Oraška župa hodočastila Kraljici mira u Međugorju
Biskupska konferencija BiH

Oraška župa hodočastila Kraljici mira u Međugorju

Oraška župa blaženog Alojzija Stepinca u Orašju, nizom duhovnim pobožnošću kroz mjesec svibanj te je na završetku svibanjske pobožnosti posvećenom pobožnosti svete krunice, organizirala hodočašće od 31. svibnja do 2. lipnja u svetište kraljice mira u Međugorje.

Prvom župnom hodočašću u hercegovačku župu, uz vodstvo župnika fra Bone Kovačevića, pridružili su se i vjernici iz okolnih župa. Na prvo hodočašće organizirano ispred oraške župe išlo je 44 hodočasnika među kojima je bilo 13 djece.

Hodočasničko je putovanje počelo zazivanjem blagoslova i molitvom na sabrane u oraškoj crkvi, molitvom, nastavljeno u ugodnoj vožnji pjesmom, molitvom, razgovorom i kroz slušanje duhovni pjesama svoje srce otvarali Božjoj milosti.

Po dolasku u Međugorje 1. lipnja hodočasnički je dan otvoren rano jutarnjom molitvom, smještajem i doručkom te nastavljeno pobožnošću križnoga puta za djecu, koji su čitali djeca uz brončane reljefne postaje (rad kipara Carmela Puzzola) uspinjući se na brdo Križevac iznad Međugorja (520 metara) te molitvom krunice i razmatranjima radosnih, žalosnih i slavnih otajstava koje su čitali članovi molitvene zajednice i drugi vjernici. Oraški vjernici su se pri usponu i silasku stapali s rijekom hodočasnika ispunjenom molitvom i marijanskim pjesama na brojnim jezicima. Povezanost čašćenja sv. Križa na mjestu povrh brda i te pobožnost uz križ ujedno zahvala puka oraške župe.

Okrijepljeni nadom u uskrsnuće, te po povratku sa brda Križevac i zajedničkog ručka uslijedile su osobne pobožnosti pred kipom Kraljice mira, uz kip sv. Leopolda B. Mandića i skulpturu Uskrslog Spasitelja na kraju križnoga puta, a tiha molitvena hodnja svetišnim prostorom, ispovijed bili su priprava za svečano slavlje večernje mise i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u večernjim satima.

Sadržaj drugoga dana otvoren je jutarnjim doručkom te uspinjanjem na Podbrdo u Bijakovićima uz molitveno razmatranje slavnih otajstava krunice. Naposljetku su, uz kip Kraljice mira, molitelji, zahvalili za ostvareno hodočašće, milosti i darove te u poniznoj duhovnoj sabranosti prikazali molitvene nakane za župu i župljane, za obitelj, sebe i druge osobe.

Po povratku sa Podbrda molila se krunica Božjeg milosrđa te sudjelovanje na misnom slavlju u 11:00 sati. Zatim je uslijedio radosni agape i župnikova zahvala svima koji su doprinijeli da ovo hodočašće protekne u molitvi, zajedništvu te da svi koji su hodočastili budu osnaženi za novo djelo ljubavi prema nebeskoj Majci koje su ostvarili.

Nakon dvodnevnog hodočašća, u nedjelju nakon svete mise ispunjeni radošću, molitvom i pjesmom uputili smo se prema Orašju. (kta/b.k.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Radio Marija BiH i Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru potpisali “Sporazum o suradnji”

Katoličke vijesti

Kardinal Zuppi predvodio molitvu za mir u Bazilici sv. Petra u Vatikanu

Katoličke vijesti

​​​​​​​Na Međunarodnom skupu za trajnu izobrazbu svećenika u Rimu sudjeluju biskup Palić i trojica svećenika iz Hrvatske

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti