Obljetnica uspostave Župe bl. Ivana Merza u Slatini
Požeška biskupija

Obljetnica uspostave Župe bl. Ivana Merza u Slatini

Prigodom 21. obljetnice beatifikacije Ivana Merza i osnutka istoimene župe požeški biskup Ivo Martinović pohodio je 22. lipnja 2024. godine Župu bl. Ivana Merza u Slatini i u župnoj crkvi predvodio zahvalno euharistijsko slavlje.

Na početku slavlja biskupa je u ime župljana pozdravio ekonomski vijećnik Mato Miličić. U svom govoru podsjetio je nazočne na povijesni trenutak 22. lipnja 2003. godine kada je sv. Ivan Pavao II. u Banjoj Luci Ivana Merza proglasio blaženim istaknuvši kako je istoga dana požeški biskup Antun Škvorčević osnovao novu slatinsku župu i stavio je pod zaštitu proglašenog blaženika. Prisjetio se također dosadašnjih župnika Ivice Razumovića i Nikole Jušića čijim je zalaganjem podignuta sadašnja župna crkva posvećena na blagdan sv. Nikole Tavelića 14. studenog 2021. godine. Iznio je potom duhovne plodove pastoralnih nastojanja ove mlade župe te čestitajući biskupu Martinoviću na njegovu nedavnom biskupskom ređenju uputio mu riječi dobrodošlice. Pozdravnim riječima pridružio se i župnik Patrik Alatić, a mladi predstavnik vjernika je u znak zahvalnosti biskupu Martinoviću uručio cvijeće.

Zahvaljujući na srdačnoj dobrodošlici biskup Martinović je pozdravio nazočne vjernike na čelu sa župnikom Alatićem. Pozvao ih je da u svoje zahvalne molitve Bogu za dar župe na poseban način uključe biskupa Antuna, kao i sve druge svećenike i osobe koji su doprinijeli osnutku njihove župe. „Danas na 21. obljetnicu osnutka ove župe i proglašenja blaženim Ivana Merza zastajemo pred njegovim likom dok zahvaljujemo Gospodinu za primjer njegovog uzornog života i vjere i, moleći njegov moćni zagovor“, poručio je biskup Martinović i pozvao vjernike da nasljeduju njegov uzor vjere, povezanosti s Gospodinu i štovanja Isusu u tajni euharistije.

Prigodnu homiliju biskup je započeo osvrnuvši se na naviještenu Božju riječ za koju je kazao kako je istovremeno jednostavna i duboka, ali i izazovna za prihvaćanje i nasljedovanje. „Jednostavna jer je Isus u svojim riječima i životu jasan te da njegove riječi ne bi trebalo tumačiti, a duboka je jer govori o kraljevstvu nebeskom, o vječnosti i životu, o sadašnjosti i budućnosti“. Citirajući Isusove riječi „Nemojte biti zabrinuti za sutra. Dosta je svakom danu njegova zla.“ (Mt 6,34), biskup Martinović je poručio vjernicima kako Bog želi da u životu budemo bez opterećenja. Ustvrdio je da čovjek današnjice puno vremena i snage troši na svoje zemaljske ciljeve koji mu stvaraju opterećenje, zamračuju pogled i zasljepljuju vjeru da cjelovitije sagleda svoj život, svoju sadašnjost i više usmjeri na vječnost i predanje Bogu.

U tom kontekstu, osvrnuvši se na bl. Ivana Merza, biskup Martinović je kazao kako je upravo naš blaženi Ivan Merz primjer vjere, pouzdanja i predanja Bogu. „On se predao Bogu jer je bio svjestan da on sve vodi, svime upravlja i svime gospodari. Ne znamo hoćemo li dovršiti ovo euharistijsko slavlje, a opterećeni smo sa sutrašnjim stvarima. To nije razlog da ne stvaramo programe i planove za život i rad, ali ne smijemo se opterećivati s njima. Nemojte biti zabrinuti, potrebno je imati povjerenje u Gospodina, imajte potpuno povjerenja u Njega“, poručio je biskup i nastavio govoriti o životu bl. Merza koji je sav svoj život predao Isusu Kristu i služenju Crkvi. „Njegov je životni poziv se ostvario u vjeri s kojom je proslavi Boga te u iskrenom nasljedovanju  Isusa Krista i potpunim predanjem i povjerenjem u Njega. Nije dopustio da tama zavlada njegovim srcem i životom jer je trajno  bio povezan s Isusom po otajstvu euharistije“, zaključio je biskup te pozvao nazočne da nasljeduju njegov put. „Euharistijski Isus bio je izvor njegove vjere, njegova života i njegove duhovnosti. I zato mu nije bio ideal da samo on živi od otajstva Božje prisutnosti u presvetoj euharistiji, nego da što više drugi, a posebno mladi upoznaju, zavole i slijede taj put Božje blizine, prisutnosti i ljubavi kako bi Crkva i naš narod pronašli svoju duhovnu snagu i veličinu u Bogu te živjeli od nje. Kako bi bilo dragocjeno da su mladi danas poput Ivana Merza oduševljeniji mladim Bogom Isusom Kristom. Kako bi bilo dragocjeno da u svom životu prepoznaju i otkriju veličinu Boga koji ih ljubi, koji obasjava njihove živote i želi biti njihov prijatelj i suputnik. Kako bi bilo to dragocjeno da je i u našim obiteljima više onih koji prepoznaju duhovnu snagu i Božju prisutnost u tajni Euharistije i da od nje žive“, kazao je biskup Martinović i potaknuo vjernike da otkrivaju i nasljeduju veličinu bl. Ivana Merza. Poručio im je kako nije dovoljno samo častiti ga i sjećati se njegova primjera, nego je puno važnije nasljedovati ga svojim životom.

Na kraju homilije biskup je ohrabrio vjernike da bez obzira na današnje i druge nadolazeće izazove nastoje sve podijeliti sa svojim Bogom Isusom Kristom. „Sutrašnji dan može donijeti radost, može donijeti i bolest, tugu, križ, nejasnoće, pa čak možda i smrt dragih  nam osoba, ali podijelimo to sa svojim Gospodinom. On će nam udijeliti svjetlo, ojačati vjeru, pokazati put i biti s nama kao što je bio do smrti s bl. Ivanom Merzom“ poručio je biskup i sve vjernike preporučio zagovoru njihova nebeskog zaštitnika.

Nakon popričesne molitve vjernici su predvođeni biskupom Martinovićem uputili Bogu molitvu za Požešku biskupiju. Biskup je potom zahvalio svima za sudjelovanje u slavlju. Prisjetivši se još jednom povoda misnog slavlja kazao je kako ova mlada župa ima mladog zaštitnika, ali i mladog Boga Isusa Krista. Poručio je vjernicima kako i oni svi mogu biti mladi ako u svom srcu budu imali ljubavi Isusa Krista, ako biraju ono što je Božje, a bore se protiv onoga što nije Božje. Preporučio ih je zagovoru bl. Ivana Merza i na sve zazvao Božji blagoslov.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Krštenje petog djeteta roditelja Mejašić u virovitičkoj Župi bl. Alojzija Stepinca

Katoličke vijesti

POŽEŠKA KATOLIČKA GIMNAZIJA ORGANIZIRALA HUMANITARNI MALONOGOMETNI TURNIR „NISI SAM”

Katoličke vijesti

SJEDNICA EKONOMSKOG VIJEĆA POŽEŠKE BISKUPIJE

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti