Njemački biskupi raspravljat će o Sinodalnom putu s Vatikanom usred kontroverzi
Europa

Njemački biskupi raspravljat će o Sinodalnom putu s Vatikanom usred kontroverzi

Vijesti CNA, 21. ožujka 2024. / 07:00

Izaslanstvo njemačkih biskupa očekuje se ovog petka u Rimu na razgovorima s Vatikanom o njemačkom sinodalnom putu.

Iako točan dnevni red nije stvar javne evidencije, susret će se vjerojatno usredotočiti na planove za postavljanje trajnog sinodalnog vijeća nadzirati Crkvu u Njemačkoj.

Izazivši nekoliko zabrinutosti, Vatikan je podsjetio Nijemce uoči sastanka – u pismu od 16. veljače — da ih Sveta Stolica nije ovlastila da osnuju takvo vijeće.

Obraćajući se biskupu Georgu Bätzingu, predsjedniku Njemačke biskupske konferencije (DBK), vatikanski dužnosnici poručili su Nijemcima “da ni Sinodalni put, niti bilo koje tijelo koje je on osnovao, niti bilo koja biskupska konferencija nema nadležnost za osnivanje ‘sinodalnog vijeća’. na nacionalnoj, biskupijskoj ili župnoj razini.”

Prethodno upozorenja iz Rima nisu oduvijek dobro primljenoa pismo iz veljače, koje su potpisali kardinali Pietro Parolin, Victor Fernández i Robert Prevost — čelnici Državnog tajništva, Dikasterija za nauk vjere i Dikasterija za biskupe — mogli bi doživjeti sličnu sudbinu.

“Imam dojam da nas u Rimu ne razumiju kako treba”, rekao je ovaj tjedan novinskoj agenciji KNA biskup Helmut Dieser iz Aachena u vezi sa susretom u Rimu u petak, izvijestio je CNA DeutschCNA-ov novinski partner na njemačkom jeziku.

Nadajući se napretku, Dieser, koji podržava promjene u crkvenom učenju o spolnost i spoltakođer je kritizirao Vatikan: primijetivši da je Rim pozvao biskupe, a ne laike, biskup je rekao da to “nije stil vodstva koji pokušavamo uspostaviti u Njemačkoj”.

Privatno pismo pape Franje

Goruće je pitanje kako se shvaća vodstvo Crkve. Dok je papa Franjo rekao Biskupskoj sinodi 4. listopada 2023., da “sinoda nije parlament”, jedan od ključnih organizatora njemačkog procesa, predsjednica ZdK-a Irme Stetter-Karp, pozvala je vijeće da omogući većinske odluke, CNA Deutsch prijavio.

Očekivali su se njemački biskupi glasati o statutu pripremnog odbora tijekom njihove plenarne skupštine u veljači.

Međutim, to je glasovanje prekinuto nakon Vatikanska intervencija. U isto vrijeme, očito se nije odustalo od planova za uspostavu vijeća do 2026. godine. Prema službeni portal Crkve u Njemačkoj, katholisch.de, odbor će se opet sastati u lipnju kako bi raspravio planove.

Nadalje, laička organizacija ZdK već odobreno statut odbora 25. studenoga 2023., unatoč ranijim upozorenjima iz Rima o opasnosti od novi njemački raskol.

Papa Franjo kritizirao je rad pripremnog odbora u privatno pismo u studenom. Nazvavši odbor jednim od “brojnih koraka koje poduzimaju značajni segmenti” Crkve u Njemačkoj, upozorio je da oni “prijete da će ga sve više udaljiti od zajedničkog puta univerzalne Crkve”.

Pažljivo optimističnim tonom, novi nadbiskup Paderborna, Udo Bentz, pozvao je na strpljenje u cilju poticanja “dobrih sinodalnih procesa”, čak i ako to ponekad znači hodati dodatnu milju, ali čineći to zajedno, CNA Deutsch prijavio u srijedu.

Sinodalni put – “Synodaler Weg,” koji se ponekad naziva Sinodalni put – opisuje sam sebe kao proces okupljajući njemačke biskupe i odabrane laike kako bi raspravljali i donosili rezolucije temeljene na studiji seksualnog zlostavljanja iz 2018.

Sudionici su glasovali za nacrte dokumenata koji pozivaju na svećeničko ređenje ženaistospolni blagoslovi i promjene crkvenog učenja o homoseksualnim odnosima.

AC Wimmer

AC Wimmer je osnivač i glavni urednik CNA Deutsch. Australac koji govori više jezika, odrastao je u Bavarskoj i Južnoj Africi, obnašao je visoke funkcije u australskom SBS-u i bio je glavni urednik povijesnog Münchner Kirchenzeitunga. Diplomirao filozofiju i kineske studije na Sveučilištu u Melbourneu, Anian Christoph Wimmer — kinesko ime 刘威猛 — sjedio je u žiriju Medijske nagrade Njemačke biskupske konferencije, bivši je počasni znanstveni suradnik u komunikacijama na Sveučilištu u Melbourneu i bio je član Uprave Caritasa u Münchenu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo smijenio konzervativnog kritičara s mjesta teksaškog biskupa

Katoličke vijesti

Talijanski premijer predlaže pomoć ženama u financijskim poteškoćama koje odbijaju pobačaj

Katoličke vijesti

Republikanski kandidat za Senat Marylanda Larry Hogan podupire kodificiranje Roea

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti