Održan tradicionalni – jedanaesti u nizu susret „Marina-Koraće“
Biskupska konferencija BiH

Održan tradicionalni – jedanaesti u nizu susret „Marina-Koraće“

Tradicionalni – jedanaesti u nizu susret „Marina-Koraće“ trajao je u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Koraću u Bosanskoj Posavini od 9. do 12. svibnja 2024. godine. Tridesetak mještana općine Marina iz Splitsko dalmatinske županija u Koraće je osobnim automobilima doputovalo u četvrtak 9. svibnja gdje su boravili u obiteljima nekoliko povratnika. Susret su i ove godine organizirali Koraćani braća Davor i Jakov i Šimo Vrbat, koji žive u Marini te načelnik općine Marina Ante Mamut.

Središnji događaj toga uistinu dirljivog susreta bila je u nedjelju. sveta misa za sve poginule i nestale Koraćane, koju je u župnoj crkvi predvodio fra Blažen Lipovac, domaći sin. Uz župnika fra Ivana Marića, koji je animirao i pjevanje, suslavio je o. Franjo Sitnik, grkokatolički župnik u Derventi.

U prigodnoj homiliji fra Blažen je pojasnio kako smo u svom životu potrebni jedni drugima. „Isus želi da budemo skupa, da budemo malo stado. Isus je ‘ugazio’ u čovjekovu narav, njegovo djetinjstvo, strahove, izgnanstva, nevolje, patnje, čovjekovu radosti i očekivanja. Isus je postao čovjekom. Velika je to ljubav Božja prema svakome od nas. Originali smo Božji. Svako je ljudsko biće umjetnik Božjeg stvaranja koje treba otkrivati tu tajnu Božjega stvaranje. Pozvani smo na odgovornu slobodu, širiti riječi blagoslova i zahvalnosti, upoznavati Isusa i slijediti ga u konkretnom životu kao što su to činili apostoli. Gladni smo brata čovjeka. Dok smo bili oskudniji u materijalnim stvarima bili smo bliži jedni drugima. Zato vam zahvaljujem što svake godine dolazite na ove susreta. Tako pokazujete jedni drugima da nam je potrebna ta blizina susreta“, rekao je uz ostalo fra Blažen

Na kraju je poručio: „Nemoj nikada izgubiti svoga brata. Traži ga ako je izgubljen. Dobro činite ljubav širite praštajte i jedini drugima uvijek pomažite“

Poslije mise položili su svijeće i vijence i pomolili se kod spomen obilježja poginulim braniteljima Koraćanske bojne. Druženje su nastavili u crkvenom dvorištu gdje su im članovi HKUD-a Tamburica zapjevali i kolo zaigrali. I toga je puta odigrana nogometna utakmice između NK „Sloga“ Koraće i NK „Pauk“ Marina. Radost zajedništva do kasnih su večernjih sati nastavili su u župnoj dvorani uz zajedničku večeru koji su im priredili članovi HKUD-a Tamburica Koraće.

„Ponosni smo danas posebno na naših 25 Koraćanskih vitezova koji su svoje živote ugradili u hrvatsku nezavisnost. Izgubili smo svoj teritorij, kuće su na porušili, ali duša nam je ostala, nju nam nitko ne može uzeti. Dok je nas i naših sinova Koraće neće biti zaboravljeno. Zato hvala svima koja pomažu da ovi susreti doista bude tradicija“, rekao je na susretu Ante Mamut, načelnik općine Marina. Svoju ljubav prema Koraću pokazali su gosti iz Marine skladavši za tu prigodu pjesmu koju su otpjevali zajedno s članovima HKUD-a Tamburica „Marina je svoju ljubav dala al je duša u Koraću ostala“. (kta/b.l.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Služavke Maloga Isusa pohodile Župu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju

Katoličke vijesti

Kardinal Michael Czerny u pastoralnom pohodu Beninu

Katoličke vijesti

Nadbiskup Vukšić krizmao 44 krizmanika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti