Na 4. vazmenu – Nedjelju Dobrog Pastira, župa Krk se je župnom sv. misom oprostila od svoga bivšeg župnika vlč. Antona Valkovića. Katedrala je bila ispunjena kao na najveće blagdane. Uobičajeno je, sa svojim župnikom koji odlazi na novu službu, oprostiti se neposredno prije dolaska novoga župnika. Međutim, zbog okolnosti bolesti zbog kojih je vlč. Valković otišao iz župe još u ožujku 2023. godine, nije bilo moguće zahvaliti mu za 11 godina službe krčkog župnika i oprostiti se od njega.

U pripremi ovoga izvanrednog slavlja sudjelovao je i novi župnik – vlč. Vedran Kirinčić koji je službu župnika preuzeo u kolovozu prošle godine.

Župnu misu, u koncelebraciji s vlč. Vedranom Kirinčićem, više svećenika i redovnika te mons. Franjom Velčićem, generalnim vikarom, predvodio je vlč. Valković. Pozdravio je župljane u Katedrali, a naročito one koji su bolesni, te sv. misu prate putem župnog TV kanala.

U propovijedi Nedjelje Dobrog Pastira govorio je o navikama kojih u našem životu ima uvijek mnogo, pa se čovjek između ostaloga, može naviknuti i na Boga. Najgora je navika ona koja ni u činjenici uskrsnuća ne vidi ništa novo. Započevši od nedjelje Uskrsnuća, pa do 4. vazmene, protumačio je kako nas navike mogu spriječiti da uočimo ono bitno što nam Evanđelje govori.

Nakon popričesne molitve, zahvalom u ime cijele župne zajednice obratila se vlč. Valkoviću gđa. Ljiljana Vasilić, djelatnica župnog ureda. Istaknula je sve ono lijepo i dobro po čemu će biti zapamćen: propovijedima, uređivanju Katedrale za velike blagdane, jaslicama, pripremanju postava sakralne izložbe u crkvi sv. Kvirina, te na poseban način radu u Oazi Kraljice mira s djecom i mladima. Poklon – misnicu zelene boje – u ime župne zajednice predao je član župnog pastoralnog vijeća i voditelj ministranata gosp. Marin Maglić.

Dječji zbor „Kapljice“, pod vodstvom vjeroučiteljica Vesne i Mirjane, otpjevao je pjesmu „Bog te ljubi“ uz scenski prikaz mora i broda. Na kraju su oni najmanji okružili vlč. Valkovića „morem“ i predali mu mali drveni brodić ispunjen čokoladicama, kao i buket cvijeća.

Vlč. Valković izrekao je zatim svoju zahvalu i osvrt na boravak i rad u župi Krk, posebno nabrajajući one lijepe „slike“ koje su mu se urezale u trajno pamćenje. Za kraj je pročitao jednu svoju pjesmu, a takvim je svojim „uradcima“ inače ispunjavao osvrte na evanđelja u župnim listićima kroz dugi niz godina.

Vlč. Vedran Kirinčić, župnik, pozvao je sve prisutne u dvoranu Biskupije na zajedničko druženje uz kolače i slastice koje su napravile i donijele vrijedne ruke župljana. O količini istoga govori i činjenica da je „pretekle ulomke u dvanaest košarica“ trebalo nositi onima koji nisu mogli biti dio ovoga slavlja.

Velečasni Antone, od srca Vam hvala! Vjerujemo da je i Vaša bolest prikriveni Božji blagoslov za budućnost ove župne zajednice. Neka lađu Vašega života prati povoljan vjetar Božjega Duha!

Mirjana Žužić
Fotografije: Dean Kosić

Print Friendly, PDF & Email