Nigerijska nadbiskupija apelira na molitve za svećenika otetog iz župnog ureda
Europa

Nigerijska nadbiskupija apelira na molitve za svećenika otetog iz župnog ureda

ACI Afrika, 10. lipnja 2024. / 17:00 sati

The Nadbiskupija Kaduna apelira na molitve za “hitno i sigurno oslobađanje” oca Gabriela Ukeha, koji je otet iz župnog dvora 9. lipnja.

U ponedjeljak, 10. lipnja, kancelar nadbiskupije, otac Emmanuel Faweh Kazakh, podijelio je s ACI Africa, CNA-ovim novinskim partnerom u Africi, informacije koje pokazuju da je Ukeh uzet iz župnog dvora župe St. Thomas Zaman Dabo u nadbiskupiji Kaduna u rano u nedjelju.

Kazah je apelirao na nigerijsku vladu da djeluje u vezi s raširenim otmicama svećenika u zemlji.

“Dok pozivamo na gorljive molitve za njegovo hitno i sigurno oslobađanje, jednako tako osuđujemo ovaj čin neprestanih otmica za otkupninu nevinih i bespomoćnih građana naših zajednica, i pozivamo vladu da pojača svoje sigurnosne obavještajne podatke dok se približavamo proslavi Sallah [marking the end of Ramadan]“, rekla je kancelarka.

“Dok radimo sa sigurnosnim operativcima na njegovom brzom oslobađanju, želimo pozvati sve da se klone preuzimanja zakona u svoje ruke”, nastavio je. “Upotrijebit ćemo sva legitimna sredstva kako bismo osigurali da nam se Otac vrati živ i zdrav.”

Kazah je uputio ovu molitvu: “Zagovorom Blažene Djevice Marije, Majke svećenika i redovnica, neka Isus raspeti usliša naše molitve i požuri bezuvjetno oslobađanje svoga svećenika i svake druge otete osobe.”

Nigerija se bori s valom nasilja koje su orkestrirale bande čiji članovi izvode neselektivne napade, otmice radi otkupnine i, u nekim slučajevima, ubijaju ljude.

Pobuna Boko Harama, skupine koja navodno cilja pretvoriti najmnogoljudniju afričku naciju u islamsku naciju, veliki je izazov u zemlji od 2009.

Najnovija otmica Ukeha uslijedila je nakon niza drugih otmica čija su meta bili pripadnici svećenstva u Nigeriji. O. Oliver Buba, svećenik župe Biskupija Yolabio je oteti 21. svibnja i kasnije pušten.

15. svibnja je Nadbiskupija Onitsha najavio je otmica oca Bazilija Gbuzuoa. Bio je kasnije osloboditi.

Ovaj je članak bio prvi objavio ACI Africa, CNA-ov novinski partner u Africi, a prilagodio ga je CNA.

Jude Atemanke

Jude Atemanke je kamerunski novinar sa strašću za komunikaciju Katoličke crkve. Diplomirao je novinarstvo i masovne komunikacije na Sveučilištu Buea u Kamerunu. Jude trenutno radi kao novinar za ACI Africa.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Zašto Katolička crkva Uskrsni ponedjeljak slavi pod nazivom ‘Anđeoski ponedjeljak’

Katoličke vijesti

Apel katoličkih kućnih misija: prilika za župe da ‘služe svojim bližnjima’

Katoličke vijesti

Kenijski hodočasnici počinju hodati više od 200 milja kako bi obilježili Dan ugandskih mučenika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti