New York Times izvještava da Trump podržava zabranu pobačaja na 16 tjedana;  kampanja odbija
Svijet

New York Times izvještava da Trump podržava zabranu pobačaja na 16 tjedana; kampanja odbija

Washington, DC Newsroom, 16. veljače 2024. / 18:00 sati

Članak u New York Timesu objavljeno u petak poslijepodne tvrdi da je bivši predsjednik Donald Trump rekao savjetnicima da će podržati nacionalnu zabranu pobačaja u 16. tjednu trudnoće, no kampanja je donekle odbacila izvješće.

U izjaviglasnogovornica Trumpove kampanje Karoline Leavitt nazvala je izvješće “lažnim vijestima u New York Timesovom članku” i rekla da će Trump učiniti kao što je ranije rekao: “sjesti s obje strane i pregovarati o dogovoru s kojim će svi biti zadovoljni”.

Odgovor kampanje, međutim, nije izričito tvrdio da je bilo koja informacija u članku netočna i nije komentirao hoće li Trump podržati federalni zakon koji ograničava pobačaj nakon 16 tjedana.

Charlie Stadtlander, direktor vanjskih komunikacija redakcije i mišljenja u New York Timesu, rekao je za CNA da je izvješće točno.

“Izjava o kampanji ne poriče ništa u izvješćivanju The Timesa iza kojeg u potpunosti stojimo”, rekao je Stadtlander.

U članku se tvrdi da je Trump rekao savjetnicima i saveznicima da mu se sviđa ideja o 16-tjednoj zabrani pobačaja uz iznimke za silovanje, incest i spašavanje života majke. Članak kao svoje izvore navodi “dvije osobe s izravnim znanjem o promišljanjima gospodina Trumpa,” ali obje osobe ostale su anonimne.

Prema članku, bivši je predsjednik privatno rekao da planira pričekati kraj republikanskih predizbora prije nego što da konkretne političke planove o pobačaju kako ne bi otuđio društvene konzervativce.

U izvješću se nadalje navodi da Trump odbacuje republikance koji ne podržavaju “tri iznimke” kada razmatra potencijalnog potpredsjedničkog kandidata.

“Znaš što volim kod 16?” New York Times tvrdi da je Trump rekao jednom od svojih izvora. “Kvit je. To su četiri mjeseca.”

Trump ima dugogodišnju suradnju s najmanje dvoje novinara iz New York Timesa koji su koautori članka: Maggie Haberman i Jonathan Swan. Bivši predsjednik dao je obojici novinara ekskluzivne intervjue u prošlosti.

Marjorie Dannenfelser, predsjednica Susan B. Anthony Pro-Life America, izrazila je podršku postavljanju saveznog standarda od 16 tjedana. Organizacija se ranije svađala s Trumpom jer nije zauzeo čvršći stav protiv pobačaja.

“Snažno se slažemo s predsjednikom Trumpom o zaštiti beba od nasilja u pobačaju u 16. tjednu kada osjećaju bol”, Dannenfelser stoji u priopćenju. “Većina Amerikanaca podržava ovo suosjećajno stajalište.”

Tijekom kampanje mjesecima je Trump izbjegavao pitanja o konkretnim politikama pobačaja koje bi podržao ako ponovno bude izabran za predsjednika. Na pitanje, bivši predsjednik je dosljedno govorio da federalna vlada treba igrati ulogu u zaštiti života i to nešto bi potpisao koji će se ljudima svidjeti.

U Gradska vijećnica Fox Newsa 10. siječnja Trump je pro-life biraču rekao da “Mislim da ćeš na kraju biti sretan” i da “ćemo dobiti nešto što ljudi žele, što će se ljudima svidjeti.”

Odgovor Trumpove kampanje na članak u New York Timesu ponovio je neke druge izjave koje je dao bivši predsjednik, posebno u vezi s Trumpovom ulogom u američkom Vrhovnom sudu koji je poništio Roe protiv Wadea i njegovu kritiku pro-abortusa predsjednika Joea Bidena.

“Predsjednik Trump imenovao je snažne savezne suce konstitucionaliste i suce Vrhovnog suda koji su poništili Roe protiv Wadea i poslali odluku natrag u savezne države, što su drugi pokušavali učiniti više od 50 godina”, navodi se u izjavi za kampanju.

“Joe Biden i gotovo svi demokrati u Kongresu javno podržavaju radikalni pobačaj na zahtjev do trenutka rođenja i nakon rođenja, kao i korištenje američkih poreznih dolara za financiranje ubijanja najranjivijih.”

Biden i većina demokratskih zastupnika podržavaju kodificiranje standarda pobačaja koji su postojali u presedanu koji je postavio Roe protiv Wadea prije nego što je poništen. Biden je odbacio karakterizaciju njegovog stava kao podrške “pobačaju na zahtjev”.

Predloženi kodifikacijski jezik legalizirao bi pobačaj u cijeloj zemlji do točke održivosti, a to je kada nerođeno dijete može preživjeti izvan maternice. Međutim, jezik ne postavlja tjedno ograničenje. Umjesto toga, omogućuje ženinom liječniku, koji je često abortus, da utvrdi je li nerođeno dijete sposobno za život.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kanadski kardinal Lacroix imenovan u tužbi za seksualno zlostavljanje

Katoličke vijesti

Biskup koji je sudjelovao u masonskom događaju potvrđuje njegovu nekompatibilnost s katolicizmom

Katoličke vijesti

Nadbiskup Fisichella predvodi misu u prvom međunarodnom svetištu na Filipinima

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti