Otvaranje izložbe „creAction“ nadahnute enciklikom Laudato si’
Biskupska konferencija

Otvaranje izložbe „creAction“ nadahnute enciklikom Laudato si’

Uz suradnju i potporu američke humanitarno-razvojne agencije  Catholic Relief Services – CRS, Centar za mirovno obrazovanje – CMO je u okviru projekta Pokret za ekološko obraćenje osmislio i priredio izložbu „creAction“ na čije otvorenje će biti u srijedu, 22. svibnja 2024. s početkom u 18 sati u Galeriji „Mak“ Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti B&H (Sime Milutinovića Sarajlije 7 – Sarajevo).

Izložba „creAction“ predstavlja umjetničku akciju u službi zaštite okoliša. Nadahnuta je enciklikom pape Franje o brizi za zajednički dom. Naziv enciklike – Laudato si’ – potječe iz Pjesme stvorova sv. Franje Asiškog na čijoj karizmi i duhovnosti, priznatoj i nadaleko izvan Katoličke crkve, počiva. Oslovljavajući svakog čovjeka, enciklika poziva sve društvenopolitičke & religijske aktere na neodložno sklapanje sveobuhvatne koalicije za očuvanje planeta Zemlje. Dakako, pritom na poseban način naglašava (su)odgovornost religija za zaštitu okoliša, skrećući pozornost na dobrano zaboravljenu kršćansku, ali i općenito religijsku ekološku baštinu & mudrost.

Uz podsjećanje na duhovno-mističnu dimenziju prirode, nakana izložbe je predstaviti sve veće probleme s kojima se suočavamo štiteći okoliš u bh. kontekstu, što smo već izgubili, ali i koliko toga još uvijek imamo i koliko toga bismo po svaku cijenu morali sačuvati. Neke od najupečatljivijih citata iz enciklike smo izdvojili i potom ih vizualizirali  kroz fotografije. Naravno, fotografije i bez citata plijene pažnju svojom umjetničkom vrijednošću, kao što i citati bez fotografija plijene svojom mudrošću. I jedno i drugo je neodgodiv poziv na promišljanje, preispitivanje i – povrh svega – zajedničku akciju!

Nakon otvorenje na Svjetski dan biološke raznolikosti i tijekom Tjedna enciklike Laudato si’ koji se ove godine svečano obilježavaod 19. do 26. 5. pod motom Sjeme nade, izložba „creAction“ u sarajevskoj galeriji „Mak“ bit će otvorena do 27. 5. Na samom otvorenju u Sarajevu govorit će: Majda Ibraković, koordinatorica & članica Koordinacionog odbora Eko B&H mreže; Senada Tahirović, glavna urednica „Preporoda“; vlč. Željko Vlajić, župnik sarajevske župe sv. Luke Evanđelista; Amer Tikveša, autor izložbe & fotografija,

Robert Oroz, autor fotografija.

Grafičko oblikovanje izložbe „creAction“ potpisuje Ivana Ibrović, a idejni začetnik izložbe je Alen Kristić, ujedno moderator njezinog otvorenja u Sarajevu i voditelj projekta Pokreta za ekološko obraćenje CMO-a.

Glazbene točke tijekom sarajevskog otvorenja izložbe „creAction“ izvest će: Siniša Markanović, bariton i Bakir Samardžić, klavir.

Nakon sarajevskog otvorenja, zasada je planirano da izložba „creAction“ bude otvorena 4. 6. uočio Svjetskog dana zaštite okoliša u Domu kulture u Jajcu, a potom, tijekom rujna / septembra, u Fojnici i Zenici.

„Molimo Vas da svojom nazočnošću doprinesete razvoju javnog dijaloga i općedruštvene suradnje u području očuvanja bh. okoliša ili, kako bi to rekao papa Franjo, oko brige za naš zajednički dom što je pothvat nezamisliv bez uključivanja različitih religijskih aktera i posredstvom njih dobrano zaboravljene a prije potrebne religijske ekološke baštine i mudrosti“, navodi se u pozivnici.

Kontakt informacije:

Alen Kristić, kreator & voditelj projekta Pokret za ekološko obraćenje, [email protected], 063/870-701 & 065/681-140,

Zdravko Kujundžija, koordinator projekta Pokret za ekološko obraćenje, [email protected], 061/102-364;

https://www.facebook.com/ekoobracenje

https://www.facebook.com/centar.mirovno/

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Mlada misa fra Ante Vukoje

Katoličke vijesti

Predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Marinko Čavara razgovarao s apostolskim nuncijem u BiH

Katoličke vijesti

Čestitka laika Požeške biskupije novom biskupu Martinoviću

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti