​​​​​​​Objavljeno dopunjeno izdanje Smjernica o glazbi u liturgijskim slavljima i njihova praktična primjena
Biskupska konferencija BiH

​​​​​​​Objavljeno dopunjeno izdanje Smjernica o glazbi u liturgijskim slavljima i njihova praktična primjena

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, početkom siječnja 2024. izdala je drugo dopunjeno izdanje Smjernica o glazbi u liturgijskim slavljima i njihova praktična primjena pod naslovom „Za bolje pjevanje u liturgijskim zajednicama“. Riječ je o drugom, dopunjenom izdanju iz 1998. godine koje su priredili profesori Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković” Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a uredili Marijan Steiner, Izak Špralja i Marko Stanušić. Smjernice imaju 57 stranica, meki uvez, A5 format, a mogu se nabaviti u Tajništvu BK BiH.

Predsjednik Vijeća za liturgiju BK BiH mons. Franjo Komarica, banjolučki biskup emeritus i apostolski upravitelj, u uvodnoj je riječi između ostalog napisao: „Drugi vatikanski koncil je donio važne i dragocjene odredbe glede opravdanosti i upotrebe svete glazbe u liturgijskim činima. Izrijekom je naglasio obvezu ispravnog njegovanja i pučkog pjevanja i njegova pravilnog upotrebljavanja, za što je zadužio pojedine Biskupske konferencije (usp. SC 114, 118). Već je Hrvatsko liturgijsko vijeće pri bivšoj Biskupskoj konferenciji bilo izradilo ove potrebne Smjernice o glazbi za bolje pjevanje u liturgijskim slavljima i o njihovoj praktičnoj primjeni. One su ugledale svjetlo dana tek 1998. godine – i to u izdanju samo Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine – kao obavezno pomagalo pri glazbenom oblikovanju liturgijskih slavlja na području biskupija Vrhbosanske metropolije“, stoji u uvodnoj riječi.

„Konkretni plodovi primjene Smjernica vidljivi su u onim župama naših (nad)biskupija gdje su one bile primjenjivane u praksi. Zahvalnost za to pripada svima, koji su se oko toga savjesno trudili. Kako su zalihe prvog izdanja Smjernica već odavno potrošene, pokazala se potreba za novim izdanjem. Naša Biskupska konferencija je na svome 87. redovitom zasjedanju 13. i 14. srpnja 2023. u Banjoj Luci odobrila tiskanje ovog novog, proširenog izdanja. Zahvaljujem članu našeg Vijeća za liturgiju vlč. Marku Stanušiću za njegovu spremnost i trud oko pripremanja za tisak ovog drugog dopunjenog izdanja. Od srca želim da svaki sudionik liturgijskih slavlja u našim (nad)biskupijama, kao i u našim Hrvatskim katoličkim misijama diljem svijeta, koji može pjevati, pjeva i srcem, da bi se učvrstio u istinama naše svete vjere i da ne bi gubio Boga u sebi!“, napisao je mons. Komarica.

„Sadašnja praksa u našim liturgijskim zajednicama pokazuje neujednačeno poznavanje i primjenjivanje liturgijskih propisa sadržanih u mnogim posaborskim dokumentima Svete Stolice. To se najčešće odnosi na pjevanje nepromjenjivih dijelova sv. mise. Mnogi voditelji pjevanja, pa i predsjedatelji liturgijskih slavlja, nisu upoznati s odredbom Svete Stolice koja glasi: ‘Nepromjenjivi dijelovi mise (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus i Agnus Dei), odlukom Kongregacije za bogoštovlje Redemptoris Sacramentum od 25. III. 2004. godine, ne mogu se parafrazirati ili mijenjati nekim drugim tekstom ili popijevkom“, napisao je mons. Franjo Komarica.

„Teško je reći koliko će Smjernice u praksi po našim župama zaživjeti. Međutim, treba imati na umu da su one poput znakova na cesti koji nam jasno pokazuju kojim putem valja ići. U drugom, dopunjenom izdanju donesene su popijevke vremena kroz godinu: ulazne, darovne, pričesne, Marijanske, Gospodnje. U njemu su također uvrštene popijevke (mise) iz Vlastitosti BK BiH pjesmarice Pjevajte Gospodu pjesmu novu. Nadati se, da će knjižica doći u ruke svim predsjedateljima liturgijskih slavlja, a isto tako i svim orguljašima i voditeljima liturgijskog pjevanja. Smjernice će, bez sumnje, biti velika pomoć pri izboru prikladnih popijevki za liturgiju. Na to nas potiče i papa Pavao VI., provoditelj saborske obnove: ‘Treba da se u našim liturgijskim zajednicama više i bolje pjeva’. Neka se to ostvari i u svim liturgijskim zajednicama naše mjesne Crkve“, poželio je predsjednik Vijeća za liturgiju BK BiH mons. Franjo Komarica. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo primio u audijenciju članove Malteškog reda

Katoličke vijesti

Kardinal Parolin predvodio misu povodom inauguracije sudske godine

Katoličke vijesti

Promocija filma o “gornjoj” novotravničkoj župi u produkciji MCVN-a

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti