Novi broj Glasa Koncila | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH
Biskupska konferencija

Novi broj Glasa Koncila | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Iz tiska je izišao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju, 19. svibnja 2024., izvijestilo je Uredništvo Glasa Koncila.

Hodočašćem djece iz katoličkih škola i vrtića Majci Božjoj Bistričkoj otvara se novi broj Glasa. Na Majčin dan oko 2 tisuće roditelja i djece okupilo se na Mariji Bistrici druge svibanjske nedjelje, a novost je ovogodišnjega hodočašća što su se pod zagovor Majke Marije u njezino svetište u srcu Hrvatskoga zagorja došli staviti i učenici katoličkih osnovnih i srednjih škola. Slikom i riječima dojmove toga obiteljskoga dana prenijela je ovotjedna reportaža.

U fokusu novoga broja je i nedavno održana konferencija „Slijedi svoj poziv“ posvećena kršćanskomu vodstvu na kojoj se oko 350 sudionika nadahnulo izlaganjima govornika iz svijeta sporta, medija, znanosti, poduzetništva, civilnoga društva i Katoličke Crkve.

Ususret prvomu Svjetskomu danu djece, za čiju je proslavu papa Franjo odredio subotu 25. i nedjelju 26. svibnja, u intervjuu za Glas Koncila govori docent s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu dr. Toni Maglica, „bogat“ iskustvom neposrednoga socijalnopedagoškoga rada s djecom, mladima i njihovim roditeljima. Analizirajući krize roditeljstva i odgojno-obrazovnih institucija, sugovornik se kritički osvrnuo i na popularne odgojne tehnike, ali i ocrtao ulogu Crkve u promicanju dobra djece. „Nedopustivo je da se u crkvenim krugovima govori o braku i djeci kao o muci, križu i trpljenju, a da se i ne spomene kolika je radost imati supružnika, dijete, obitelj. Jednako je tako nedopustivo zagovarati život, a istodobno dopuštati da broju djece u obitelji presuđuju financijski razlozi.“

Daleko je od „katastrofične“ perspektiva sugovornice dr. Katarine Aladrović Slovaček sa zagrebačkoga Učiteljskoga fakulteta glede budućnosti knjige, ali i popularizacije kulture čitanja. Uz Svjetski dan djece sugovornica govori o vrijednosti pisane riječi i o tome kako potaknuti mlade na avanturu čitanja knjiga kao istinski „ulog“ za budućnost.

Angažirani vjernik Ivan Velerajter iz Lovasa svjedoči kako se u njegovu životu Josipova iskra ražarila u trenutku najvećih životnih kušnja te kako je pobožnost Marijinu zaručniku uspio proširiti i među župljanima, izvijestilo je Uredništvo. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Neum: Biskup Palić posvetio crkvu Svetog Nikole

Katoličke vijesti

Iz tiska izišao novi broj Katoličkog tjednika

Katoličke vijesti

Predstavljena knjiga „Ja jesam: 40 razloga za povjerenje u Boga“

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti