NATO diže uzbunu zbog ‘neprijateljske’ ruske aktivnosti diljem Europe
Europa

NATO diže uzbunu zbog ‘neprijateljske’ ruske aktivnosti diljem Europe

Savez predvođen SAD-om rekao je da je zabrinut zbog “hibridne aktivnosti” Moskve u Češkoj, Estoniji, Njemačkoj, Latviji, Litvi, Poljskoj i Velikoj Britaniji.

NATO je izdao oštro upozorenje zbog “neprijateljske” ruske aktivnosti diljem Europe.

U priopćenju objavljenom u četvrtak, 32-člani vojni savez rekao je kako je “duboko zabrinut zbog nedavnih zloćudnih aktivnosti” Moskve, koje je nazvao prijetnjom sigurnosti Zapada.

Ukazalo se na “dezinformacije, sabotaže, činove nasilja, cyber i elektroničke smetnje… i druge hibridne operacije”.

Pogođene su Češka, Estonija, Njemačka, Latvija, Litva, Poljska i Ujedinjeno Kraljevstvo, navodi NATO.

Vojni savez predvođen SAD-om nazvao je ove incidente “dijelom sve jače kampanje aktivnosti koje Rusija nastavlja provoditi diljem euroatlantskog područja, uključujući na teritoriju saveza i preko posrednika”.

“Podržavamo i solidarišemo se s pogođenim saveznicima”, rekao je NATO u svom priopćenju, osuđujući “ponašanje Rusije”.

“Nastavit ćemo jačati našu otpornost i primjenjivati ​​i poboljšavati alate koji su nam na raspolaganju za suzbijanje i suprotstavljanje ruskim hibridnim akcijama i osigurat ćemo da savez i saveznici budu spremni za odvraćanje i obranu od hibridnih akcija ili napada.”

Opsežna invazija predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu 2022. godine izazvala je najgore napetosti između Rusije i Zapada u novijoj povijesti, a većina europskih prijestolnica i Washington čvrsto podržavaju Kijev.

Posljedice su dovele do vatrene retorike i oblika hibridnog rata, koji spajaju konvencionalnu vojnu silu s nekonvencionalnim ekonomskim, političkim i društvenim aktivnostima.

Govoreći ekskluzivno za Euronews u rujnu, estonski ministar vanjskih poslova Margus Tsahkna upozorio je na Moskvu slanje migranata preko njihove 300 km duge granice kao oblik hibridnog napada.

NATO je u svom priopćenju od četvrtka obećao da države članice neće biti spriječene da Ukrajini pruže prijeko potrebnu vojnu i financijsku pomoć dok se bori protiv ruske vojske.

Izjava saveza dolazi usred porasta optužbi i istraga protiv pojedinaca koji su navodno povezani s Moskvom.

Kapetan njemačke vojske priznao je da je špijunirao za Rusiju i odavao državne tajne na sudu u gradu Dusseldorfu u travnju. U međuvremenu, Britanac je optužen da je radio za rusku plaćeničku skupinu Wagner.

Međutim, ti su slučajevi vrh ledenog brijega.

Europski parlament je u ožujku rekao da je “Gledati u” tvrdi da su zastupnici u Europskom parlamentu plaćeni za širenje ruske propagande.

Europski zakonodavci izdali su rezoluciju u kojoj čvrsto osuđuju takve napore u travnju, nakon nekoliko otkrića onoga što je Parlament nazvao “pokušajima miješanja i potkopavanja europskih demokratskih procesa koje podržava Kremlj”.

“Svaka takva taktika, kažu, mora imati posljedice”, stoji u priopćenju objavljenom 25. travnja.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Crkva u Dominikanskoj Republici zagovara novi pro-life kazneni zakon

Katoličke vijesti

Biskup propisuje navodna ukazanja Djevice Marije u Italiji

Katoličke vijesti

Pronađite sve najnovije vijesti o ukrajini | euronews

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti