Njemački biskupi Crkvi u Africi: Pokrenite kanonizaciju njemačkih mučenika
Europa

Njemački biskupi Crkvi u Africi: Pokrenite kanonizaciju njemačkih mučenika

ACI Afrika, 16. ožujka 2024. / 09:00

Predstavnik Njemačka katolička biskupska konferencija je izazvao crkvene vođe u Africi da pokrenu procese kanonizacije za Njemački mučenici koji su nasilno ubijeni u raznim afričkim zemljama.

ACI Africa, novinski partner CNA-a u Africi, pitao je oca Helmuta Molla, koji je sastavio biografije više od 30 njemačkih mučenika koji su navodno bili žrtve nasilja u Africi, što se poduzima kako bi se osiguralo da se njihova kanonizacija otvori.

“Vaše mjesne Crkve trebale bi osigurati da ovi njemački mučenici budu uzdignuti na čast oltara”, odgovorio je Moll, misleći na lokalne ordinarije biskupskih i metropolitanskih sjedišta, kao i na nacionalne biskupske konferencije, gdje su se dogodila prijavljena mučeništva.

Kao polazište, rekao je, postoji potreba da se životopisi Nijemaca, koji su platili najvišu cijenu za evangelizaciju u Africi, prevedu na afričke jezike.

“Molim vas prevedite biografije afričkih mučenika na svoj nacionalni jezik!” Moll je pozvao tijekom intervjua 7. ožujka, nekoliko dana nakon što je podijelio popis njemačkih mučenika ubijenih u Africi. Kazao je da se trenutno ove biografije “prevode na arapski, ali ima poteškoća s tiskanjem”.

Moll, povjesničar s prethodnim iskustvom u službi u Vatikanu Kongregacija za nauk vjere kao i Vatikan Kongregacija za kauze svetacana zahtjev katoličkih biskupa u Njemačkoj počeo sastavljati biografije njemačkih evanđelista.

Apostolsko pismo pape Ivana Pavla II. iz studenog 1994. o pripremi za jubilej 2000. godine, Tertio Millennio Advenientenavodno je inspirirao sastavljanje ovih biografija.

U apostolskom pismu papa Ivan Pavao II. kaže: “Na kraju drugoga tisućljeća Crkva je ponovno postala Crkva mučenika. U našem su se stoljeću vratili mučenici, često nepoznati, poput ‘nepoznatih vojnika’ velike Božje stvari.”

Njemački mučenici u Africi čiji su profili dokumentirani uključuju oca Franza Jägera, člana Oblati koji je ubijen 1905. u jugozapadnoj Africi tijekom Herero ustanak. Jugozapadna Afrika bila je teritorij pod južnoafričkom upravom od 1915. do 1990. godine i postala je današnja Namibija.

Ostali uključuju tri dominikanske misionarke koje su izgubile život u Rodeziji (današnji Zimbabve) 1977.: sestre Magdala (Christa Elisabeth) Lewandowski iz Kiela, Epiphany (Berta) Schneider iz Münchena i Ceslaus (Anna) Stiegler iz Gornjeg Palatinata.

Ostali evanđelisti rođeni u Njemačkoj koji su izgubili živote bili su benediktinski misionari, Benedikta Sestre misionarke sv. Ottiliena koji su ubijeni u Tanzaniji, kao i a Misionar Presvetog Srca svećenik i dva Mala braća Charlesa de Foucauldaubijen u Kongu.

Moll je za ACI Africa rekao da je kontaktirao razne vjerske i misionarske redove koji su prenosili informacije o svojim članovima koji su ubijeni u Africi.

Njemački svećenik izrazio je optimizam da će njemački evanđelisti ubijeni diljem Afrike revitalizirati Crkvu u Njemačkoj, istaknuvši da oni, plativši najvišu cijenu, “pokazuju misionarski žar koji je danas tako važan za našu zemlju”.

U međuvremenu, Moll, koji ima veliko iskustvo u martirologiji, ohrabrio je kršćane u raznim afričkim zemljama koji su progonjeni zbog svoje vjere da ponizno prihvate mučeništvo.

“Učite iz ovih biografija”, rekao je o svom popisu njemačkih mučenika koji su umrli za svoju vjeru daleko od svoje domovine. “Prihvatite mučeništvo svojih članova i uzdignite ih kao primjer.”

Moll je zatim pozvao Crkvu u Africi da radi kako bi osigurala da žrtve onih koji daju svoje živote za dobrobit svoje vjere ne budu zaboravljene.

“Biskupske konferencije u Africi pozvane su sastaviti vlastite martirologije kako bi misionari i starosjedioci postali poznatiji u cijelom katoličkom svijetu”, rekao je Moll.

ovaj članak je izvorno objavljen od strane ACI Africa, CNA-inog partnera za vijesti u Africi, i prilagođen je za CNA.

Agnes Aineah

Agnes Aineah je kenijska novinarka s iskustvom u digitalnom i novinskom izvještavanju. Magistrirala je digitalno novinarstvo na Sveučilištu za medije i komunikacije Sveučilišta Aga Khan te diplomirala lingvistiku, medije i komunikacije na kenijskom Sveučilištu Moi. Agnes trenutno radi kao novinarka za ACI Africa.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sudac u Nevadi odlučio je da država mora uključiti abortus u svoj program Medicaid

Katoličke vijesti

Engleski izabrani biskup čije je postavljanje otkazano vraća se u službu

Katoličke vijesti

Američka vojska dezavuira prezentaciju koja opisuje Nacionalno pravo na život kao ‘terorističku skupinu’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti