Nova studija pokazuje da više od dvije trećine katolika vjeruje da je Euharistija doista Isus
Europa

Nova studija pokazuje da više od dvije trećine katolika vjeruje da je Euharistija doista Isus

Osoblje CNA, 16. lipnja 2024. / 07:30

Nova studija otkrio je da 69% katolika koji idu na misu vjeruje u stvarnu prisutnost Isusa u Euharistiji — rezultat koji dovodi u pitanje točnost istraživanje bombe iz 2019. koje je proveo Pew Research Center, koji je otkrio da samo trećina katolika vjeruje u ovo temeljno načelo vjere.

Vinea Research, katolička tvrtka koja je provela novo istraživanje krajem 2022., kaže da je jezik istraživanja koji je koristila, koji se razlikuje od Pewovog, dao brojku koja “točnije predstavlja kako katolici razumiju euharistiju”.

“[U]pjevajući jezik koji katolici češće razumiju, Vineino istraživanje pokazuje da mnogo više katolika nego što se prvobitno mislilo ima autentično razumijevanje temeljnog katoličkog učenja o stvarnoj prisutnosti Krista u Euharistiji”, rekla je grupa u priopćenju za javnost.

Studija Pew iz 2019. bila je naširoko citiran kao katalizator za tekuće Nacionalna euharistijska obnova, inicijativa američkih biskupa s početkom 2022. za širenje i produbljivanje pobožnosti Kristu u Euharistiji. Oživljavanje će kulminirati s Nacionalni euharistijski kongres, veliki skup u Indianapolisu od 17. do 21. srpnja.

Kao dio ankete 2022., Vinea je uzorkovala 2200 ljudi, dajući polovici ispitanika izvornu Pew formulaciju, a drugoj polovici pitanja grupa je revidirala kako bi bolje odražavala katolički jezik. (Studija o Vinei provedena je neovisno, rekao je Hans Plate, osnivač Vinea Researcha, bez uplitanja ili sponzorstva američkih biskupa ili Euharistijske obnove.)

Studija Pew pitala je ispitanike što misle da Crkva uči o euharistiji i također što oni osobno vjeruju, koristeći isto pitanje za oboje:

“Za vrijeme katoličke mise, kruh i vino…

a. Zapravo postati tijelo i krv Isusa Krista

b. Simboli su tijela i krvi Isusa Krista”

Vineina revidirana pitanja, uzimajući u obzir činjenicu da Katekizam Katoličke Crkve opisuje Isusa kao “istinski prisutnog” u Euharistiji, glase kako slijedi:

 1. Što od sljedećeg najbolje opisuje katoličko učenje o kruhu i vinu koji se koriste za pričest?

  a. Isus Krist je istinski prisutan u kruhu i vinu euharistije

  b. Kruh i vino su simboli Isusa, ali Isus nije istinski prisutan

  c. Nisam siguran

 2. Bez obzira na službeni nauk Katoličke crkve, što vi osobno vjerujete o kruhu i vinu koji se koriste za pričest?

  a. Isus Krist je istinski prisutan u kruhu i vinu euharistije

  b. Kruh i vino su simboli Isusa, ali Isus nije istinski prisutan

Plate je rekao za CNA da je među njihovim ispitanicima koji su dobili originalna Pew pitanja, 41% izrazilo uvjerenje u Stvarnu prisutnost – nešto više, ali ne različito od Pewovog rezultata. Međutim, među onima koji su dobili revidirana pitanja, ukupno 69% izrazilo je uvjerenje.

“Ne želim uspoređivati ​​svoju studiju s Pewovom studijom, ali uspoređujem Pewov jezik s katolički točnijim jezikom… formulacija je važna”, rekao je.

Plate je također primijetio da je razina vjerovanja u Stvarnu prisutnost znatno varirala ovisno o samoprijavljenom prisustvu misi.

Među onim katolicima koji kažu da “rijetko” idu na misu, samo 51% je izrazilo vjeru u Stvarnu Prisutnost. Nasuprot tome, 81% katolika koji dolaze jednom tjedno i 92% koji dolaze više od jednog tjedna rekli su da vjeruju. Čak i među katolicima koji dolaze samo nekoliko puta godišnje, gotovo dvije trećine reklo je da vjeruje u Stvarnu Prisutnost.

Ova studija je nije prvi pokušati revidirati pitanja koja je postavio Pew kako bi dobili točniji smisao euharistijskog vjerovanja; 2023., Centar za primijenjena istraživanja u apostolatu (CARA) na Sveučilištu Georgetown proveo studiju mijenjajući formulacije pitanja i otkrili da je 64% ispitanih “dalo odgovore koji pokazuju da vjeruju u Stvarnu Prisutnost”. Ta je studija također otkrila da 95% tjednih posjetitelja mise i 80% onih koji posjećuju misu barem jednom mjesečno vjeruje u Stvarnu prisutnost.

Plate je brzo istaknuo da Vineina studija ni na koji način ne opovrgava potrebu za nacionalnim “euharistijskim oživljavanjem”. Uz još uvijek značajan dio katolika koji ne vjeruju u Stvarnu prisutnost, primijetio je da je njihova studija otkrila katoličku populaciju koja rijetko ide na misu, ali vjeruje da je Isus stvarno prisutan u Euharistiji.

“To je nešto što se, mislim, može njegovati s mnogim stvarima koje rade Euharistijski kongres i Revival”, rekao je.

„Tu je doista važna obnova i daljnja kateheza o euharistiji, da potaknu da požele upoznati i zavoljeti euharistiju, i žele je za sebe.“

Osim toga, Plate je rekao da je velika većina katolika u anketi – 88% – koji su bili svjesni crkvenog učenja o euharistiji također rekli da je to ono što oni sami vjeruju.

“Ono što mi to govori jest da se za ljude koji su ‘samo simboli’ radi manje o odbacivanju crkvenog učenja, a više o pogrešnoj informiranosti,” objasnio je.

“Izvlačim zaključak na temelju samo dva pitanja, ali čini mi se da je to razumna hipoteza koja bi se mogla istražiti u budućim istraživanjima usmjerenim na euharistiju.”

Tim Glemkowski, izvršni direktor Nacionalnog euharistijskog kongresa, rekao je za CNA da su “zahvalni Vinei za ovo istraživanje, koje s većom preciznošću pokazuje stvarnost katolika u klupama”.

“Katolici vole i vjeruju u Stvarnu Prisutnost i izlaze u gomilama kako bi susreli našeg Gospodina u Euharistiji dok prolazi kroz zemlju duž Nacionalni euharistijski hodočasnički putovi,“, rekao je u e-poruci CNA-u.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

“Iako veći broj vjeruje u Stvarnu Prisutnost nego što se mislilo, Crkva je još uvijek daleko od 100% katolika koji idu na misu koji drže to temeljno uvjerenje,” primijetio je Glemkowski.

„Kao odgovor na to, Nacionalni euharistijski kongres pripremao se posljednje dvije godine kako bi pripremio učenike da izađu i dijele svijetom radosnu vijest o našem euharistijskom Kristu. Ovo će i dalje biti temeljna misija organizacije Nacionalnog euharistijskog kongresa dok dovršavamo obnovu i nastavljamo dalje.”

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Međunarodni summit o klimatskim promjenama koji će u Vatikan dovesti guvernere Kalifornije i New Yorka

Katoličke vijesti

‘The Chosen’ najavljuje streaming sezone 4; kreator serije daje pregled 5. sezone

Katoličke vijesti

Prijeti izopćenje za odmetničku skupinu klarisa u Španjolskoj

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti