Osmi molitveni susret unutar četvrtog ciklusa “Lectio divina” |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Osmi molitveni susret unutar četvrtog ciklusa “Lectio divina” |

OSIJEK (TU) – U organizaciji Instituta za novu evangelizaciju “Sveti Ivan Pavao II.”, 11. siječnja 2024. održan je osmi molitveno-biblijski susret unutar novoga, četvrtoga ciklusa Lectio divina u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. dr. Davor Vuković. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici online, preko video veze na YouTube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane. 

Za temu je odabran ulomak iz Poslanice Kološanima koji donosi Pavlove poticaje za življenje novoga života u Kristu u velikodušnosti (usp. Kol 3, 1-17). Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo kako nam sveti Pavao u svojim poslanicama, pa i u poslanici Kološanima, tumači otajstvo krštenja po kojem čovjek s Kristom umire kako bi s Kristom uskrsnuo. Po krštenju čovjek vjernik postaje novo stvorenje; u njemu struji novi život: “Jer svukoste staroga čovjeka s njegovim djelima i obukoste novoga”. Izričaj novi čovjek (slično nalazimo i u Ef 2,15; 4,24) izriče korjenitu promjenu života, označenu vjerom i krštenjem. Još Stari zavjet naviješta obnovu čovjeka pod utjecajem Duha koji će mu dati novo srce sposobno spoznati Boga (usp. Ez 36, 26-27). Novim stvaranjem ostvarenim u Kristu, čovjek je doveden do istinske ljudskosti. Taj novi čovjek temelj je novoga čovječanstva, s onu stranu starih razlika rase, nacije, kulture i društvenog položaja, naglasio je dr. Vuković.

Novi čovjek je, stoga, pozvan na novi život. A novi život je prožet krepostima koje su plod vjere i Duha: milosrđe, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost, praštanje, mir, zahvalnost, a povrh svega – ljubav (usp. također Gal 5, 22-23). Ljubav je sveza savršenstva, odnosno savršena sveza. Ljubav je ovdje, kao i u 1 Kor 13, dar u najizvrsnijem smislu. Uz ljubav, važna oznaka novoga života je zahvalnost i zahvaljivanje. Kršćanin je svjestan da je sve što ima i što jest čisti dar Božji na kojem je pozvan biti zahvalan i živjeti zahvaljujući. Tko ljubi i zahvaljuje, taj već sada, živeći novim životom, ulazi u duhovne prostore Božjeg, vječnog svijeta, istaknuo je vlč. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju. Susret je završen zajedničkom molitvom. Sljedeći susret Lectio divina predviđen je za četvrtak, 25. siječnja 2024., u 19:30 u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku. M. Kuveždanin/foto-video: Anamarija Buzgo

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Korizmeno hodočašće u župe hrvatskog Srijema |

Katoličke vijesti

Đurđevski običaj blagoslova konja i konjanika u Koški |

Katoličke vijesti

Početak godišnjeg hodočašća Gospi Ilačkoj |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti