Nikaragva: Svećenik uhićen nakon misnog slavlja na Staru godinu
Biskupska konferencija BiH

Nikaragva: Svećenik uhićen nakon misnog slavlja na Staru godinu

Vlč. Gustavo Sandino, svećenik nadbiskupije Jinotega u Nikaragvi, uhićen je uslijed misnoga slavlja na Staru godinu, 31. prosinca, izvještava Vatican News, prenosi IKA. Najmanje je 14-ero svećenika, dvoje sjemeništaraca i jedan biskup su posljednjih dana uhićeni u toj zemlji.

Vlč. Gustavo Sandino župnik je Župe Gospe žalosne, a uhićen je nakon što je slavio misu u Svetoj Mariji iz Pastasme u nadbiskupiji Jinotega. Tu su informaciju potvrdili lokalni izvori i prognana odvjetnica Martha Patricia Molina za nikaragvanski medij 100% Noticias.

Dan ranije je u Managui uhićen vlč. Fernando Téllez Báez, župnik Župe Naše Gospe od Amerika, a 30. prosinca u večernjim satima uhićen je i vlč. Jader Hernández, župnik Župe Majke Presvetog Pastira.

Posljednjih dana je uhićeno najmanje 14-ero svećenika te dvoje sjemeništaraca – Alester Saenz i Tony Palacio. Uhićen je i biskup Siune Isidoro del Carmen Mora Ortega. Posljednji je uhapšen nakon što je molio za biskupa Matagalpe Rolanda Joséa Álvareza Lagosa, kojemu je osuđeno 26 godina zatvora bez sudskog procesa.

Tijekom mise u katedrali na Staru godinu, nadbiskup Manague kardinal Leopoldo José Brenes Solórzano izrazio je blizinu „obiteljima i zajednicama koje su bez svojih svećenika u ovom trenutku“, te je pozvao sve neka ostanu „snažno“ ujedinjeni u molitvi.

„Crkveno jedinstvo je naša snaga“, poručio je. „S Marijom, našom majkom, na podnožju križam neka nas Gospodin utješi i pokaže svoje milosrđe“.

Prognana odvjetnica Martha Patricia Molina rekla je u konferenciji za medije kako je primila informacije da u nekim crkvama nisu slavljene zakazane mise te se molilo vjernike da odu svojim kućama. U trenutku pisanja vijesti nije poznato jesu li svećenici tih župa uhićeni.

Nikaragvanska vlada i policije zasad nisu potvrdili niti demantirali pritvor tih svećenika.

Predstavnici Visokog povjerenika za ljudska prava poručili su kako se Nikaragva „sve više“ udaljava od vladavine prava i „temeljnih sloboda“ progonom „političkih i autohtonih vođa, članova Katoličke Crkve, aktivista i novinara“ uz „ponovljene slučajeve proizvoljnog pritvaranja“, piše Vatican News.

Papa Franjo je u svom nagovoru 1. siječnja isto tako izrazio zabrinutost za stanje u Nikaragvi. „Njima, njihovim obiteljima i cijeloj Crkvi u toj zemlji izražavam svoju molitvenu blizinu. Pozivam i sve vas ovdje prisutne i sav Božji narod na ustrajnu molitvu i nadam se da će se uvijek tražiti put dijaloga za prevladavanje teškoća. Pomolimo se danas za Nikaragvu“, rekao je. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskup Palić svećenicima Riječke nadbiskupije prenio osobna iskustva sa sudjelovanja na Biskupskoj sinodi u Rimu

Katoličke vijesti

Duhovne vježbe za svećenike u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu

Katoličke vijesti

U Njemačkoj i dalje na snazi zabrana plesa na Veliki petak

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti