Nigerija: Molite svakodnevno sa svojim biskupskim motom, kaže biskup Uzoukwu.
Svijet

Nigerija: Molite svakodnevno sa svojim biskupskim motom, kaže biskup Uzoukwu.

Katolički biskup biskupije Minna, Martin Igwemezie Uzoukwu, upozorio je svoje kolege biskupe da obrate pozornost na svoje biskupsko geslo kao posebnu referentnu točku molitve.

CSN Media – Abuja.

Biskup Minne, koji je bio glavni slavljenik na misi 5. dana tekuće prve plenarne skupštine 2024. Katoličke biskupske konferencije Nigerije (CBCN), dao je opomenu u svjetlu čitanja evanđelja dana kada je Isus poučavao njegovi učenici kako se mole.

Isus nas uči moliti

„Današnje evanđelje usredotočuje se na jedan od najvažnijih aspekata našega kršćanskog života – molitvu. Kao što svi znamo, molitva je jedan od stupova korizmenog vremena i njegovog svetkovanja. Naš Gospodin Isus Krist pokazao je njezinu važnost učeći svoje učenike kako se moliti, a naučio ih je i kako se ne treba moliti. Krist ih je opomenuo ovim riječima: ‘Ne gomilajte prazne fraze kao što to čine pogani…Molite dakle ovako…. Dakle, naše razmišljanje je o molitvi u skladu s načinom na koji nas je Krist učio.”

Homilist je također potaknuo biskupe da se ugledaju na Isusa videći molitvu kao neophodan sastojak svoje službe pastira Božjeg naroda jer ih ona povezuje s Bogom kao vjerne sluge i pomaže im da vjerno vrše svoje svete odgovornosti prema Božjem narodu za koji se brinu.

Biskupsko geslo temelji se na Svetom pismu i molitvi

„Molitva nam daje milosti s kojima se svakodnevno trebamo suočavati i božansku snagu za djelo koje nam je povjereno u ruke. Pomaže da nas preobrazi u sluge koji su poput svog Gospodara koji nije došao da bude služen, nego da služi i da svoj život kao otkupninu za mnoge (usp. Marko 10:45).”

Citirajući Majku Tereziju, koja je rekla da “molitva nije traženje, stavljanje sebe u Božje ruke – na Njegovo raspolaganje,” prelat je potaknuo da kao kršćanima molitva pomaže u odnosu prema Bogu na način koji je Njemu ugodan i također usmjerava ljude na nastojte vršiti Božju volju u svakom trenutku.

“Biskupski moto je kratka rečenica ili izraz koji se često temelji na Svetom pismu ili je preuzet iz istaknute molitve, litanije ili citata sveca važnog za određenog katoličkog biskupa. Namijenjen je predstavljanju biskupove duhovnosti i teološki utemeljene životne filozofije. To je nešto što svaki biskup može sam izabrati, kako bi što bolje prenio svoje svjedočanstvo vjere stadu, osobito kada zakorači u tako značajnu ulogu vodstva u Crkvi.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Odluka Vrhovnog suda o doktrini Chevron utječe na regulatornu moć saveznih agencija

Katoličke vijesti

Nadbiskupija Accra uključit će mlade u Gani u dijalog – Vatican News

Katoličke vijesti

Etiopski biskup: Molitva i pravda mogu izliječiti naše društvene podjele

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti