Održano zasjedanje Zbora svećenika Beogradske nadbiskupije
Biskupska konferencija

Održano zasjedanje Zbora svećenika Beogradske nadbiskupije

U srijedu, 21. veljače 2024. u dvorani »Europa« u prostorijama Ordinarijata Beogradske nadbiskupije održano je 6. zasjedanje Zbora svećenika Beogradske nadbiskupije, objavljeno je na nadbiskupijskoj mrežnoj stranici.

Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Német, SVD koji je potom svim nazočnim svećenicima uputio riječi pozdrava i najavio dnevni red zasjedanja.

U prvom dijelu zasjedanja nadbiskup Német je pojasnio svećenicima da je Generalno tajništvo Sinode uputilo tekst – smjernice o koracima koje treba svaka partikularna Crkva poduzeti od danas do Drugog zasjedanja u listopadu 2024. godine. Nadbiskup Német naglasio je da je papa Franjo donio odluku da cijela Kurija surađuje s Tajništvom o temama i pitanjima koja su razmatrana i doneseni neki prijedlozi s Prvog zasjedanja Sinode. Nakon kratkih uputa o važnosti ovih smjernica koje je iznio nadbiskup Német, pročitan je tekst i nakon toga je uslijedila rasprava. Između ostalog, ocijenjeno je da je tekst više metodologija rada i upute o tome, tko bi trebao biti uključen u obrađivanje tema (svećenici, pripadnici crkvenih pokreta, vjeroučitelji) te da je vidno smanjen opseg u odnosu na pripremne materijale Prvoga zasjedanja Sinode. Nadbiskup Német istaknuo je da bi bilo dobro da se po svim župama održe susreti s ovom temom kako bi se mogli sakupiti materijali koji će poslije biti upućeni Međunarodnoj biskupskoj konferenciji sv. Ćirila i Metoda koja će to proslijediti u Rim. Prvi dio zasjedanja je završen dogovorom o održavanju ovih susreta za župe grada Beograda do Uskrsa, a za župe izvan Beograda poslije.

U drugom dijelu zasjedanja svećenici su pogledali kratki film o posjetu nadbiskupa Németa Nairobiju i načinu kako se tamo slavi sveta misa, potom se raspravljalo o kartoteci za župljane i o tekućim nadolazećim događajima u Beogradskoj nadbiskupiji.

Susret je završen zajedničkim objedom. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

BiH Vjeroučitelji i ravnatelji o reformi obrazovanja

Katoličke vijesti

Papa: Neka jubilej svima pomogne iskusiti nadu

Katoličke vijesti

Dvadeset prva generalna skupština europskih redovničkih konferencija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti