Novi putovi: Papa se susreo s crkvenim dužnosnicima iz Amazonije – Vatican News
Papa

Novi putovi: Papa se susreo s crkvenim dužnosnicima iz Amazonije – Vatican News

Kardinal Pedro Barreto, predsjednik Crkvene konferencije Amazonije, dijeli s Papom plodove sinodalnog putovanja u regiji.

Autor Johan Pacheco

“Amazonka priznaje papu Franju kao ‘djeda’. Tako ga zovu, djed, a za domaće narode djed je mudar čovjek, onaj koji upućuje, onaj koji nema drugog interesa osim da može služiti i poticati život.”

To je rekao kardinal Pedro Barreto, predsjednik Crkvene konferencije Amazonije (CEAMA).

Govorio je to u intervjuu za Radio Vatican-Vatican News nakon susreta sa Svetim Ocem 3. lipnja ujutro.

Sastanku su zajednički prisustvovali članovi CEAMA-e i Panamazonske crkvene mreže (REPAM). Kardinal Barreto je pojasnio da se radi o dvije odvojene organizacije: prva je pravna, a mreža obuhvaća područje Amazonije.

„Ponudili smo Papi napredak koji smo postigli posljednjih godina, nakon Sinode o Amazoniji koja je održana prije pet godina, 2019. I vidjeli smo kako je Crkvena konferencija Amazonije zreo plod ovog sinodalnog procesa koji se slijedi u cijeloj Amazoni”, rekao je kardinal Barreto.

Tijekom susreta mogli su Papi izraziti zabrinutost zbog ubojstva ekoloških aktivista; i iskorištavanje prirodnih resursa, “ilegalno rudarenje, što čini hitnost situacije sve većom zbog učinaka klimatskih promjena”.

Predsjednik CEAMA-e rekao je da im je papa Franjo „zahvalio na radu koji Crkva obavlja u cijelom Amazonskom biomu i rekao nam je da nastavimo raditi zajedno, također zato što je sinodalno iskustvo u Amazoniji poput modela iskustva onoga što život u Univerzumu Crkva može biti kao.”

„Mi živimo crkveno kairos, povoljno vrijeme za obnovu Crkve u Amazoniji; i iz Amazonije također nudimo Sveopćoj Crkvi novi put, kao što je traženo za Amazonsku sinodu: ‘Novi putovi za Crkvu.’ Svi zajedno, svi krštenici, muškarci i žene, dio su Božjeg naroda koji hodočasti u povijesti s Božjim utjehama i milovanjem, ali i s tjeskobom i suzama brojne braće i sestara“, rekao je kardinal. gledajući u budućnost misionarskog i sinodalnog rada u Amazoniji.

Imajući na umu jubilej 2025. godine, kardinal Barreto je istaknuo da je „Jubilej nade također usko povezan s ovom sinodalnom duhovnošću. Već postoji početak znakova entuzijazma i taj se entuzijazam pretvara u nadu. Ali nada se provodi u djelo, u zajedničku akciju.”

U utorak 4. lipnja bit će objavljeni akti posebne skupštine Biskupske sinode za regiju Pan-Amazon. “Novi putovi za Crkvu i za cjelovitu ekologiju” također će biti predstavljeni u Centru Sheikh Zayed u sjedištu FAO-a u Rimu.

Krajem ovog tjedna, u petak, na Papinskom sveučilištu Gregoriana održat će se kongres o sinodskom putu Crkve u Amazoniji. Pokrovitelji kongresa su REPAM i CEAMA.

Kardinal Pedro Barreto, predsjednik CEAMA-e

Kardinal Pedro Barreto, predsjednik CEAMA-e

Intervju s Pedrom kardinalom Barretom
Predsjednik Crkvene konferencije Amazonije


Kakvo je vaše iskustvo s audijencije kod pape Franje?

Imali smo sastanak predsjedništva CEAMA-e uz sudjelovanje predsjedništva Panamazonske crkvene mreže. Postoje dva organizma: jedan, CEAMA, je pravni, drugi je teritorijalna mreža u Amazoni. I danas smo imali veliku radost susresti se sa Svetim Ocem, papom Franjom, kako bismo mu zahvalili za svu potporu koju nam pruža. Bili su tu predstavnici domaćih naroda, dopredsjednici REPAM-a i CEAMA-e, redovnici i redovnice, laici, biskupi. Donio sam pozdrave iz cijele Amazone. Papa nas je ohrabrio, dao nam je puno poticaja da nastavimo zajedno hodati u ovom sinodskom procesu.

Koje su bile najvažnije točke koje ste podijelili s Papom o ovom sinodskom procesu i kakvi su bili plodovi tamo održanih sastanaka s CEAMA-om?

Prije svega, podijelili smo s Papom napredak koji smo postigli posljednjih godina, nakon Sinode o Amazoniji koja je održana prije pet godina, 2019. godine.

I vidjeli smo kako je Crkvena konferencija Amazonije zreo plod ovog sinodalnog procesa koji se prati diljem Amazonije.

Amazona obuhvaća više od 7 milijuna četvornih kilometara, 9 zemalja, 105 biskupija – odnosno, riječ je o više od 130 biskupa; i također smo vrlo, vrlo zabrinuti zbog situacije, rekao bih, zlostavljanja zaštitnika okoliša, s nekim ubojstvima; ali također, i to na vrlo poseban način, s neracionalnim iskorištavanjem prirodnih resursa, krčenjem šuma, ilegalnim rudarenjem, što znači da je hitnost sve veća zbog učinaka klimatskih promjena.

Audijencija pape Franje kod predstavnika CEAMA-e i REPAM-a

Audijencija pape Franje kod predstavnika CEAMA-e i REPAM-a

Što se tiče ove zabrinutosti, za osobu svakako i krčenje šuma, ali i ilegalno rudarenje, u čemu su najviše pogođeni ljudi, zajednice: Što ste radili po tom pitanju?

Evangelizacijsko poslanje Crkve je briga za život. Briga za prirodni okoliš je, rekao bih, prirodni dio naše misije. Naviještati Evanđelje Isusa Krista također je naviještati prava ljudi. A također i kvalitetu života koju bi trebali imati sa zrakom, vodom i tlom. Ali definitivno je Crkva u Amazoniji, kroz Panamazonsku crkvenu mrežu, vrlo pažljiva, oni su korijeni onoga što Crkva radi, a to je kroz Panamazonsku crkvenu mrežu. CEAMA, koja je kanonski odobrena Crkvena konferencija Amazonije, već ima pravni status na sudskoj razini u raznim zemljama. U tom smislu preuzimamo te prijedloge koje nam je ponudio završni dokument Sinode o Amazoniji i provodimo ih u djelo. A ovo je izvješće koje smo predali papi Franji.

Papa Franjo pozdravlja predstavnike domorodačkog naroda Amazonije

Papa Franjo pozdravlja predstavnike domorodačkog naroda Amazonije

A koja je bila poruka pape Franje koja vas je ohrabrila?

Uglavnom, papa Franjo nas je dočekao, kao i uvijek, s velikom ljubavlju, primio je svakoga od nas. Bilo nas je ukupno trinaest ljudi i svatko je od nas donio mali dar, pismo iz Amazone koje u papi Franji prepoznaju kao svog “djeda”. Tako ga zovu, djed, a za domaće narode djed je mudar čovjek, onaj koji usmjerava, onaj koji nema drugog interesa osim da može služiti i poticati život.

Drugo, zahvalio je Crkvi za rad koji obavlja u čitavom Amazonskom biomu i poručio nam da nastavimo raditi zajedno, jer je sinodalno iskustvo u Amazoniji kao model iskustva o tome kakav može biti život u Univerzalnoj Crkvi. I to je vrlo snažno došlo do izražaja u Sintetskom izvješću prvog zasjedanja Sinode o sinodalnosti, u kojem se u broju 1G izričito navodi da je plod sinodalnog procesa u amazonskoj regiji stvaranje Crkvene konferencije Amazonije. , prvi u povijesti Crkve, gdje svi krštenici i krštenice, laici, domaći narodi, svećenici, redovnici i biskupi dijele istu vjeru i istu viziju navještaja Isusa Krista u amazonskom kraju.

Vaša Eminencijo, imate li ovih dana, osim Papinog posjeta, radni program aktivnosti za predstavljanje ovog izvješća u drugim institucijama?

Da, iskoristili smo ovu prisutnost ovdje u Rimu kako bismo bili u kontaktu s raznim dikasterijima: Dikasterij evangelizacije, kojim predsjeda papa Franjo i tamo su kardinal Tagle, kao i nadbiskup Fisichella; a posjetit ćemo i Biskupski dikasterij, Dikasterij za cjeloviti ljudski razvoj i Dikasterij posvećenoga života, jer veliku većinu pastoralnih djelatnika čine redovnici, uglavnom redovnice i redovnice, osobito redovnice.

I tako ćemo nastaviti s ovim posjetima; a završit ćemo u petak poslijepodne vrlo važnim događajem da pozovemo one crkvene jedinice koje su partneri u ovom sinodskom procesu jer slavimo jedanaest godina sinodalnog puta Panamazonske crkvene mreže, pet godina od Sinode na Amazona, i četiri godine od osnivanja ove prve i bez presedana Crkvene konferencije Amazonije.

Kardinal Barreto čita govor tijekom audijencije kod pape Franje

Kardinal Barreto čita govor tijekom audijencije kod pape Franje

To je dar za Crkvu, za Amazoniju, da Crkva prati te ljude i sve pokrete koji tamo žive. Kako vidite budućnost CEAMA-e, REPAM-a i svih institucija koje zajedno rade? Čemu se nadate u budućnosti?

Prije svega, vjerujem da uvijek moramo biti zahvalni mnogim misionarima koji su prisutni u biomu Amazone od 16. stoljeća. I moramo priznati da smo baštinici velikog pastoralnog bogatstva koje su oni postigli.

Drugo, živimo crkveno kairos, povoljno vrijeme za obnovu Crkve u Amazoniji, a iz Amazonije također nudimo Sveopćoj Crkvi novi put, kao što je zatraženo za Amazonsku sinodu: „Novi putovi za Crkvu“. Svi zajedno, svi krštenici i krštenice dio su Božjeg naroda koji hodočasti kroz povijest uz Božje utjehe i milovanja, ali i uz tjeskobu i suze brojne braće i sestara.

U tom smislu, nadam se da ćemo nastaviti hodati zajedno i da Sinoda o sinodalnosti neće samo preuzeti ovo sinodalno iskustvo iz Amazonije, nego će promicati sudjelovanje svih krštenih muškaraca i žena u poslanju Crkve, u obiteljima, u društvu, u politici, u gospodarstvu, a logično i unutar naše Crkve.

U predstavljanju izvješća o sinodi potičete nas kao Crkvu u Amazoniji da ga živimo, da hodamo zajedno, ali bismo Vas također pitali kako se pripremate živjeti Jubilej nade?

Da, Jubilej nade također je usko povezan s ovom sinodalnom duhovnošću. Već postoji početak znakova entuzijazma i taj se entuzijazam pretvara u nadu. Ali nada se provodi u djelo, u zajedničku akciju. A ovo je mala sadnica, mogli bismo reći, koja niče; tako da Jubilej nade koji je papa Franjo pozvao na iduću godinu sigurno već pokazuje neke znakove.

Uvjeren sam da će 2025. godina za sve nas biti prekrasno iskustvo okupljanja ove nade u djelo. Bog ide s nama, Bog ne griješi kad nas poziva, i zato nas sve poziva da hodamo zajedno, što više hodimo zajedno kao braća, kao “Fratelli tutti” i poručuje nam: slavljenje Boga, briga za prirodu i nadasve živjeti tu radost Boga s nama u osobi Isusa Krista uz poseban zagovor naše Majke Blažene Djevice.

Publika za CEAMA i REPAM

Publika za CEAMA i REPAM

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo posjetit će Venecijansko umjetničko bijenale u travnju – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa kršćanskim udrugama talijanskih radnika: ‘Budite glas mira’

Katoličke vijesti

Papa Franjo liturgijska slavlja za Veliki tjedan i Uskrs

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti