Notre-Dame de Paris dobiva još jedan križ natrag
Svijet

Notre-Dame de Paris dobiva još jedan križ natrag

Dana 24. svibnja, u simboličnom trenutku, još jedan od križeva Notre Dame de Paris vraćen je na svoje mjesto, ovaj put na vrhu korske apside.

Na obalama Seine prolaznici su zastajali i podizali pogled kako bi razmišljali o novom baletu koji nudi gradilište Notre Dame. U petak, 24. svibnja, pariška je katedrala ponovno dobila križ na krovu nad apsidom. ( križ i u obliku pijetla relikvijar nad transeptom su ranije zamijenjeni.) Kako je ovaj križ bio jedini krovni ukras koji je čudesno izbjegao razorni plamen tragični požar od 15. travnja 2019., bio je to posebno simboličan trenutak prije planiranog ponovnog otvorenja katedrale 8. prosinca 2024.

Notre-Dame de Paris, croix de chevet, cathédrale, restauration

Cécile Séveirac

Lebdeći u zraku na kraju krana, ovo djelo Viollet-le-Duca vratilo se na svoju izvornu poziciju na vrhu apside krova kora, ponovno bdijejući nad glavnim gradom i njegovim stanovnicima.

Odozgo se diže galama: željezari i krovopokrivači koji su radili na njegovoj obnovi okreću se prema novinarima s pobjedničkim povikom. Odozdo se čuju ovacije i pljesak, kao da se zahvaljuje napornom radu majstora koji su proveli više od 1000 sati obnavljajući ovaj dvije tone težak križ, ulubljen njegovim padom.

“Kad bude na krovu, Gospa će biti pozvana da nosi naše križeve, naše poteškoće i naše boli. Ovaj križ otvara vrata vječnog života.”

Vrlo simboličan trenutak

“To je vrlo simboličan trenutak u povijesti obnove katedrale”, kaže Philippe Jost, voditelj Javna ustanova zadužen za obnovu katedrale Notre-Dame de Paris. “Nosi posebnu snagu i emociju”, nastavlja.

Posebno je jer ovaj križ, ističe mons. Olivier Ribadeau-Dumas, rektor katedrale, “podsjeća nas da ovo zdanje nije muzej”, već da je “izgrađeno za ljubav Božju”.

Notre-Dame de Paris, croix de chevet, cathédrale, restauration

Cécile Séveirac

Sladak miris postupno se penje do nosnica: iza montažne zgrade, na gradilišnim paletama, gori ugljen u kadionici. Mons. Ribadeau-Dumas, odjeven u crveno, prilazi križu da ga blagoslovi i okadi. “Blagosloviti znači dobro govoriti o: Želio bih blagosloviti ovaj križ govoreći dobro o svima onima koji su radili da se on ostvari. Bog dobro govori o tom izvanrednom djelu”, kaže rektor katedrale prije čitanja Evanđelja po Ivanu, “koje nas podsjeća na značenje križa”:

“Nitko nije uzašao na nebo osim onoga koji je sišao s neba, Sina Čovječjega. I kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji, tako treba i Sin Čovječji biti podignut da svaki koji u njega vjeruje ima život vječni. Jer Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.”

(Ivan 3,13-16)

Križ, simbol ljubavi i sebedarja

Križ je prije svega oruđe muke, znak patnje. No, s Kristom postaje znakom Božjeg dara i ljubavi provedene do kraja, kako kaže mons. podsjeća nas Ribadeau-Dumas.

“Kad bude na krovu, Gospa će biti pozvana da nosi naše križeve, naše poteškoće i naše boli. Ovaj križ otvara vrata vječnog života. Govori nam da smo stvoreni da jednog dana dijelimo ljubav Oca i Sina u najsavršenijoj radosti.”

Ferronnerie, Notre Dame, croix, restauracija
Opis: Križ na krovu iznad apside Notre Dame, koji je projektirao Viollet-le-Duc i pao je u požaru, restaurirali su majstori radionice Saint Aubin les Bois u regiji Manche u Normandiji.

Cécile Séveirac

Killian, radnik u željezari u radionici “Fer Art Forge” u Saint Aubin les Bois (Calvados), došao je vidjeti postavljanje križa na krov. Mladić ne krije svoj ponos. “Za mene kao obrtnika to je veliko postignuće i jako sam ponosan što sam zahvaljujući svojoj profesiji mogao sudjelovati u ovom projektu”, kaže nam s entuzijazmom. Projekt Notre-Dame već poprima oblik: “Nastavit ću sa svojim drugim projektima.” Killian zastane na trenutak, a zatim se nasmiješi: “U radionici će biti prazno. Zauzimao je puno prostora.”

Coq, Notre-Dame de Paris, patrimoine, chantier
Notre-Dame de Paris, croix, flèche, rekonstrukcija, chantier

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Senat Louisiane reklasificira tablete za pobačaj u Prilog IV

Katoličke vijesti

Studija: Stopa plodnosti u Teksasu porasla nakon ‘Heartbeat Act’

Katoličke vijesti

Vjera u Isusa može vas koštati života u ovih 50 zemalja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti