Otvoreni 16. dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima
Biskupska konferencija

Otvoreni 16. dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Četverodnevna manifestacija 16. dana hrvatskih svetaca i blaženika otvorena je u četvrtak 23. svibnja 2024. u Križevcima.

Pretprogram i misno slavlje bilo je u čast trećega hrvatskog sveca Marka Križevčanina, dok je u kulturnom dijelu programa otvoren novi izložbeni ciklus „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademskog slikara Branimira Dorotića.

Književno, molitveno i glazbeno slavlje su sv. Marka Križevčanina u crkvi sv. Ane uveli članovi Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“. Uslijedilo je misno slavlje koje je, uz koncelebraciju križevačkoga župnika preč. Stjepana Sovičeka i rektora Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antuna Sentea ml., predvodio križevački vladika Milan Stipić.

U propovijedi je rekao da su njemu Križevci posebni zato što je uz taj grad vezano više ljudi sveta života. „Jedan je, Marko Križevčanin, svet, a za drugoga se, Stjepana Kranjčića, priprema proces. O njima se pišu knjige, spremaju se kulturni programi. No divno je što i među živima ima svetih osoba“, naglasio je mons. Stipić pojašnjavajući nemale aspekte svetosti u životima grešnih ljudi. „Važno je svetost čuvati i prenijeti novim naraštajima. Neka nam u tim nastojanjima sv. Marko pomogne“, završio je grkokatolički biskup Stipić.

Pjevanje je predvodio zbor mladih „Agape“ Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca.

Program je nastavljen u križevačkoj Gradskoj galeriji uz otvorenje izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademskog slikara Branimira Dorotića.

Prigodnim su govorima izložbu u ime Grada Križevaca predstavili ravnateljica Gradskog muzeja Tea Hatadi i pročelnik za društvene djelatnosti Sandro Novosel, zatim nositelj izložbe rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. kao i likovni kritičar Stanko Špoljarić te sam autor Branimir Dorotić. Autor je kazao kako se osjeća ponosno što je Hrvat i što je dobio priliku ostvariti portrete svetih Hrvata. Kao hodočasnik domaćinima je na kontinuitetu manifestacije čestitao saborski zastupnik Stjepo Bartulica, a izložbu je otvorio vladika Stipić.

Glazbeno je svečanost vodio zbor mladih „Agape“, a moderirala je autorica Dana hrvatskih svetaca i blaženika i predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. Istaknula je da je Branimir Dorotić prvi umjetnik kojemu je ovo druga izložba na Danima hrvatskih svetaca i blaženika. Podsjetila je da je prva Dorotićeva izložba bila na 3. Danima i da su tada bile izložene umjetnikove skice za vitraje s likovima hrvatskih svetaca i blaženika.

Izložba će u Križevcima biti otvorena do 9. lipnja, a zatim će, zahvaljujući ponajprije Nacionalnom svetištu sv. Josipa, gostovati i u drugim gradovima Hrvatske.

Autor izložbe Branimir Dorotić ostvario je više od 20 portreta hrvatskih duhovnih velikana u tehnici akrila na platnu. Izložba je praćena prigodnim katalogom u kojem su objavljene sve slike, likovna analiza izložbe povjesničara umjetnosti Stanka Špoljarića, kao i cjelovit popis hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih s osnovnim podacima o svakome.

Osim okupljenih u crkvi i galeriji cjelokupan je program uživo pratilo više od 15 000 pratitelja preko facebook portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija, Radio Marije i Glasa Koncila.

Organizatori su bili Udruga za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić”, Župa sv. Ane Križevci, Župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Zadarski provincijal u posjetu HKM sv. Jeronima u Johannesburgu

Katoličke vijesti

Program apostolskog pohoda pape Franje Veroni

Katoličke vijesti

U Vinjanima svečano proslavljen sv. Josip

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti