Nova uhićenja svećenika, zamračenje informacija izazvalo je zaprepaštenje u Bjelorusiji
Svijet

Nova uhićenja svećenika, zamračenje informacija izazvalo je zaprepaštenje u Bjelorusiji

Čelnici Misionarskih oblata Marije Bezgrješne osudili su informacijski zamračenje oko uhićenja dvojice njihovih svećenika u Bjelorusiji.

“Nitko iz Katoličke crkve nije bio zastupljen na njihovom sudskom saslušanju, a nisu dostavljeni nikakvi detalji ili pristup”, rekao je otac Pawel Gomulak, glasnogovornik poljske pokrajine vjerskog reda.

“Još uvijek tražimo pouzdane informacije o njihovom trenutnom statusu i uvjetima pritvora, kao io kaznama s kojima se suočavaju i kako im možemo pomoći.”

Svećenik je reagirao na pritvaranje oca Andrzeja Juchniewicza, predsjednika Vrhovnih poglavarstva, delegata i predstavnika instituta i društava apostolskog života u Bjelorusiji, i njegovog mlađeg kolege, oca Pawela Lemekha.

Obojica svećenika radila su u svetištu Gospe Fatimske u Shumilini sjeveroistočne Vitebske biskupije, a 10. svibnja im je određen pritvor od 15 odnosno 10 dana.

U intervjuu za OSV News, Gomulak je rekao da su mogućnosti pomoći dvojici svećenika ograničene budući da su obojica bjeloruski državljani poljskog podrijetla, dok Oblati nemaju pravni status u zemlji.

Međutim, iskusni glasnogovornik oporbe rekao je da je uskraćivanje informacija i pristupa “normalan postupak” u Bjelorusiji kako bi se potaknuo strah i neizvjesnost.

“Pritvorenima se kaže razlog, prema Administrativnom zakoniku – ali to ne mogu priopćiti drugima – a budući da je ovo sudsko ročište održano online putem Skypea, nitko mu nije mogao prisustvovati”, objasnila je Natallia Vasilevich, koordinatorica ekumenske kršćanske vizije organizacija.

“Ljudi se mogu optuživati ​​za bilo što, koliko god bilo malo, i pretraživati ​​njihove telefonske poruke u potrazi za takozvanim ekstremističkim materijalom koji datira godinama unatrag. Čak i oni bez prethodnog političkog dosjea mogu biti uhićeni i kažnjeni na ovaj način”, rekla je.

Crkveni izvori rekli su da je Juchniewicz uhićen u svojoj župi Shumilina 8. svibnja nakon obraćanja skupu katoličkog svećenstva koje je predvodio vitebski biskup Aleh Butkevich.

Rekli su da je Lemekh uhićen nedugo nakon toga dok je putovao u susjednu Poljsku kako bi se sastao s vođama reda Oblata iz cijele Europe.

Potvrđujući uhićenja u priopćenju od 10. svibnja, Oblati su zatražili molitve za svećenike i za župljane koji su ostali bez pastoralne skrbi.

U nalogu se dodaje da se čini da su oba svećenika optužena za “navodne diverzantske aktivnosti protiv bjeloruske države”.

U međuvremenu, španjolski vrhovni general Oblata sa sjedištem u Rimu, otac Luis Ignacio Rois Alonso, rekao je talijanskom Servizio Informazione Religiosa 13. svibnja da je red “duboko zabrinut” zbog uhićenja i traži načine da osigura “zdravlje i sigurnost svećenika”. “

Katolička crkva čini 10. od 9,4 milijuna stanovnika Bjelorusije, bivše sovjetske republike, u kojoj je sporni ponovni izbor Aleksandra Lukašenka u kolovozu 2022. nakon 26 godina na mjestu predsjednika bio popraćen oštrom represijom i međunarodnim sankcijama.

U izvješću od 13. svibnja, neslužbena katolička web stranica Katolik-life sa sjedištem u Gomelju, na jugoistoku Bjelorusije, rekla je da su dvojica svećenika uhićena u vezi s objavljivanjem sadržaja na internetu koji je vlada nazvala “ekstremističkim” i da prema njihovim informacijama osuđeni su na 10-15 dana zatvora.

Gomulak je u intervjuu za OSV News rekao da Oblati nisu imali “nikakvih posebnih problema” u svom pastoralnom radu u Bjelorusiji.

Međutim, dodao je da su Juchniewicza i Lemekha ranije ispitivali režimski dužnosnici nakon što su “izrazili solidarnost u ime Oblata” s Ukrajincima nakon ruske invazije u veljači 2022. i zatražili “molitve za brzi kraj rata”.

“Ono što je najžalosnije jest da su se ta pritvaranja dogodila uoči blagdana Uzašašća i malo prije blagdana Gospe Fatimske 13. svibnja, što znači da nisu mogli biti u svojoj župi na glavnom liturgijskom blagdanu”, rekao je glasnogovornik Oblata za OSV. Vijesti.

U međuvremenu, Vasilevich je rekao kako je vjerojatno da su uhićenja povezana s svećeničkim okupljanjem u Šumilini 8. svibnja, kao “policijska kazna za ometanje župnog života”.

“Uhićenje svećenika postalo je sasvim normalno u Bjelorusiji — nitko više nije iznenađen ili ogorčen ako svećenici provode neko vrijeme u zatvoru, dok činjenica da ni crkva ni Vatikan uopće ne reagiraju pokazuje koliko je represija normalizirana”, rekao je koordinator Christian Visiona. OSV vijesti.

“Svećenici koji se drže u regiji Vitebsk obično se drže u ćelijama za izolaciju, što za njih čini mnogo gore. Također je uobičajena praksa da se pritvorenicima naredi da naprave video ispovijed – i da ih se ostavi u zatvoru ako odbiju”, rekla je. rekao je.

U izvješću za siječanj, papinska dobrotvorna organizacija Aid to the Church in Need rekla je da je Bjelorusija druga u svijetu nakon Nikaragve po broju uhićenih katoličkih svećenika, s 10 pritvorenih pod optužbama za ekstremizam i izdaju 2023., zajedno s mnogim katolicima laicima.

U kratkom osvrtu na uhićenja svećenika, koja bjeloruska Katolička crkva obično ne priznaje javno, kurija Vitebske biskupije potvrdila je 16. svibnja da su Juchniewicz i Lemekh ostali u pritvoru i zatražila molitve “da im Duh Sveti da potrebnu snagu i ojačaj ih u ovoj kušnji.”

Kancelar Vitebske biskupije, isusovac otac Viktor Misevich, rekao je za OSV News da će se nastojati osigurati nastavak misa u svetištu Gospe Fatimske, gdje je 10. svibnja održana služba krunice za zatočene svećenike.

„Ali to će se morati dogoditi bez posebne pastoralne skrbi“, rekao je svećenik.

“Iako je naš biskup išao na sud u potrazi za informacijama, slučaj je vođen bez ikoga i nije bilo konzultacija. Nekada bi bilo kakve reakcije, a danas se čini da nikakva reakcija nije moguća”, rekao je.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nigerijski biskupi: Naša draga zemlja postaje neprijateljsko stratište.

Katoličke vijesti

Četvrto stoljeće “Majke Crkve” – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti

Južni Sudan: Biskup Hiiboro Kussala razmišljajući o zvanjima ističe zahvalnost – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti