Obiteljske večeri – webinar |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Obiteljske večeri – webinar |

OSIJEK (TU) – U organizaciji Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, Instituta za novu evangelizaciju Sveti Ivan Pavao II. i Povjerenstva za brak i obitelj osječkih dekanata održan je putem Zoom platforme sedmi webinar novog ciklusa on-line predavanja pod nazivom „Obiteljske večeri“. Predavanje pod nazivom Briga za djecu bez adekvatne roditeljske skrbiodržano je 24. travnja 2024. godine s početkom u 19 sati, a ovoga puta okupilo se oko 55 sudionika. O temi je govorio dr. Zoran Vargović, psihoterapeut i predsjednik Udruge Betula iz Osijeka.

Predavač je na samom početku sudionicima predstavio rad Udruge Breza i Udruge Betula, njihovu strukturu, način djelovanja, projekte koje provode i aktivnosti kojima nastoje pružati i razvijati izvaninstitucionalne socijalne usluge. Sudionici su upoznati s glavnim razlozima smještanja korisnika kao i načinom na koji korisnici dolaze do njih. Predstavljene su faze kroz koje uobičajeno svaki korisnik prolazi prilikom dolaska u socijalno terapijsku zajednicu te koje su promjene koje svaki od njih doživljava te kako je potrebno tome pristupiti. Primjerice tu su faza prilagodbe, faza izbjegavanja, prkosa i otpora, faza u kojoj dolazi do „točke loma“ i prihvaćanja sebe sa svim svojim vrlinama i manama, faza stabilizacije te u konačnici faza koju karakterizira reciprocitet zajednici u kojoj se osoba formirala. Predavač je također predstavio glavne principe zajednice, obveze svakog korisnika, primjere rasporeda te zaduženja koja se mijenjaju svakog tjedna. Cilj svih aktivnosti koje se provode je prije svega izgradnja samopouzdanja, pozitivne slike o sebi te stjecanje novih pozitivnih iskustava. Sudionici su upoznati s time koje su uloge odgojitelja s jedne strane i što se od njih očekuje, kao i s time koja je uloga korisnika u tom procesu. Predstavljen je primjer individualnog plana svakog korisnika koji se izrađuje kako bi se fokus usmjerio na rad na sebi, educirao korisnika, omogućio jednake informacije za sve koji sudjeluju u procesu, kao i praćenje i evaluaciju napretka. Važna karakteristika individualnog plana je da djeca sudjeluju u toj izradi plana, odnosno da izrada plana slijedi suradnički i participativni model.  Neizostavan dio individualnog plana čine ciljevi koji mogu biti primarni, sekundarni i dugoročni, a predavač je sudionike upoznao s procesom i načinom na koji se pristupa izradi tih ciljeva te dao brojne primjere iz prakse.

Nakon predavanja sudionici su se aktivno uključili svojim komentarima te je predavač svojim iskustvom i primjerima iz rada odgovorio na pitanja koja su postavljali.

Ovi webinari se održavaju kao jedna od aktivnosti projekta Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja „Aktivno roditeljstvo: podrška i savjetovanje“ koji se provodi uz podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Iduće on-line predavanje održat će se 20. svibnja 2024. godine. Informacije o samom webinaru i mogućnostima prijave će biti pravovremeno objavljene na web stranicama Đakovačko-osječke nadbiskupije i facebook stranici Bračnog i obiteljskog savjetovališta. Ivana Stvorić

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Volonteri „Marijinih obroka“ posjetili Župu Krista Kralja |

Katoličke vijesti

Isusovi lijekovi za mir srca – korizmena biblijska duhovna obnova u Vikarijatu u Osijeku |

Katoličke vijesti

Drugi dio edukacije iz prevencije o zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti