Novi „Poziv“ – časopis đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Novi „Poziv“ – časopis đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa |


ĐAKOVO (TU) – Sredinom lipnja 2024. godine iz tiska je dvadeset devetu godinu za redom izašao novi broj lista đakovačkih bogoslova „Poziv“ pod uredničkim vodstvom bogoslova Josipa Mikuleca.

Tema ovogodišnjeg broja bila je „Ljubav kao temelj kršćanskog poslanja“ čime su bogoslovi imali želju progovoriti o neiscrpnom sadržaju koji obuhvaća život svakog pojedinca. U ovom broju „Poziva“ ljubav je sagledana iz više različitih kutova pri kojima svaki od bogoslova daje vlastiti obol dubljem promišljanju.

Na prvim stranicama nalaze se riječi urednika Mikuleca pod nazivom „Super omnia caritas“ kojima predstavlja cjelokupnu temu broja. Iza njega dolazi članak koji prikazuje „Ravnodušnost – bolest današnjeg vremena“, a čiji je autor Dario Bajraktari.

Nakon uvodnih izlaganja na red dolaze filozofsko-teološka promišljanja pod nazivima „Misliti ljubav“ Marija Vučka, „Ljubav i umjetnost: ono po čemu smo slični Bogu“ Arona Čeke te članak koji postavlja provokativno pitanje „Zar ja neću u raj?“ Valentina Kujundžića.

Treća cjelina ovogodišnjeg broja posvećena je življenoj ljubavi. Karlo Stišković prikazuje nam kako „Ljubiti domovinu poput kardinala Alojzija Stepinca“; Stjepan Kuharić donosi  temu „Ljubiti neprijatelje po primjeru blažene sestre Zdenke Schellingove“, a kako bi biblijska tema ljubavi bila što jasnija, Emanuel Frankol progovara o „Hvalospjevu ljubavi“ te besmislu koji stoji nasuprot nje. Matej Prljević objašnjava na koji je način „Ljubav poziv, ali i križ“ na temelju promišljanja sv. Male Terezije (Terezije iz Liseuxa) te iskustava privatnog života. Tema življene ljubavi zaokružena je referatom posvećenom Blaženoj Djevici Mariji, naslovljenom „Marija – okrijepa selilaca“, čiji je autor po drugi puta  Karlo Strišković.

Ljubav se treba konkretno živjeti a napose je to vidljivo u Obiteljskom licu ljubavi kako je i naslovljena četvrta cjelina časopisa. Otvara ju Filip Tovilo koji progovara o inicijativi „40 dana za život“. Za njim slijedi Filip Hendl s temom „Brak kao potvrda ljubavi“. U svakom braku potrebno je ostvariti psihološko zdravlje, stoga Fabijan Križanović izlaže temu pod naslovom „Ljubav je potrebna za psihološko zdravlje kod supružnika“. Obitelj je također zajednica kojoj je „Temelj odgoja ljubav“ o čemu čitamo u istoimenom članku Mateja Špiraneca. O sasvim osobitom primjeru konkretno življene ljubavi u braku saznajemo kroz intervju s bilježnikom Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu Matijom Akšamovićem, mag. theol., pod imenom „Pastoral ljubavi“ koji je pripremio i vodio Herman Zinsou Kodjo.

Nakon raznih članaka i intervjua, novi broj donosi cjelinu posvećenu ljepoti poziva. U njoj se nalaze svjedočanstva novih bogoslova, intervju s mladomisnicima koje je pripremio Gutenberg Sourou Honye te odgovor na pitanje „Zašto je lijepo biti svećenik/redovnik/redovnica?“.

Novost koju ovogodišnje izdanje donosi svakako jest „Ministrantski list“ koji sadrži molitve za početak i kraj ministrantskog sastanka te na vedar i simpatičan način postavlja pitanja o znakovima svećeničkog poziva.

Na završnim se stranicama časopisa nalazi kronika života sjemenišne zajednice te nezaobilazni »Veseli kutak«.

Također po prvi puta na časopisu je istaknut QR-kod za Facebook, Instagram i TikTok, što svakako doprinosi kvalitetnijoj i bržoj dostupnosti „Poziva“ poglavito mladima, koji su zapravo prvi adresanti ovog lista. Josip Mikulec

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Molitveni dan u svetištu Šumanovci |

Katoličke vijesti

Dvanaesti molitveni susret unutar četvrtog ciklusa “Lectio divina” |

Katoličke vijesti

Sinodsko savjetovanje pastoralnih teologa katoličkih bogoslovnih fakulteta u Hrvatskoj |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti