Osnivač Opusa Dei, sv. Josemaría Escrivá: Možete biti svetac radeći svoj uobičajeni posao
Europa

Osnivač Opusa Dei, sv. Josemaría Escrivá: Možete biti svetac radeći svoj uobičajeni posao

Osoblje ACI Prensa, 26. lipnja 2024. / 17:50

Danas Katolička crkva časti svetog Josemaríju Escrivu de Balaguer y Albás (1902. – 1975.), španjolskog svećenika, utemeljitelja Opusa Dei i autora “Puta” (1934.), knjige koja nastavlja biti od velike duhovne koristi za milijune katolika.

“Bog te ne izvlači iz tvoje okoline, ne uklanja te iz svijeta, niti iz tvog životnog stanja, niti iz tvojih plemenitih ljudskih ambicija, niti iz tvog profesionalnog rada… ali, eto, želi da budeš svet!”

Gornje riječi svetog Josemarije Escrive sažimaju nadahnuće i poruku koju je objavio, a koja će ganuti srca mnogih, s pozivom da posvete sebe i posvete svijet. Titulu “sveca običnog” zaslužio je jer je istaknuo ono što je život kršćanina danas prvenstveno: učiniti obični svakodnevni život nečim nesvakidašnjim.

Kristovim stopama

Escrivá je rođen 1902. u gradu Barbastro u pokrajini Huesca u sjeveroistočnoj Španjolskoj u duboko kršćanskoj obitelji. Od ranog djetinjstva iskusio je patnju: njegove tri mlađe sestre umrle su dok su bile vrlo mlade, očev posao je propao, a obitelj je morala napustiti svoju zemlju i preseliti se u Logroño u potrazi za boljim uvjetima.

Jednog je dana Escrivá vidio otiske bosih stopala u snijegu. Sama pomisao na to tko ih je mogao ostaviti ohladila ga je do srži. Tko može hodati po ledu bez cipela? Činilo mu se ludim. Ali kada je saznao da su to tragovi redovnika, njegova percepcija tih tragova potpuno se promijenila.

Te otiske stopala, pomislio je, ostavio je netko izvanredan tko čini jednako neobične stvari. Misliti da je netko sposoban učiniti nešto takvo može se objasniti samo velikom svrhom, nekim drugim djelovanjem. Escrivá je tada osjetio da mu možda Bog šalje poruku – možda Bog želi nešto od njega.

Malo-pomalo, njegov je um postajao jasniji: Krist je želio da on slijedi njegove stope kao svećenik.

Escrivá se odlikovao svojim velikodušnim i vedrim karakterom, dok su ga njegova jednostavnost i staloženost učinili vrlo omiljenim među njegovim kolegama studentima. Bio je vrlo posvećen molitvi, disciplini i volio je učiti. I ne želeći, okolina ga je ugledala. Ušao je u sjemenište.

28. ožujka 1925. Escrivá je zaređen za svećenika. Godinama kasnije, uz dopuštenje svog biskupa, preselit će se u Madrid kako bi stekao doktorat prava. Nakon što je 1936. godine izbio Španjolski građanski rat, bio je prisiljen prekinuti studij koji je uspio završiti tek nakon završetka rata. Nakon što je završio doktorat iz čeljusti, stekao je još jedan doktorat iz teologije – ovaj put, izvan Španjolske, na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu.

Prepoznavši njegov poziv

Dana 2. listopada 1928., prema njegovim vlastitim riječima, Bog mu je dao da “vidi” ono što je želio od njega: da širi poruku univerzalnog poziva na svetost po cijelom svijetu.

Ono što je Božji Duh potaknuo u njegovu srcu potaknulo ga je da osnuje zajednicu, obitelj unutar Crkve: Opus Dei (Božje djelo), čija je svrha promicanje posvećenja među svojim članovima usred običnog života, osobito kroz posao.

Godine 1946. Escrivá se preselio u Rim i dobio definitivno odobrenje Svete Stolice za Opus Dei.

U 1960-ima pomno je pratio Drugi vatikanski koncil, uspostavljajući veze s mnogim koncilskim ocima i otvarajući nova vrata kako bi Opus Dei rastao i širio svoju poruku.

Putovao je raznim zemljama Europe i Latinske Amerike s ciljem promicanja i učvršćivanja apostolata “Djela”.

“Ondje, gdje su vaša bližnja, gdje su vaše težnje, vaš rad, vaše ljubavi, tamo je mjesto vašeg svakodnevnog susreta s Kristom”, naglasio je Escrivá.

Escrivá je umro od srčanog zastoja 26. lipnja 1975. u Rimu. Tog dana, nakon što je s poštovanjem kleknuo pred svetohraništem, otišao je u svoju radnu sobu. Kad je ušao, s ljubavlju je pogledao sliku Gospe od Guadalupe. Odjednom mu je pozlilo, srušio se na pod. Nakon što je primio posljednji obred i liječničke napore da ga spase, izdahnuo je.

Sveti Josemaría Escrivá je 2002. godine kanonizirao sveti Ivan Pavao II.

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

ACI Prensa

ACI Prensa je sestrinska agencija Katoličke novinske agencije, koju je 1980. godine u Limi, Peru, osnovao vlč. Adalbert Marie Mohm (†1986.). 1997. ACI Prensa pokrenula je web stranicu www.aciprensa.com, koji je najveći i najposjećeniji internetski izvor katoličkih vijesti na španjolskom jeziku. 2014. god. Televizijska mreža vječne riječi (EWTN) kupila Katoličku novinsku agenciju i ACI Prensa. Od spajanja, CNA i ACI Prensa su proširili svoju distribucijsku platformu. Sada je to usluga EWTN News Inc.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vrhovni sud Floride odobrio 15-tjedni pro-life zakon, dopušta amandman o pobačaju na glasanju

Katoličke vijesti

Za Svjetski dan siromašnih papa Franjo poziva kršćane da ‘budu prijatelji siromašnih’

Katoličke vijesti

Glavni državni odvjetnik New Yorka tuži centre za trudnoću zbog izjava o poništenju tableta za pobačaj

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti