Neka vas ovaj svetac ovog svibnja vodi do veće nade
Kršćanski život

Neka vas ovaj svetac ovog svibnja vodi do veće nade

Svibanj je mjesec iščekivanja… Sveta Rita nas uči nadati se čudima.

“Svibanj je mjesec iščekivanja… mjesec nade”, rekla je velika spisateljica Emily Bronte. Doista, mjesec svibanj poznat je po svojoj cvjetnoj ljepoti, mjesec pun nade i svježih, novih početaka. Stoga je pravo vrijeme da potražimo zagovor svete Rite od Cascie, jedne od najnadahnutijih svibanjskih svetica koja nas može voditi do veće nade u Boga.

Ova “zaštitnica nemogućih stvari”, kako je poznata, mogla bi se nazvati ženskim dvojnikom Sveti Juda, koji je poznat kao svetac zaštitnik beznadnih slučajeva. Sveta Rita nas uči nadati se čudesima.

Blagdan joj je 22. svibnja, a simbol joj je ruža.

Sveta Rita rođena je 1381. Za života je najprije bila supruga i majka, a zatim udovica i redovnica augustinka. I tako, ona je svetica koja može suosjećati s mnogim područjima života.

Bila je majka dvojice sinova koje je jako voljela. Njezin muž je bio težak čovjek i ona je strpljivo patila tijekom svog braka. Uz njezine molitve, njezin se muž na kraju obratio i postao ljubazan čovjek. Nažalost, on je ubijen, a njezina dva sina željela su se osvetiti. Sveta Rita je molila za njih, moleći Boga da ih sačuva od smrtnog grijeha. Oba mladića umrla su prirodnom smrću u stanju milosti, prije nego što se bilo kakvo zlo djelo moglo učiniti.

Sveta Rita se tada pridružila augustinskom samostanu u Casciji u Italiji. Molila je Gospodina da joj dopusti, makar i samo malo, olakšati patnju Njegove Žalosne Muke. Kao odgovor na ovu molitvu, Rita je čudesno primila jedan trn od Kristove krune od trnja u vlastito čelo. Ta rana zadavala joj je ogromnu bol sve do smrti 1457. godine u 76. godini života. Kroz sve to ostala je puna radosti, velike ljubavi i nade.

Sveti mir

Evo četiri citata svete Rite iz Cascije koji će nam pomoći njegovati veću nadu ovog svibnja.

1) “Ljubi Boga iznad svega. Budući da je Njegova dobrota beskrajna i Njegova ljepota bez usporedbe, trebali biste uvijek imati pred svojim mislima veliku ljubav koju ima prema vama kao Otac, Zaručnik i Gospodar … Neka uvijek ostanete u svetom miru i ljubavi sa svojim ljubljenim Zaručnikom Isusom Kristom.”

Ove riječi svete Rite povezuju našu ljubav prema Bogu s cijenjenjem Njegove ljepote. Živjeti mudrost ovog citata i rasti u Božjoj ljubavi ovog svibnja, tražimo i njegujemo više kontakta s onim što je uistinu lijepo. Pridružimo ono što je lijepo načinu na koji pokazujemo Svoju Ljubav Bogu. Na primjer, zašto ne posadite prekrasno cvijeće ispred kipa našega Gospodina u vrtu ili priložite mirisni buket za oltar svoje župne crkve. Zašto ne bismo odlučili da ćemo za ovaj nadaleko lijep mjesec svibanj provoditi više vremena vani uživajući u ljepoti kreacije koja ukazuje na ljepotu Stvoritelja?

Još jedan način da slavite Božju ljepotu i rastete u ljubavi prema Njemu je da ovaj mjesec provedete dodatno vrijeme čitajući Sveto pismo, Živu Božju Riječ. Psalmi su odlično mjesto za početak, budući da njihov poetski jezik dočarava ljepotu.

2) “Dopusti mi, moj Isuse, da sudjelujem u tvojoj patnji.”

Kako možemo oponašati tu želju da ublažimo Isusove patnje? Moramo ponuditi vlastite patnje! Iz Svetoga pisma znamo da je to od velike važnosti. „Sada se radujem u svojim patnjama za vas i dopunjujem u svome tijelu ono što nedostaje Kristovim mukama, za dobrobit njegova tijela, koje je Crkva.” (Kološanima 1:24) Svakodnevna molitva jutarnjeg prinosa pomaže nam u tome. Možemo i ovo moliti kratka molitvada svoje patnje prinesemo Bogu.

Naposljetku, dobro je odužiti se Presvetom Srcu Isusovu kroz vrijeme određeno za molitvu. U svoju pristiglu poštu možete dobiti vođene molitve koje se nude kao popravak i utjeha našem Gospodinu koji pati ovdje.

3) “Bogu ništa nije nemoguće.”

Sveta Rita je unaprijed znala da će uskoro umrijeti jer joj je darovano čudo od ruža i smokava. Najprije ju je Bog natjerao da zamoli ružu i dvije smokve iz vrta koji je ostavila kad se pridružila samostanu. Iznijela je ovaj zahtjev usred hladnog siječnja, rekavši, kao što je arkanđeo rekao Mariji, “Bogu ništa nije nemoguće!”

Njezina je rođakinja pronašla jednu savršenu crvenu ružu kako cvate na grani bez soka i dvije slatke smokve na smrznutoj smokvi. Ova lijepa priča je ono što svetu Ritu asocira na simbol ruže i vrta. Kada je sveta Rita doživjela ova čuda, shvatila je to kao poziv svog Voljenog, baš kao i poziv Zaručnika u Pjesmi nad pjesmama: „Ustani, požuri, ljubavi moja… Lijepa moja, i dođi. Jer zima je već prošla, cvijeće se pojavilo i smokva je izbacila svoje zelene smokve.” Sveta Rita je znala da se njezina zemaljska zima bliži kraju i da će vrlo brzo biti sa svojim Voljenim.

4) “Ne bojim se umrijeti. Znam što je umrijeti. To znači zatvoriti oči svijetu i otvoriti ih Bogu.”

Kada stvarno razmišljamo o ovom citatu svete Rite, shvaćamo da ona ne predstavlja samo model nedostatka straha pred licem smrti. Ona nas također uči da je već umrla za svijet… mnogo prije nego što je susrela fizičku smrt. Kako umiremo svijetu? Kako možemo “zatvoriti oči pred svijetom”, a otvoriti ih Bogu?

Da bismo živjeli ovu mudrost svete Rite, možemo razmisliti koju zabavu možemo eliminirati ili smanjiti vrijeme pred ekranom. Možemo manje kupovati, manje ogovarati i manje mariti za divljenje drugih. Možemo moliti Suscipe molitva: Uzmi Gospodine i primi svu moju slobodu, moje pamćenje, moje razumijevanje i svu moju volju, sve što imam i posjedujem. Sve si mi dao. Tebi ga, Gospodine, vraćam. Sve je Tvoje, raspolaži time u potpunosti prema Tvojoj volji. Daj mi svoju ljubav i svoju milost, jer ovo mi je dovoljno.

Kako je lijepo što je ovaj svetac, koji je nosio bol jednoga od Kristovih trnova, umro sa znakom cvatuće ruže. To je podsjetnik za sve nas da nas trnje na koje nailazimo može dovesti do prekrasnih cvjetova, ako samo ustrajemo u hodu uskom cestom koju nam pokazuje Krist.

Evo a velika molitva svetoj Riti moliti za naše zagovore.

THREE-BOYS-CLIMING-A-TREE-sabphoto-ST-AA-e1698508692495.jpg
Sveti Vinko FERRER
ŚWIĘTA RITA

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Isus putuje iz Minnesote u Wisconsin, stiže u Washington

Katoličke vijesti

Kušnje ili napasti?

Katoličke vijesti

Papa razmjenjuje šale s Colbertom, Fallonom i drugim zvijezdama komedije u Vatikanu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti