NIN: Don Antonio Oltran proslavio mladu misu u župnoj crkvi sv. Anselma
Zadarska nadbiskupija

NIN: Don Antonio Oltran proslavio mladu misu u župnoj crkvi sv. Anselma

Don Antonio Oltran, mladomisnik Zadarske nadbiskupije, proslavio je svoju mladu misu u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu u nedjelju, 23. lipnja. Propovijedao je fra Gabrijel Škibola, župni vikar župe sv. Jeronima u Chicagu u Americi, inače krizmani kum don Antonija.

Slavlje je počelo u obiteljskoj kući don Antonija gdje su mu na kućnom pragu blagoslov udijelili njegovi roditelji, Nada i Branko. Majka se pomolila nad sinom, a otac ga je poškropio blagoslovljenom vodom. Potom su se svećenici i brojni puk uputili u veliku svečanu procesiju središtem Nina, prolazeći kroz glavna gradska vrata, Kalelargom do župne crkve sv. Anselma.

Fra Gabrijel je propovijedao razmatrajući mladomisničko geslo don Antonija, „Bog je ljubav“ (1 Iv 4,16). „Ta jednostavna, ali duboka istina sve nas povezuje i vodi kroz život. Ta rečenica sažima suštinu našeg kršćanskog vjerovanja. Ljubav nije samo jedna od mnogih osobina Boga; ljubav je sâma bît Boga. Ta ljubav nije ograničena na osjećaj ili emociju. Ona je aktivna, sveobuhvatna i uključuje cijelo naše biće“, istaknuo je fra Gabrijel, citirajući cijelu misao toga gesla iz Prve Ivanove poslanice: “Bog je ljubav, i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje i Bog u njemu” (1 Ivan 4,16).

U Starom Zavjetu postoje mnogi primjeri Božje ljubavi prema njegovom narodu. „Bog sklapa savez s Abrahamom, vodi Izraelce iz ropstva u Egiptu i daje im zakon kroz Mojsija. Svaki taj trenutak pokazuje Božju trajnu ljubav i brigu za svoj narod, čak i kada su bili neposlušni. Proroci su neprestano podsjećali Izraelce na Božju ljubav i pozivali ih na pokajanje i povratak Bogu“, naglasio je fra Gabrijel.

Istaknuvši da u Novom Zavjetu Božja ljubav doseže svoj vrhunac u Isusu Kristu, citirao je evanđelista Ivana: “Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni” (Ivan 3,16). „Isusova smrt na križu i njegovo uskrsnuće najveći su izrazi Božje ljubavi prema čovječanstvu. Kroz Kristovu žrtvu, svi smo pozvani ući u novi savez ljubavi s Bogom“, potaknuo je fra Gabrijel, rekavši da ‘Bog je ljubav’ znači „da smo svi bezuvjetno voljeni. Bez obzira na naše pogreške, slabosti ili prošle grijehe, Božja ljubav je uvijek prisutna“. Podsjetio je na poticaj apostola Pavla da nas od ljubavi Kristove ne rastave nevolje, tjeskobe, progonstvo, pogibao, smrt, vlasti ni ikoje stvorenje.

Događaj iz navještenog Evanđelja po Marku, Isus i učenici u lađi na olujnom moru, metafora je za naše živote, rekao je Škibola. „Svi se suočavamo s olujama, bilo da su to osobne krize, problemi u obitelji, zdravstveni problemi, nesigurnosti u budućnosti. U tim trenucima možemo se osjećati prepušteni valovima života, kao da nas more nevolja preplavljuje i prijeti da nas potopi. U tim trenucima, često se pitamo gdje je Bog i zašto nam ne pomaže.

Isusova prisutnost u lađi s učenicima je ključna. Iako spava, On je uvijek prisutan. Ova prisutnost nam pokazuje da Božja ljubav nikada ne napušta. I kada nam se čini da Bog šuti ili da je udaljen, On je s nama, spreman djelovati u pravom trenutku. Isusova reakcija na oluju – njegovo zapovijedanje vjetru i moru – otkriva njegovu božansku vlast i ljubav kojom štiti i vodi svoje učenike“, poručio je fra Gabrijel. Unatoč tome, usprkos svojoj bliskosti s Isusom, učenici pokazuju strah i nedostatak vjere.

Vapaj učenika ‘Učitelju! Zar ne mariš što ginemo?’ „odražava ljudsku slabost i sklonost sumnji u teškim trenucima. Isusov odgovor, smirivanje oluje i pitanje: “Kako nemate vjere?”, poziva nas na dublje povjerenje u Božju ljubav i prisutnost. Vjera nije odsutnost straha, već povjerenje da nas Božja ljubav neće napustiti, čak ni usred najjačih oluja“, ohrabrio je fra Gabrijel.

Don Antonio je „svojim životom i odgovorom na Božji poziv postao svjedok te ljubavi. Njegov svećenički poziv i odaziv je primjer predanosti i povjerenja u Boga. Kroz svoje služenje, propovijedanje, dijeljenje sakramenata i brigu za zajednicu, on će biti svjedok Božje ljubavi koja je uvijek prisutna, koja liječi, smiruje i vodi“, poručio je fra Gabrijel, upozorivši kako „živjeti kao svjedok Božje ljubavi nije uvijek lako“.

„Svijet oko nas često promiče vrijednosti suprotne Evanđelju: egoizam, materijalizam, natjecanje i nepravdu. No, upravo u takvom svijetu pozvani smo biti svjetlo i primjer Božje ljubavi. Svaki izazov koji susretnemo prilika je da pokažemo vjeru i povjerenje u Boga, kao što su učenici trebali vjerovati usred oluje. Isus nam obećava: “Ne bojte se, ja sam s vama do svršetka svijeta” (Mt 28,20). To obećanje nam daje sigurnost i snagu da ustrajemo u vjeri, znajući da nas Božja ljubav nikada ne napušta“, poručio je fra Gabrijel.

Poželio je da nas evanđeoski odlomak oluje koju su doživjeli učenici s Isusom i geslo ‘Bog je ljubav’ „podsjećaju na temeljnu istinu našeg života. Bog je uvijek s nama, njegova ljubav je nepokolebljiva i vječna. Pozvani smo živjeti tu ljubav svakodnevno, biti svjedoci i nositelji te ljubavi u svijetu. Neka nas Božja ljubav vodi i jača svaki dan“, poručio je fra Gabrijel.

Zahvala mladomisnika Oltrana

Na kraju mise, don Antonio je zahvalio Bogu na daru života i poziva, na prošlim i budućim milostima, istaknuvši da „nitko sam po sebi ne može učiniti ništa, ali s Kristovom snagom možemo učiniti puno“.

Zahvalio je roditeljima Branku i Nadi što su bili otvoreni životu, što su se trudili odgojiti ga u vjeri i usmjeriti na pravi put, braći Mati i Josipu za bratsku ljubav, cijeloj obitelji i rodbini na velikoj podršci na putu prema svećeništvu. Don Antonijeve tri tete koje su sestre njegovog oca su redovnice, a njegova baka je bila osobito pobožna vjernica, uvijek s krunicom u ruci. Zahvalio je nadbiskupima koji su prepoznali u njemu Božji poziv: umirovljenom zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću koji ga je primio među kandidate za svete redove i zadarskom nadbiskupu Milanu Zgrabliću koji ga je zaredio za svećenika 8. lipnja u katedrali sv. Stošije. Zahvalio je svećenicima, redovnicima, redovnicama i osobito ninskim župnicima: don Šimi Kevriću koji ga je krstio i za čije vrijeme je počeo ministrirati, don Boži Barišiću koji ga je poslao u sjemenište ‘Zmajević’, koji ga je pratio i podržavao kroz njegov duhovni razvoj. Don Božo je poklonio don Antoniju Misal kojeg je Barišić i priredio za slavlje njegove mlade mise i misnicu u kojoj je don Antonio slavio mladu misu.

Zahvalio je sadašnjem ninskom župniku Jerku Vuleti na „jednostavnosti, nesebičnom služenju i trudu u organizaciji mlade mise“ te redovnicama koje djeluju u Ninu, s. Ćeslavi i s. Miljenki za radosno služenje. Zahvalio je fra Gabrijelu koji je prihvatio propovijedati, profesorima za prenošenje znanja i poticaje da se izgrađuje kao osoba na svim razinama i poglavarima: don Anti Dražini, rektoru sjemeništa ‘Zmajević’ i don Mariju Geriću, rektoru Bogoslovije u Rijeci. Zahvalio je župljanima koji su pomogli u organizaciji mlade mise te Katedralnom zboru sv. Stošije iz Zadra s orguljašem Draganom Pejićem i župnom ninskom zboru koji su predvodili pjevanje.


Zahvalivši svima koji su ga podržali dolaskom i koji su mu pomogli na putu prema svećeništvu molitvom i djelima, don Antonio je poručio: „Na srcu mi je da molimo za nova duhovna zvanja. Zadnja mlada misa u Ninu je bila 2012. godine, fra Gabrijela Škibole iz mjesta Grbe koje pripada župi Nin. Još 25 godina prije toga bila je zadnja mlada misa u Ninu. Vaša molitva ima jaku snagu, važnost. Gospodin itekako čuje vašu molitvu. Bog je sâma ljubav i svakog neizmjerno voli. Bez obzira kakav si došao u crkvu danas; ako si do jučer radio zlo, nemoj danas, nemoj sutra. Gospodin je tolika ljubav da ne možeš ostati indiferentan na tu ljubav“, istaknuo je don Antonio.

Geslo ‘Bog je ljubav’ izabrao je jer „ljudi svoje dostojanstvo često grade fasadama na sebi, svoju vrijednost gledaju kroz karijeru, novac, materijalno, tko više ima. A najsnažnije je da si ti ljubljeno Božje dijete. Zahvali Gospodinu na toj milosti, što ti bez obzira na padove, Gospodin i dalje pruža ruku i izvlači te iz blata. Molimo za duhovna zvanja. U Zadarskoj nadbiskupiji su sada dvojica bogoslova, na prvoj i drugoj godini. Svećeničkog ređenja u Zadru nema sljedeće četiri godine. Gospodin čuje vaše molitve i želi vas uslišati. Molite za zvanja, ali ne da Gospodin pozove nekog iz druge obitelji, ‘Nemoj dirati iz moje’. Nego molite, ‘Gospodine, uzmi iz moje obitelji’“, potaknuo je don Antonio.

Ninski župnik Vuleta rekao je da je proslava mlade mise velika radost i zahvalnost Bogu za divni dar ljubavi i sve milosti po kojima je prisutan u našem životu. Zahvalio je Bogu za pripravu za to slavlje kojem je prethodila trodnevna duhovna obnova, rekavši da su župljanima „srca puna zahvalnosti zbog tog velikog otajstva“ te su i oni prigodno darovali mladomisnika. Zahvalio je župljanima za raspoloživost, nesebičnu pomoć i angažman u organizaciji mlade mise, kao i Gradu Ninu i ustanovama Nin Turizam i komunalnom poduzeću.

Izražavajući ponos zbog mlade mise „u crkvi gdje je kršten, gdje je učio prve korake u vjeri, primio prvo iskustvo vjere, gdje je dobio poziv i poticaj od Isusa da bude njegov svećenik“, don Jerko je mladomisniku Antoniju poručio: „Budi radostan, zauzet i predan u svećeničkoj službi. Sva tvoja sigurnost i snaga neka bude Gospodin“.

Ines GrbićFoto: Screenshot Ltv / E. Šarić

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

ZADAR: O temi Župnih caritasa na svećeničkoj rekolekciji izlagao Boris Peterlin, zamjenik ravnatelja Hrvatskog Caritasa

Katoličke vijesti

MEĐUGORJE: Hodočašće župljana iz Slivnice i Islama Latinskog u Međugorje

Katoličke vijesti

PRIVLAKA: Misno slavlje na Susretu obitelji Zadarske nadbiskupije predvodio nadbiskup Zgrablić

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti