Otvaranje 64. međunarodnog vojnog hodočašća u Lurdu
Biskupska konferencija

Otvaranje 64. međunarodnog vojnog hodočašća u Lurdu

Svečano otvaranje 64. međunarodnog vojnog hodočašća (PMI) održano je 24. svibnja u bazilici svetog Pija X. u Lurdu, piše Informativna katolička agencija.

U prvom dijelu programa, u baziliku su u svečanom mimohodu ušle garde sa stjegovima zemalja zastupljenih na hodočašću, a među njima i pripadnici Hrvatske vojske. Sveukupno oko četrdesetak zemalja sudjeluje na hodočašću. Sve hodočasnike pozdravio je vojni ordinarij francuske vojne biskupije mons. Antoine de Romanet uputivši poseban pozdrav papinom izaslaniku – tajniku za odnose s državama nadbiskupu Paulu Richardu Gallagheru. Potom je mons. Romanet izrekao blagoslov zavjetne svijeće 64. PMI.

Pročitana je i poruka kardinala Pietra Parolina, državnog tajnika Svete Stolice, u kojoj među ostalim stoji: „Prigodom 64. međunarodnog vojnog hodočašća, Njegova Svetost papa Franjo je u duhovnom zajedništvu sa svima vama, koji dolazite iz različitih sredina. Zahvaljuje Bogu za ovaj godišnji susret ispred blagoslovljene špilje Massabielle koji vam omogućuje da izgradite veze prijateljstva, da udružite ljudska i duhovna bogatstva koja svatko nosi, da podijelite trenutke radosti, da pronađete u zajedničkoj molitvi i u razmjeni snagu potrebnu za prevladavanje kušnji, tjeskoba, samoća koje često doživljavate tijekom svojih različitih obveza (…) Dragi vojnici, Papa vas poziva da ustanete i hodate hrabro i ustrajno. Budite vojnici koji stoje i ponosno poštuju svoju odoru, svoj moto i svoju domovinu, ali i svjesni da ste dio jedinstvene ljudske obitelji, obitelji rastrgane i ranjene ali koju je Krist došao otkupiti i spasiti silom ljubavi, a ne nasiljem oružja. Budite ‘stražari mira’ kako je govorio sv. Ivan Pavao II. Svijet vas treba, posebno u ovom mračnom trenutku naše povijesti. Trebamo muškarce i žene koji su sposobni staviti oružje u službu mira i bratstva“.

Nakon paljenja zavjetne svijeće međunarodnog hodočašća, okupljeni iz raznih zemalja svijeta uputili su molitvu Bogu, osobito za mir u svijetu. U drugom dijelu programa, održana je svečana povorka vojnih orkestara. Tijekom ulaska orkestra Hrvatske vojske, hrvatski hodočasnici su uz pjesmu „Mi smo garda hrvatska“, razvili dvadesetmetarsku zastavu koja se ponosno vijorila iznad kninske tvrđave.

Na otvorenju su sudjelovala brojna visoka izaslanstva zemalja sudionica hodočašća u Lurd. U hrvatskom izaslanstvu i među visokim uzvanicima bili su vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, zapovjednik hodočašća brigadni general Željko Ljubas, zamjenik zapovjednika hodočašća za MUP Dragan Tokić, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, vojni izaslanik u veleposlanstvu RH pri Republici Francuskoj pukovnica Sandra Jonjić, i drugi. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pozdravna riječ biskupa Palića na mirovnoj konferenciji zaklade „PRO ORIENTE u Trebinju

Katoličke vijesti

Križni put na lurdskoj Kalvariji i paljenje zavjetne svijeće

Katoličke vijesti

Izlet Zavoda sv. Jeronima na Montevergine i u Avellino

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti