U srijedu 20. prosinca, u Biskupskom dvoru u Krku, upriličeno je božićno čestitanje krčkog biskupa mons. Ivice Petanjka, na koje su pristigli predstavnici klera i redovničkih zajednica, vjeroučitelja, civilnih vlasti i raznih javnih i kulturnih ustanova s područja Krčke biskupije.

U radosnoj atmosferi i uz božićne napjeve, riječi čestitke izrekli su generalni vikar mons. Franjo Velčić, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, prof., te krčki biskup mons. Ivica Petanjak.

Mons. Velčić pozdravio je sve okupljene i izrazio radost što se još jednom održava ovo tradicionalno svečano predbožićno okupljanje. U svom obraćanju istaknuo je: „Na Božić slavimo misterij – otajstvo očovječenja Božjega. Bog je u očovječenju svoga Sina položio u našu smrtnu narav božansku klicu da više ne budemo predani na milost i nemilost prolaznosti i slabosti ljudske naravi.

Svojim dolaskom Bog nam pruža svoju blizinu, posebno onima pogođenima bolešću, osamljenošću, bespomoćnim roditeljima koji trpe zbog bolesti svoga djeteta… I ovoga Božića osobno, svaki pojedinačno, ali i zajednički, idemo ususret onome koji k nama dolazi, da ga primimo i prepoznamo u beskućniku, bolesniku i nemoćniku, kao dar, kao poljubac Oca nebeskoga nama nemoćnima i bespomoćnima. Bog nas daruje svojim Svetim Duhom, da prihvatimo sebe i svoju nemoć, živeći od njegove ljubavi i pružajući ju drugima pored sebe. Radosna vijest Božića rađa u nama svijest da smo po Betlehemskom Djetetu svi sinovi i kćeri Oca nebeskoga. U Božiću nam je darovana nada, dostojanstvo, zaštita i smisao našega života.“ Na kraju svog obraćanja, mons. Velčić čestitao je Božić krčkom biskupu i svima okupljenima.

U ime civilnog sektora, čestitku mons. Petanjku izrekao je krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, prof.

Biskup Petanjak zahvalio se svima na dolasku i na izrečenim čestitkama te u svom govoru istaknuo važnost da se prilikom obilježavanja adventa i proslave Božića nikad ne zadržimo samo na izvanjskoj formi lišenoj sadržaja već da uvijek osvijestimo značaj ovog Božjeg milosrdnog zahvata u ljudsku povijest i ljubav koja nam je po utjelovljenju Sina Božjega iskazana. Kako u proslavi Božića, tako i u cjelokupnoj povijesti koju ispisuje čovječanstvo primjećujemo, napominje biskup, da tehnološki napredak i modernizacija društva bez obraćenja Bogu i prihvaćanju kršćanskih vrednota, ne mogu voditi opstanku ni kvalitetnijem i smislenijem životu pojedinca i društava.

Nakon što je biskup izrekao čestitke i svakome ponaosob, nastavilo se zajedničko druženje.

Irena Žužić

Print Friendly, PDF & Email