Nikaragva: novi svećenici zaređeni kao apel UN-a za nestale redovnike
Svijet

Nikaragva: novi svećenici zaređeni kao apel UN-a za nestale redovnike

Kardinal Brenes zaređuje devet svećenika u Managui, dok visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava poziva nikaragvansku vladu da otkrije gdje se nalazi biskup Siune Isidoro Mora.

Vatikanske vijesti

Nadbiskupija Managua zaredila je devet novih svećenika. Mnogi su vjernici sudjelovali u obredu u katedrali u Managui u subotu 6. siječnja, na svetkovinu Bogojavljenja, a predvodio ga je kardinal nadbiskup Leopoldo José Brenes Solórzano.

Svećenici, svjedoci bratstva

U propovijedi je kardinal zahvalio Bogu na “prekrasnom daru” novih svećenika, ustvrdivši kako svećeništvo “nije moć”, nego “poslanje i služba”. Svećenici su, naglasio je, “sluge” i “svjedoci”, pozvani na “živo zajedništvo i bratstvo”.

Val uhićenja

Novi svećenici zaređeni su u teškom trenutku za Crkvu u Nikaragvi. Od 20. prosinca uhićeno je najmanje 14 svećenika, dva sjemeništarca i biskup Siune Isidoro del Carmen Mora Ortega. Biskup Mora je otet nakon molitve za biskupa Rolanda Joséa Álvareza Lagosa, biskupa Matagalpe i apostolskog upravitelja biskupije Estelí, koji je u zatvoru od veljače prošle godine, nakon što je osuđen na 26 godina, bez pravog suđenja.

Briga za bolesne svećenike

U crkvenoj zajednici vlada velika zabrinutost, posebno za otete svećenike koji imaju zdravstvenih problema, uključujući fra Ismaela Serrana, župnika župe Svetog Mihaela Arkanđela, i fra Gerarda Rodríguesa, svećenika crkve Presvetog Začeća, obojica iz nadbiskupija Managua. Oboje su bolesni i potrebna im je liječnička pomoć.

UN-ov apel vladi Nikaragve

Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava za Srednju Ameriku (OACNUDH) uputio je novi apel vladi Nikaragve da hitno otkrije gdje se drži biskup Mora, “žrtva prisilnog nestanka 16 dana”. “Skrivanje ovih informacija”, stoji u objavi na X-u, “dovodi njegov život u opasnost”.

OACNUDH je prethodno, 28. prosinca, osudio “prisilni nestanak biskupa Isidora Mora” i “novi val uhićenja vjernika” čime se krši “pravo na vjersku slobodu, stup svake demokratske države”. Prema Visokom povjereniku UN-a za ljudska prava, Nikaragva se “sve više” udaljava od vladavine prava i “temeljnih sloboda” progonom “političkih i autohtonih vođa, članova Katoličke crkve, aktivista i novinara” s “ponovljenim slučajevima samovoljnog pritvaranja”.

Molitva pape Franje

Papa Franjo molio je za Nikaragvu tijekom svog Angelusa 1. siječnja:

S dubokom zabrinutošću pratim što se događa u Nikaragvi, gdje su biskupi i svećenici lišeni slobode. Njima, njihovim obiteljima i cijeloj Crkvi u domovini izražavam svoju molitvenu blizinu. Pozivam i sve vas ovdje prisutne i sav Božji narod na ustrajnu molitvu; u međuvremenu se nadam da ćemo uvijek tražiti put dijaloga za prevladavanje poteškoća. Pomolimo se danas za Nikaragvu.

Nikaragvanske vlasti do sada nisu ni potvrdile ni demantirale pritvaranje svećenika koji se vode kao nestali.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pariški nadbiskup otkriva proslave ponovnog otvaranja katedrale Notre Dame

Katoličke vijesti

Svećenik iz Tennesseeja uklonjen iz javne službe jer se istražuje tvrdnja o nedoličnom seksualnom ponašanju

Katoličke vijesti

Nakon sinovljeva zlostavljanja, jedan je đakon napustio Katoličku crkvu. Sada je ekskomuniciran

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti