Njemački biskupi hvale ustav na 75. obljetnicu postnacističke ere
Europa

Njemački biskupi hvale ustav na 75. obljetnicu postnacističke ere

Vijesti CNA, 24. svibnja 2024. / 15:34

Njemački biskupi hvalili su ustav svoje zemlje kao svjetionik slobode ovog tjedna dok nacija obilježava 75. godišnjicu Grundgesetza, ili Temeljni zakon.

Na ekumenskom crkvenom obredu održanom u četvrtak u Berlinu, biskup Michael Gerber, potpredsjednik Njemačke biskupske konferencije, osvrnuo se na povijesni značaj i trajan utjecaj Temeljnog zakona, prijavio CNA Deutsch, CNA-in partner za vijesti na njemačkom jeziku.

“Ono što je formulirano prije 75 godina s obzirom na strašnu katastrofu nacionalsocijalizma i Drugog svjetskog rata danas je temelj za budućnost naše zemlje i – šire – našeg kontinenta”, rekao je u svom propovijed.

Savezna Republika Njemačka obilježava 75. obljetnicu donošenja njegov Osnovni zakon 23. svibnja 1949. kroz nekoliko dana. Predsjednik Frank-Walter Steinmeier naredio je službenu državnu ceremoniju, a u posjet su čelnici poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Građani su pozvani na “festivale demokracije” u Berlinu i na drugim mjestima.

Biskup Georg Bätzing iz Limburga, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, pohvalio je Temeljni zakon kao “veliko blago” na konferenciji web stranica, rekavši da je ustav “formuliran kao protunacrt totalitarnom sustavu, zbog čega s pravom odmah na početku imenuje referentne točke svake odgovornosti: Boga i čovjeka. Naša liberalna demokracija stoji na temeljima ove odgovornosti.”

Gerber je naglasio koncept odgovornosti ugrađen u Temeljni zakon. “Naša se vjera temelji na povjerenju u Boga i Božjem pogledu na nas ljude. Nakon 1945. dobili smo nezasluženi novi početak s mogućnošću da živimo u miru i slobodi. Ovaj novi početak tumači se kao nezasluženi dar — kao milost.”

Njemački temeljni zakon nastao je nakon nacističkog režima i Drugog svjetskog rata, služeći kao bedem protiv tiranije i totalitarizma. Bio je pod značajnim utjecajem kršćanskih vrijednosti i Katoličke crkve, s ciljem sprječavanja ponavljanja zločina iz prošlosti. Ustava preambula“Svjesni svoje odgovornosti pred Bogom i ljudima,” naglašava ovu predanost ljudskom dostojanstvu i etičkom upravljanju.

Biskup Heinrich Timmerevers iz Dresden-Meissena također je istaknuo značaj Temeljnog zakona.

“Tvorci ovog ustava stvorili su čvrst temelj na pozadini naše povijesti koji ujedinjuje kršćanstvo i prosvjetiteljstvo, vjeru i razum”, rekao je, prema CNA Deutsch. “75. obljetnica Temeljnog zakona tjera me da se sa zahvalnošću osvrnem na ovaj zajednički temelj našeg suživota.”

Timmerevers je istaknuo stalnu važnost Temeljnog zakona u suočavanju sa suvremenim izazovima.

“Važno je razmišljati o tome kako se Temeljni zakon može ispuniti životom. Za mene kao kršćanina, to također uključuje održavanje svijesti o pitanju kako smo u konačnici odgovorni za svoje postupke.”

Njemački prelat pozvao je birače da promotre stranačke programe kroz prizmu ljudskog dostojanstva i odgovornosti u godini koja obilježava ustavnu i kritičnu obljetnicu europski izbori.

“Tko se i na koji način zalaže za ljudsko dostojanstvo i pravo na život?” upitao. “Je li to dodijeljeno samo nekima ili se ljudsko dostojanstvo odnosi na sve?”

AC Wimmer

AC Wimmer je osnivač i glavni urednik CNA Deutsch. Australac koji govori više jezika, odrastao je u Bavarskoj i Južnoj Africi, obnašao je visoke funkcije u australskom SBS-u i bio je glavni urednik povijesnog Münchner Kirchenzeitunga. Diplomirao filozofiju i kineske studije na Sveučilištu u Melbourneu, Anian Christoph Wimmer — kinesko ime 刘威猛 — sjedio je u žiriju Medijske nagrade Njemačke biskupske konferencije, bivši je počasni znanstveni suradnik u komunikacijama na Sveučilištu u Melbourneu i bio je član Uprave Caritasa u Münchenu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

‘Religija utjelovljenja’: katolički umjetnici promišljaju o nužnosti ljepote

Katoličke vijesti

Netanyahu osudio vojne planove za dnevne ‘taktičke pauze’

Katoličke vijesti

‘Europa je smrtna’: Macron poziva na više jedinstva i suvereniteta EU-a

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti