Optužbe o zlostavljanju smanjene, ali ‘zamor’ sigurnog okruženja predstavlja rizik, upozorava godišnje biskupsko izvješće
Svijet

Optužbe o zlostavljanju smanjene, ali ‘zamor’ sigurnog okruženja predstavlja rizik, upozorava godišnje biskupsko izvješće

Posljednje godišnje izvješće američkih katoličkih biskupa o zaštiti djece i mladih pokazuje da su optužbe za zlostavljanje smanjene, dok su protokoli o sigurnom okruženju zaživjeli u crkvi – ali zaštita od samozadovoljstva oko prevencije zlostavljanja je ključna, kao i pružanje stalne podrške preživjelima.

Tajništvo Konferencije katoličkih biskupa SAD-a za zaštitu djece i mladih objavilo je 28. svibnja „Godišnje izvješće za 2023. — Nalazi i preporuke o provedbi Povelje o zaštiti djece i mladih“.

Izvješće za 2023. dvadeset je prvo otkako su katolički biskupi SAD-a uspostavili povelju 2002. kada su se pojavili brojni skandali vezani uz zlostavljanje svećenika. Uobičajeno nazvan Dallaškom poveljom, dokument postavlja sveobuhvatan skup postupaka za rješavanje optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnika od strane katoličkog svećenstva, te uključuje smjernice za pomirenje, liječenje, odgovornost i prevenciju zlostavljanja.

Podaci za izvješće proizašli su iz revizija koje je proveo StoneBridge Business Partners, konzultantska tvrtka sa sjedištem u Rochesteru, New York, koja nizu organizacija pruža forenzičke usluge i usluge usklađenosti. Osim toga, izvješće uključuje istraživanje Centra za primijenjena istraživanja u Apostolatu iz 2023. o optužbama i troškovima u vezi sa zlostavljanjem maloljetnika.

Za razdoblje od 1. srpnja 2022. do 30. lipnja 2023. izvješće CARA-e pronašlo je pad od više od 51% u povijesnim optužbama u odnosu na one prijavljene u istom razdoblju prošle godine, s 2704 u 2022. na 1308 u 2023. Pad je djelomično uzrokovan rješavanju navoda zaprimljenih kao rezultat tužbi, stoji u izvješću.

Još jedna prekretnica bilo je puno sudjelovanje svih 196 biskupija i eparhija u reviziji Povelje, stopa odgovora od 100% koja je bila bez presedana. Od njih, 28 je posjetio StoneBridge na licu mjesta, s još 17 koje je tvrtka revidirala na daljinu, a 131 druga biskupija i eparhija dostavila je podatke za izvješće.

U isto vrijeme, “broj novih optužbi od strane maloljetnika ostao je sličan prethodnoj godini, na 17”, napisala je Suzanne Healy, predsjednica Nacionalnog odbora za reviziju Konferencije katoličkih biskupa SAD-a, laičke skupine koja savjetuje biskupe o sprječavanju seksualnog zlostavljanja maloljetnika, u pismu od 21. veljače predsjedniku USCCB nadbiskupu Timothyju P. Brogliu koje je uključeno u izvješće.

Healy — licencirani bračni i obiteljski terapeut koji je služio kao koordinator za pomoć žrtvama za Nadbiskupiju Los Angelesa od 2007. do 2016. — također je upozorio na “umor ili samozadovoljstvo” u bavljenju seksualnim zlostavljanjem u crkvi.

“Čak i dok idemo naprijed s napretkom, moramo priznati da bez stalne marljivosti i predanosti postoji mogućnost da se neuspjesi mogu dogoditi i moramo biti spremni djelovati ako se to dogodi… Moramo ostati na oprezu”, napisao je Healy. “Jedna nova optužba je jedna previše.”

Napisala je da 70% nacionalnih biskupija i eparhija “provode vlastite župne revizije o provedbi programa i politika sigurnog okoliša”, s podacima koji pokazuju “korelaciju između župnih revizija i usklađenosti povelje”.

Ipak, Healey je upozorio: “Bez praćenja provedbe na razini župe, rizik od zlostavljanja se povećava.” Napomenula je da Nacionalni revizijski odbor podupire korištenje organizacijskih načela visoke pouzdanosti — koja se koriste za maksimiziranje sigurnosti u složenim organizacijama u kojima pogreška može nanijeti veliku štetu — za ispitivanje 17 novih tvrdnji za “bilo kakve rupe ili prakse koje je potrebno poduprijeti kako bi se spriječilo buduće zlostavljanje.”

Jedan takav nedostatak istaknut je nedavnim otkrićem u biskupiji Greensburg, Pennsylvania, da nekoliko dokumenata o sigurnom okruženju nedostaje u dosjeu župnog osoblja koji je imao prethodne kaznene optužbe označene u FBI-evoj provjeri otiska prsta.

Jaz je izašao na vidjelo kada je zaposlenik uhićen 8. svibnja zbog nepovezanih navodnih seksualnih napada nad maloljetnicom, za koje je rečeno da su se dogodili izvan mjesta u dvjema župama u kojima je radio. Župnik koji je nadgledao obje župe potvrdio je da je osobno pregledao dozvole i našao ih u redu. Biskup Larry J. Kulick iz Greensburga poduzeo je brzu akciju, smijenio pastora, pustio uključeno župno osoblje na dopust i naredio hitnu reviziju svih dozvola za sigurno okruženje u cijeloj biskupiji.

StoneBridge je u svojoj procjeni napisao da “kancelarijski uredi (koji) održavaju redovite kontakte licem u lice sa župama imaju bolje rezultate u provedbi postupaka obuke i provjere prošlosti od onih (koji) to ne čine”, te preporučio da biskupijski službenici povremeno posjećuju župe i škole da pregledaju dokumentaciju o sigurnom okruženju.

Za četiri biskupije i eparhije koje je revidirao StoneBridge utvrđeno je da nisu u skladu s raznim člancima povelje, ali su naknadno poduzele korake nakon revizije kako bi riješile probleme i postigle usklađenost: Katolička eparhija Sv. Marije Kraljice mira Siro-Malankara u SAD-u i Kanadi, Kaldejska biskupija Svetog Tome Apostola SAD i Nadbiskupija Milwaukeeja u početku nisu ispunile zahtjeve odbora za reviziju. Sveta Marija Kraljica mira zajedno s ukrajinskom Eparhijom svetog Nikole u Chicagu također nije imala obuku o sigurnom okruženju za maloljetnike tijekom revizijskog razdoblja 2023. godine.

StoneBridge je također pronašao nekoliko problema u više od 25% revidiranih biskupija i eparhija:

– Borba za održavanje funkcionalnih odbora za reviziju, koji služe kao savjetodavna tijela za svoje biskupe, zbog nedostatka sastanaka, članova, poštivanja statuta, pregleda politike i razumijevanja uloga članova.

– Nedostatak jezika u politikama zaštite djece u vezi sa sadržajem seksualnog zlostavljanja djece ili “pojedincima koji obično nemaju razum”.

– Neučinkovit nadzor od strane biskupija i eparhija kako bi se osigurala usklađenost s njihovim postojećim programima sigurnog okoliša, uz nedostatak ažurirane dokumentacije i posjeta župama i školama.

– Zastarjela ili nedostajuća pisma biskupa o njihovim programima sigurnog okoliša.

Među problemima koje je StoneBridge identificirao u manje od 25% biskupija i eparhija:

– Neki svećenici, zaposlenici i volonteri nisu bili obučeni niti provjereni, ali su ipak imali kontakt s maloljetnicima.

– Ponude biskupa ili njegovog predstavnika za susrete sa žrtvama i njihovim obiteljima nisu navedene u pravilima ili nisu dane na vrijeme.

– Postupci prijavljivanja zlostavljanja nisu bili dosljedno prikazani u župama i školama ili nisu bili dostupni na svim jezicima na kojima su se služile liturgije, čime je ograničena mogućnost podnošenja pritužbi onima koji ne govore engleski.

– Nedostajale su dokumentirane politike u vezi s optuženim svećenstvom u pogledu pretpostavke nevinosti, zadržavanja građanskog i kanonskog odvjetnika, koraka za vraćanje dobrog imena svećenstva u slučaju nepotkrijepljenih optužbi ili premještaja svećenstva.

– Nedostatak formalne politike komuniciranja s javnošću u vezi sa vjerskim seksualnim zlostavljanjem maloljetnika.

Istraživanje CARA uključeno u izvješće za 2023. pokazalo je da su između 1. srpnja 2022. i 30. lipnja 2023. biskupije i eparhije koje su prijavile platile više od 260,5 milijuna dolara troškova povezanih s optužbama — 99% više od onih plaćenih tijekom prethodne fiskalne godine. Od ukupnog broja za 2023. godinu, 73% predstavljalo je nagodbe žrtava, a 19% posvećeno odvjetničkim honorarima.

Tijekom proteklih 10 godina samo su katoličke biskupije i eparhije u SAD-u platile više od 2 milijarde dolara troškova u vezi s optužbama za zlostavljanje.

Ali cijena zlostavljanja preživjelih daleko je veća, rekli su i Broglio i Healy u izvješću.

“Njihovo je doživotno putovanje, a misija crkve je doživotna predanost da ih prati na ovom putu iscjeljenja… da služi, čak i onima koji vjeruju da su izgubili Boga na tom putu i napustili crkvu”, napisao je Healy, napominjući da su tijekom revizijskog razdoblja 183 nova preživjela i njihove obitelji primila pastoralnu skrb, a 1662 preživjele i njihove obitelji primaju trajnu pastoralnu skrb.

“Duboko mi je žao zbog njihove patnje”, napisao je Broglio u svom predgovoru izvješću za 2023. “Ovi brojevi nisu samo brojevi. Statistika su mnoge priče i izvještaji o izdaji povjerenja i životnom putu prema oporavku.”

Nadbiskup je također napisao da je “zahvalan” preživjelima žrtvama “što su nas sve pozvali na odgovornost”, naglašavajući također važnost suzbijanja zlostavljanja usred krajolika “u tijeku”, s obzirom na tehnološki i terapeutski razvoj.

“Molim se da zajedno nastavimo raditi prema cilju okončanja pošasti seksualnog zlostavljanja djece, ne samo u crkvi nego iu društvu”, napisao je Broglio.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sedam američkih kardinala obećalo je pomoć u zacjeljivanju ratnih rana Ukrajine kroz novi fond

Katoličke vijesti

Biskup Peorije otkriva restrukturiranje župe kako bi se riješio pad, bolje angažiralo ‘novo apostolsko doba’

Katoličke vijesti

Biskupi u Boliviji pokrenuli proces digitalizacije u biskupijama – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti