Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije
Šibenska biskupija

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije. Njih više od 50, predvođeno šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem i izv. prof. dr. sc. fra Domagojem Runjom, produbljivalo je drugu domenu Kurikuluma za nastavni predmet Katolički vjeronauk ”Riječ Božja i vjera Crkve u životu kršćana”, što je zadana ovogodišnja okvirna tema vjeroučiteljima južnih biskupija. Susret je započeo Svetom Misom koju je, kao zahvalu za sve milosti primljene u protekloj godini, prikazao mons. Rogić.

Svoje razmišljanje, naslovljeno ”Podvrgnuti se Riječi Božjoj (Mt 7,21-29)” mons. Rogić oslonio je na evanđeoski ulomak toga dana. Istaknuo je kako je u procesu podvrgavanja Božjoj riječi prvi korak slušanje Riječi, što znači ”sve drugo ostaviti po strani i uši svoga bića okrenuti onome što Bog govori”. Opisao je utjecaj koji na slušanje i podvrgavanje Božjoj Riječi imaju naše čežnje, potrebe, muke i očekivanja. Kao drugi korak naveo je razumijevanje teksta, njegove pozadine i poruke, otkrivanje onoga što Bog govori svakome od nas ponaosob. Tek tada je moguće – u poniznosti, hrabrosti i predanju u ruke Božje – podvrgavanje onomu što Riječ Božja od nas traži kako bi ona dodirnula sve pore našega bića. Na koncu, mons. Rogić je opisao i četvrti korak, a to je strpljenje, ”davanje vremena samima sebi kako bi se ono što smo čuli, razumjeli i prihvatili naselilo u našu dušu i postalo dio nas – naše memorije, osjećaja i htijenja”.

Prof. Runje govorio je o ”Praktičnoj primjeni Biblije u životu i radu vjeroučitelja”. Opisao je položaj i značenje Biblije u životu čovjeka, vjeroučitelja i u liturgijskom kontekstu. Naveo je i opisao niz konkretnih načina na koje je moguće Bibliju učiniti sastavnim i redovitim dijelom i svakodnevnog života i nastavnoga procesa. Poseban naglasak stavio je na Lectio divina, tradicionalni molitveni pristup svetopisamskim tekstovima, i detaljno prikazao svaki njegov korak. U završnom dijelu praktično je proveo vjeroučitelje kroz njih. Predvođeni fra Domagojem vjeroučitelji su, kao pojedinci i kao zajednica, još jednom osluškivali evanđeoski ulomak i ulazili u dijalog s Njim, dopuštajući da ih on nadahnjuje i oblikuje.

Na koncu stručnog vijeća predstavljen je primjer dobre prakse ”Zajednička mobilnost voditelja i savjetnika”, više savjetnice za Vjeronauk pri AZOO-u Sabine Marunčić i Marine Galić, nastavnice Vjeronauka u Tehničkoj školi u Šibeniku. Opisani su svrha, tijek i rezultati njihovoga posjeta Katoličkoj školi u Plocku u Poljskoj u travnju ove godine, a čiji su ciljevi bili: upoznati se s provedbom i organizacijom obrazovanja u Poljskoj s naglaskom na stručno usavršavanje vjeroučitelja, upoznati i analizirati model određivanja prioritetnih područja za stručna usavršavanja, upoznati mjere koje potiču nastavnike na sudjelovanje u stručnom usavršavanju, iskustveno upoznati modele religijskog odgoja koji se primjenjuju u Poljskoj te primijeniti primjere dobre prakse. Aktivnost je realizirana u školi domaćinu, s predstavnicima Katehetskog ureda u Plocku, kao i u Institutu za stručno usavršavanje učitelja i nastavnika (MSCDN).

Pod točkom razno predstojnica Katehetskog ureda zahvalila je Šimunu Radniću koji je šest godina vodio Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije Šibenik – Zapad i koji se od te zadaće oprašta. Najavila je da će ga od rujna na tom mjestu naslijediti kolegica Josipa Burazer Žaja.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proslavljen blagdan sv. Rite u Župi Svih Svetih u Sesvetama. Slavlje je predvodio biskup Tomislav Rogić

Katoličke vijesti

Uskrsno slavlje u katedrali svetog Jakova.

Katoličke vijesti

Sprovod i misa zadušnica sestre milosrdnice Lucije (Ane) Jurić.

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti