Održane prve „Sportske igre mladih Sv. Vida 2024.“ – Riječka nadbiskupija
Riječka nadbiskupija

Održane prve „Sportske igre mladih Sv. Vida 2024.“ – Riječka nadbiskupija

U Sportskoj dvorani Kostrena i vanjskim sportskim terenima, u subotu 8. lipnja održane su prve „Sportske igre mladih Sv. Vida 2024.“, koje je, tjedan dana prije središnje proslave blagdana sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke, organizirao Odsjek za sport Riječke nadbiskupije. Da je ovakav događaj mladima bio potreban, svjedoči brojka od 220 prijavljenih koji su se natjecali u: malom nogometu, košarci, odbojci i stolnom tenisu.

Događaj je započeo molitvom nakon koje su pozdravne riječi uputili povjerenik Odsjeka za sport Riječke nadbiskupije, Kristijan Perković, načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić i župnik Kostrene Ivan Stošić koji je pročitao poruku riječkog nadbiskupa Mate Uzinića. U njoj je nadbiskup poručio da se za sport, osobito nogomet, kaže da je ‘najvažnija sporedna stvar na svijetu’. Za nas kršćanske vjernike najvažnija je ipak naša vjera u Isusa Krista koji od nas traži da ga ljubimo naviše, kako bismo sve druge i drugo mogli ljubiti na pravi način (usp. Mt 10, 37; Lk, 14, 26). I to nije sve što povezuje sport i vjeru. Iako im je  konačni cilj različit, jer kako kaže sv. Pavao u Prvoj poslanici Korinćanima (9, 25), sportaši trče „da dobiju raspadljiv vijenac“, a kršćanski vjernici „neraspadljiv“, put prema cilju koji imaju sport i kršćanska vjera je vrlo sličan. I sport i kršćanska vjera u nama žele razviti darove koje smo primili kako bismo ih usavršili uz trud i osobno zalaganje, ali i potporu i pomoć drugih, poručio je u poruci nadbiskup.

„Oboje nas povezuje s drugima koji nam nisu neprijatelji – tad bi sport prestao biti sport, a kršćanska vjera kršćanska vjera – nego braća i sestre, čak i onda kad su u suprotnoj ekipi, odnosno kad vjeruju drugačije. Tad su nam samo izazov da mi budemo bolji, da od sebe dademo više, ali i prilika da od drugih učimo i da druge učimo. I sport i kršćanska vjera učvršćuju nadu, izgrađuju bratstvo, pokazuju važnost odricanja, vrijednost suradnje i zajedništva s drugima, snagu ljubavi… „ Zaključujući je istaknuo važnost ovakvih sportskih susreta mladih kršćanskih vjernika jer ‘oni nas ne uče samo sportu nego nas kroz sport uče i vjeri. I obrnuto.’ „Neka ove Prve sportske igre mladih sv. Vid u svim sudionicima potaknu sportski i kršćanski duh, kako biste surađujući jedni s drugima svi dali ono najbolje od sebe u osvajanju „raspadljivog vijenaca“, ali i bili potaknuti na bolju međusobnu suradnju, pomoć i potporu u postizanju onog „neraspadljivog vijenca“ koji nam je Bog u Isusu Kristu pripravio za svu vječnost. Želeći da vas i u jednom i u drugom potiče primjer vašeg svetog vršnjaka, sv. Vida, na Prve sportske igre mladih sv. Vid i sve vas koji sudjelujete u ovom projektu zazivam njegov zagovor i Božji blagoslov!“, poručio je nadbiskup mladim sportašima.

U organizaciju prvih Sportskih igara mladih Sv. Vida 2024.  uključili su se i profesionalni sportaši, bilo kao suci ili podrška. Svoje vrijeme stavili su na raspolaganje mladima kako bi im igre protekle u sportskom duhu, ali i kako bi iz istih ponijeli lijepa sjećanja. Mladima su se tijekom dana na raspolaganje za ispovijed stavili svećenici Danijel Dragičević, Petar Filipović i Josip Tafra, dok je misu predvodio Josip Pende. Propovijed nadahnutoj pročitanim evanđeoskim ulomkom (Lk 2, 41-51) aktualizirao je Sportskim igrama mladih te izdvojio tri poruke. Kao prvu, naveo je da su Isusovi roditelji ‘redovito’ odlazili u Jeruzalem o blagdanu Pashe što je donosilo ploda. Redovitost donosi rezultate i u sportu i duhovnom životu, poručio je propovjednik. Kao drugu, podsjetio je da su Isusa ‘zajedno’ tražili Marija i Josip, ne prebacujući krivnju na drugoga. Bili su ‘tim’, rekao je Pende poručujući mladima da ukoliko u životu žele plodove na duhovnom i sportskom polju, trebaju biti ‘timski igrači’ i ne smiju biti ‘kampanjci’.

Na kraju, kao treću poruku istaknuo je da je Marija ‘razmišljala’ o Isusovim riječima koje im je rekao kada su ga pronašli u hramu i kasnije u njima pronašla dublji smisao. U sportu se događaju padovi. Stanite, dopustite da Bog prodre u vašu nutrinu. To nas dovodi do dubljeg iskustva vjere, rekao je Pende.

Prije mise, mladima je o Božjoj intervenciji u svome životu i obraćenju posvjedočio bivši boksač Marin Slavić.

Na kraju dana najuspješnijima su dodijeljena priznanja:

Stolni tenis:

1. Mateo Košta

2.Luka Ribčić

3. Marijan Naglić

Odbojka:

1. Miks

2. Sprint

3.Albatros

Košarka 3×3:

1. Cugendis

2. Salezijanci 1

3. Kraljevica

Mali nogomet:

1. Samuraji

2. Kraljevica

3. HIT centar
Objavljeno: 8. lipnja 2024.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Župa Klana i OŠ Klana organiziraju umjetnički natječaj: „Riječ Božja u umjetnosti“ – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Zvona za svibanj – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Fiducia supplicans – o bogatstvu blagoslova kao izričaja Božjeg milosrđa – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti