Održan seminar za učitelje formacije OFS-a
Biskupska konferencija

Održan seminar za učitelje formacije OFS-a

U organizaciji Nacionalnog vijeća Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) u BiH, u Visokom je od 9. do 11. veljače 2024. održan seminar za učitelje formacije u mjesnim bratstvima, na kojem su sudjelovala 32 svjetovna franjevca iz mjesta širom BiH, objavljeno je na mrežnoj stranici Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Seminar je imao dvije teme okosnice: razdoblje novicijata i razdoblje trajne formacije. O razdoblju novicijata govorio je fra Zvonimir Batista, koji trenutno na službi u župi Uskoplje aktivno radi i vodi bratstvo OFS-a. Fra Zvonimir je govorio o važnosti priprave za pristupanje OFS-u, ozbiljnom pristupu u procjeni kandidata kao i o važnosti službi unutar Vijeća te njihovog odgovornog i kompetentnog vršenja. U svome izlaganju, fra Zvonimir je podijelio iskustvo rada s bratstvom u Uskoplju, koje je koncem protekle godine obnovljeno prilikom čega je 31 novi član primljen u bratstvo. Dao je konkretne smjernice ne samo za formaciju novih članova, nego i za rad i djelovanje bratstva.

Na temu trajne formacije zavjetovanih članova OFS-a govorila je Ivana Alpeza, svjetovna franjevka zavjetovana u mjesnom bratstvu Mostar. Ivana je naglasila važnost svakodnevnog osobnog obraćenja te ljubavi, odgovornosti i pravovjernosti u obavljanju službi. Za službu učitelja formacije posebno je istaknula potrebu da uz onoga koji podučava druge, budu i sami učenici, da uče od drugih ali i da sami uče i stalno se nadograđuju. Govorila je o tri važne dimenzije formacije: ljudskoj, kršćanskoj i franjevačkoj te načinima na koje se ove dimenzije mogu u bratstvu i osobno produbljivati.

Posljednji dan seminara sudionici su, u pratnji fra Mire Relote, nacionalnog duhovnog asistenta, hodočastili u Brestovsko, gdje su u radosnom susretu proveli prijepodne sa sestrama klarisama. Sv. Misu predslavio je fra Miro u koncelebraciji sa fra Gabrijelom Tomićem. Nakon misnog slavlja, opatica, s. Hijacinta Batinić predstavila je samostan i samostansku zajednicu te je jedna sestra svjedočila o svom pozivu (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Mediteranski teološki susreti u Lovranu. Teolog Jurić: Bratstvo je melem za rane svijeta

Katoličke vijesti

Vodstvo Caritasa Banjalučke biskupije posjetilo Dom zdravlja Jajce

Katoličke vijesti

U Stocu predstavljen Zbornik posvećen don Anđelku Babiću

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti