Nova Topola: Obljetnica smrti vlč. Ratka Grgića
Biskupska konferencija

Nova Topola: Obljetnica smrti vlč. Ratka Grgića

U nedjelju, 16. lipnja, u župnoj crkvi sv. Josipa u Novoj Topoli obilježena je 32. obljetnica mučeničke smrti župnika, vlč. Ratka Grgića, koji je nasilno odveden iz župne kuće i do danas mu sudbina nije razjašnjena, niti mu se zna za grob. Misno slavlje predslavio je banjolučki biskup mons. Željko Majić uz koncelebraciju mons. Karla Višatickog, vlč. Pere Ivana Grgića, p. Zvonke Topića, p. Tomislava Topića i vlč. Jerke Klinca. U slavlju su sudjelovale i sestre Klanjateljice Krvi Kristove te nekoliko vjernika.

Biskup Željko u svojoj propovijedi protumačio je pročitane svetopisamske tekstove, a zatim je citirao sv. Pavla, koji u poslanici Rimljanima obraćajući se kršćanskoj zajednici u Rimu, pita: „Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolje, tjeskoba, progonstvo, glad, golotinja, pogibao, mač?“, te je zajedno sa sv. Pavlom odgovorio da je uvjeren da nas „ni smrt, ni život, ni anđeli, ni vlasti, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sile, ni dubina, ni visina, ni ikoji drugi stvor neće moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu.“ Osvrćući se na svjedočki život vlč. Ratka Grgića, posebno u vrijeme Domovinskog rata, kada su mu mnogi savjetovali da se skloni, biskup je istaknuo njegove riječi koje je ponavljao: „Kapetan uvijek posljednji napušta brod.“ Završavajući propovijed Pozvao je sve da molitveno prate započeti proces prikupljanja svjedočanstava i prouke krjeposnog života, in odium fidei, ubijenih svećenika Banjolučke biskupije kako u Drugom svjetskom tako i u ovom Domovinskom ratu i časne sestre, za njihovo uzdizanje na čast oltara i ubrajanje među blaženike Crkve.

Također, sve je pozvao i na molitvu za vlč. Angela Bartulicu, teško bolesnog župnika ove župe.

Nakon misnog slavlja, svi nazočni u procesiji su se uputili do spomen-ploče na župnoj kući, gdje su za ubijenog župnika izmolili opijelo. (kta/b.i.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Wachtberg: Održan susret ministranata hrvatskih misija u Sjevernoj Rajni–Vestfaliji

Katoličke vijesti

Božićni susret biskupa Komarice s medijskim djelatnicima

Katoličke vijesti

Proslavljen titularni blagdan sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Banjoj Luci

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti