NAJAVE 22. 7. – 11. 8. Slavlja zaštitnika nekih župa i titulara crkvica u ljetnom periodu – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

NAJAVE 22. 7. – 11. 8. Slavlja zaštitnika nekih župa i titulara crkvica u ljetnom periodu – Dubrovačka biskupija

Župa sv. Marije Magdalene u Mandaljeni u ponedjeljak 22. srpnja slavi svoju nebesku zaštitnicu. Jutarnju misu u 8 sati predslavit će župnik don Vilim Petrović, misu u 10 sati fra Vlado Ereš, a večernju misu don Rajko Marković.

Sv. Marija Magdalena također je zaštitnica župe u Banićima i župe u Putnikoviću.

* * *

Blagdan sv. Jakova, apostola u četvrtak 25. srpnja svečano se slavi u crkvi sv. Jakova Pipunara na Pelinama u Dubrovniku večernjim misnim slavljem. Ova crkvica je poznata kao prvo mjesto gdje su dominikanci vršili svoje apostolsko djelovanje po dolasku u Dubrovnik 1225. godine. Misa u crkvi se slavi jednom godišnje, na blagdan njezinog titulara.

* * *

Župa sv. Ane na Brgatu svečano proslavlja blagdan svoje nebeske zaštitnice u petak 26. srpnja.

* * *

Korčula u ponedjeljak 29. srpnja slavi svetkovinu sv. Todora, suzaštitnika župe sv. Marka i zaštitnika Grada Korčule.

* * *

Blagdan sv. Ignacija Lojolskog slavi se u srijedu 31. srpnja u crkvi sv. Ignacija, utemeljitelja  Družbe Isusove.

* * *

Na blagdan sv. Stjepana u subotu 3. kolovoza misa u crkvi sv. Stjepana u Pustijerni u Dubrovniku slavit će se u 20 sati.

Crkva sv. Stjepana u Pustijerni je jedna od najstarijih crkava u Gradu od koje su danas ostali samo zidovi i koja je od obnove 2017. godine povremeno u uporabi za razna kulturna i druga događanja. Uz crkvu se veže legenda o kraljici Margariti i kralju Stjepanu, a bizantski car Porfirogenet u 10. stoljeću također spominje crkvu sv. Stjepana.

* * *

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u ponedjeljak 5. kolovoza u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u 20 sati slavit će se misa na kojoj će se moliti za domovinu.

Gospa od Sniga također se slavi 5. kolovoza. Svečano će biti u župi u Gospe od Sniga u Pupnatu kao i u franjevačkom samostanu Gospe od Snijega u Cavtatu.

* * *

Blagdan Preobraženja Gospodinova svečano se slavi 6. kolovoza večernjom misom u samostanskoj crkvi Sigurata u Dubrovniku. Crkva Sigurata jedna je od najstarijih crkava unutar gradskih zidina, a o njoj brinu Školske sestre franjevke iz Splita.

* * *

Na blagdan sv. Lovra u subotu 10. kolovoza tradicionalno se slavi misa na tvrđavi Lovrjenac. Svećenici i vjernici u procesiji kreću u 19 sati ispred crkve sv. Đurđa u Pilama te se na Lovrjencu nastavlja misa.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Mjesečno druženje Ukrajinaca uz osvježavajući sladoled – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

POZIV za iskazivanje interesa za zakup prostora – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Priopćenje sa 68. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti