša. Nadahnuta je enciklikom pape Franje o brizi za zajednički dom. Naziv enciklike – Laudato si’ – potječe iz Pjesme stvorova sv. Franje Asiškog na čijoj karizmi i duhovnosti, priznatoj i nadaleko izvan Katoličke Crkve, počiva. Oslovljavajući svakog čovjeka, enciklika poziva sve društvenopolitičke & religijske aktere na neodložno sklapanje sveobuhvatne koalicije za očuvanje planeta Zemlje. Dakako, pritom na poseban način naglašava (su)odgovornost religija za zaštitu okoliša, skrećući pozornost na dobrano zaboravljenu kršćansku, ali i općenito religijsku ekološku baštinu & mudrost.

Uz podsjećanje na duhovno-mističnu dimenziju prirode, nakana izložbe je predstaviti sve veće probleme s kojima se suočavamo štiteći okoliš u bh. kontekstu, što smo već izgubili, ali i koliko toga još uvijek imamo i koliko toga bismo po svaku cijenu morali sačuvati. Neke od najupečatljivijih citata iz enciklike smo izdvojili i potom ih vizualizirali kroz fotografije. Naravno, fotografije i bez citata plijene pažnju svojom umjetničkom vrijednošću, kao što i citati bez fotografija plijene svojom mudrošću. I jedno i drugo je neodgodiv poziv na promišljanje, preispitivanje i – povrh svega – zajedničku akciju!

Na samom otvorenju u Jajcu govorit će: Fikret Čančar, direktor JU „Doma kulture Jajce“; Edina Hajder, pastorica Evanđeoske crkve u Jajcu; Ismir Karaga, predsjednik udruženja „Izvor dobročinstva“; fra Mišo Sirovina, vikar Župe sv. Ante Padovanskog u Sivši; Amer Tikveša, autor izložbe & fotografija; Robert Oroz, autor fotografija.

Grafičko oblikovanje izložbe „creAction“ potpisuje Ivana Ibrović, a idejni začetnik izložbe je Alen Kristić, ujedno moderator njezinog otvorenja u Jajcu i voditelj projekta Pokreta za ekološko obraćenje CMO-a.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ansambl Kolbe nastupio na Humcu

Katoličke vijesti

Đakoni Biskupske konferencije BiH posjetili zajednicu Školskih sestara franjevki Krista Kralja, Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina u provincijalnoj kući na Bjelavama

Katoličke vijesti

Župa Čerin pobjednik 22. Međužupne lige Hercegovine

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti