Održan 34. godišnji susret hrvatskih misionara i misionarki na Košljunu
Biskupska konferencija

Održan 34. godišnji susret hrvatskih misionara i misionarki na Košljunu

Godišnji susret hrvatskih misionara i misionarki održan je od 29. lipnja do 3. srpnja 2024. u franjevačkom samostanu na Košljunu, izvijestili su iz Krčke biskupije.

Domaćin ovogodišnjeg 34. susreta misionara i misionarki Crkve u Hrvata bila je Krčka biskupija na čelu s biskupom lvicom Petanjkom, OFM Cap.

Na susretu je sudjelovalo 16 misionarki i misionara, povjerenici za misije iz svih biskupija Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, nacionalni ravnatelji Papinskih misijskih djela, s. Ivana Margarin u Hrvatskoj te mons. Luka Tunjić iz BIH, djelatnici misijskih središnjica, a na čelu s porečkim i pulskim biskupom i predsjednikom Vijeća za misije HBK Ivanom Štironjom.

Susret je započeo u subotu 29. lipnja misnim slavljem u samostanskoj crkvi Navještenja Marijina koje je predvodio povjerenik za misije Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Ante Šiško, u koncelebraciji s drugim pristiglim svećenicima i redovnicima.

U nedjelju su misionari obilazili župe otoka Krka, Raba i Cresa te na čak 16 župa sudjelovali u nedjeljnim misnim slavljima na kojima su svjedočenjem nastojali prenijeti dio misionarskog života i djelovanja.

Tijekom radnog dijela susreta misionari i misionarke međusobno su podijelili iskustva o (ne)prilikama i poteškoćama na koje u poslanju nailaze te projektima na kojima trenutno rade. Imali su priliku čuti raznolika iskustva te upoznati život navjestitelja Radosne vijesti na različitim kontinentima. Poslijepodne su se uputili na otok Krk gdje su najprije razgledali krčku prvostolnicu Uznesenja Blažene Djevice Marije, a potom slavili svetu misu.

Posljednjeg dana susreta, u utorak 2. srpnja, upriličen je hodočasničko-studijski dan tijekom kojeg su sudionici obišli Jurandvor i crkvicu sv. Lucije u kojoj se čuva replika znamenite Baščanske ploče te su upoznali glagoljašku i vjersku baštinu, osobito u nastavku obilaska prema Vrbniku, gdje je vrbnički župnik progovorio o glagoljaškim misalima i brevijarima koji se tamo čuvaju.

Put se nastavio kroz otok Cres prema Malom Lošinju uz stručno vodstvo povjesničara i generalnog vikara mons. Franje Velčića. U popodnevnim satima uslijedilo je svečano misno slavlje u župnoj crkvi u Malom Lošinju, a zatim druženje u župnoj dvorani koje je pripremio župnik Robert Zubović u zajedništvu sa župnim suradnicima.

Svi su sudionici primili i prigodni dar kao spomen na ovaj susret i otoke s njihovim posebnostima. Sudionici su imali prilike upoznati skoro sve otoke Krčke biskupije, njihovu ljepotu, povijest i baštinu, ali ujedno su i sami djelomično iskusili sve poteškoće otočnog pastorala, osobito prometne povezanosti i ovisnost o trajektima te vremenskim (ne)prilikama života na moru. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Obljetnica mučeništva fra Lovre Milanovića

Katoličke vijesti

Vijesti iz života Katoličke Crkve u Sjevernoj Makedoniji

Katoličke vijesti

U NCM „Ivan Pavao II.“ održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti