Nadbiskupija Montreala tuži vladu Quebeca zbog MAID-a koji je prisilno smješten u hospicij
Svijet

Nadbiskupija Montreala tuži vladu Quebeca zbog MAID-a koji je prisilno smješten u hospicij

Vancouver, Kanada, 9. veljače 2024. / 14:30

U slučaju koji bi se mogao pokazati prekretnicom za vjerska prava i prava savjesti u Kanadi, montrealski nadbiskup Christian Lépine preuzeo je na sebe državnog tužitelja Quebeca.

U žalbi za sudsko preispitivanje podnesenoj Vrhovnom sudu Quebeca 5. veljače, Lépine je zatražio hitnu obustavu primjene amandmana na Zakon o skrbi za umrle koji zahtijeva da hospiciji za palijativnu skrb nude medicinsku pomoć u umiranju (SLUŠKINJA).

Amandman iz lipnja 2023. precizira da “nijedan hospicij za palijativnu skrb ne smije isključiti medicinsku pomoć u umiranju iz skrbi koju nude.”

Centar za palijativnu skrb koji se Lépine nada zaštiti je Dom i dnevni centar za palijativnu skrb St. Raphael u Montrealu, ali žalba postavlja veća pitanja o budućnosti suradničkog karitativnog rada vjerskih zajednica koje nisu u stanju djelovati po svojoj savjesti.

“Održavanje dotične odredbe na snazi ​​moglo bi … imati paralizirajući učinak na sve vjerske skupine koje se žele uključiti u društvo putem dobrovoljnog rada ili filantropije poštujući svoja uvjerenja i uvjerenja”, tvrdi se u apelu.

Citirajući odjeljak 2A kanadske povelje i odjeljak 3 Quebečke povelje, tvrdi se da u forsiranju prakse MAID-a u svim hospicijima, “bez obzira na njihovu misiju i vrijednosti, zakonodavne izmjene značajno ometaju ostvarivanje prava na slobodu vjere i savjesti.”

U žalbi se nadalje tvrdi da je praktični učinak amandmana državno prisvajanje crkvene zgrade za upravljanje MAID-om. Odvjetnici Ladnera i Gervaisa koji zastupaju nadbiskupa sugeriraju da se time krši odjeljak 6 Povelje iz Quebeca, koji jamči “mirno uživanje i slobodno raspolaganje imovinom”.

Župa svetog Rafaela Arkanđela koja govori engleski zatvorila je svoja vrata 2009., ali dionici Crkve i zajednice surađivali su kako bi razvili budućnost imovine kao rezidencije za palijativnu skrb s 12 kreveta i prvog dnevnog palijativnog centra u Quebecu.

Nadbiskupija i odbor novoosnovane društvene organizacije, Maison St-Raphaël, potpisali su 2016. ugovor o najmu na 75 godina, prenoseći zemljište i zgrade na korištenje centru. Nadbiskupija naplaćuje “simboličnu godišnju najamninu od jednog dolara”. Prema žalbi, “uvjet sine qua non” emfiteutičkog najma bio je da objekt nikada neće upravljati MAID-om.

Lépine je za The Catholic Register rekao da se angažirao oko toga “jer sama činjenica da mi je župa došla i rekla, mi više nećemo postojati kao župa, ali želimo da se crkva koristi u kontekstu palijativne skrbi. . Pa sam rekao, u redu, to je dobar razlog.”

Rekao je da je ključnu klauzulu zakupa “bilo lako tražiti jer su to svi htjeli. To je ono što su ljudi htjeli. Tako je župa htjela. To je bila želja koju je župnik izrazio, to je bila želja [of] izvorni odbor za formiranje.”

“Počinje kao mala gesta za jednu preciznu instituciju. A možda može pomoći i drugima jer to nije samo pitanje palijativne skrbi, to je i pitanje slobode savjesti. Govorimo o palijativnoj skrbi i MAID-u jer se oko tih pitanja donosi zakon. Ali to je zapravo sloboda savjesti, ne samo za pojedince, već i za institucije”, rekao je Lépine.

“To je ono što se nadamo promovirati. Tko god mi bili, trebamo društvo u kojem postoji sloboda savjesti za ljude i institucije. To je promicanje općeg dobra. Dobro je za sve. Bit će procesa, sudskog procesa koji će odlučiti, ali mi barem činimo svoj dio u promicanju slobode pravde, vjere i savjesti.”

Sudski podnesak iznosi povijesnu i moralnu vezu između svetog Rafaela i nadbiskupije Montreala. Datum ročišta nije određen.

U apelu se navodi da je “nadbiskupova potpora projektu Maison St-Raphaël bila usmjerena na poboljšanje pristupa montrealske zajednice kvalitetnoj skrbi za preminule osobe, istovremeno odražavajući i poštujući katolička uvjerenja u ovom području.”

Kada je hospicij otvoren 2019., također je bio sklopljen sporazum s lokalnim zdravstvenim vlastima u kojem je jasno navedeno da St. Raphael ne nudi MAID, ali je precizirao „odgovornosti stranaka kada pacijent Maison St-Raphaël zatraži ovu uslugu… i, ako je potrebno, transfer bolesnika u CIUSSS [Centre intégré de santé et de services sociaux] za vođenje ovog postupka.” Drugim riječima, centar za palijativnu skrb oduvijek je imao sustav koji osigurava da pacijenti koji su zatražili MAID budu “brzo” premješteni u lokalnu ustanovu u tu svrhu.

Osim toga, odvjetnici naglašavaju da St. Raphael “nije javna zdravstvena ustanova nego organizacija zajednice”, prema Zakonu o zdravstvu Quebeca, i kao takva ima slobodu “definirati svoje orijentacije, politike i pristupe, čak i ako dobiva javna sredstva.”

Žalba otkriva da je na zahtjev Lépine St. Raphael 12. rujna 2023. podnio zahtjev ministru zdravstva Quebeca za izuzeće. Dana 14. studenog ministrica zdravstva Sonia Bélanger odbila je zahtjev rekavši da je MAID “oblik skrbi koji je dio kontinuuma palijativne skrbi i skrbi za umiruće, te je bitno da svi korisnici koji žele tu skrb mogu pristupiti njoj u svim okruženjima koja nude skrb za umiruće. U tu svrhu ne može se dopustiti nikakvo odstupanje.”

Zaključak je, prema podnesku, da su “podnositelji zahtjeva suočeni s nerješivom dilemom”.

Ili odustanite od svoje potpore za Maison St-Raphaël i time napustite projekt koji svjedoči vjeru i predanost katoličke zajednice, ili dopustite da se njihova imovina, bivša crkva, koristi za počinjenje onoga što oni smatraju moralno neprihvatljivim djela.

“Država na taj način de facto otima namjeru osnivača i donatora te misiju bivše crkve, koju ljubazno stavljamo na raspolaganje društvenoj organizaciji.”

Ovaj je članak bio izvorno objavljeno u The BC Catholic iz Canadian Catholic News i ovdje je ponovno tiskan uz dopuštenje.

Anna Farrow

Anna Farrow je dopisnica iz Montreala za Canada’s Catholic Register.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Harvard namjerava zadržati relikviju sv. Sebastijana

Katoličke vijesti

Michigan AG izdaje izvješće o svojoj istrazi tvrdnji o zlostavljanju u biskupiji Gaylord

Katoličke vijesti

Žensko lice migracije u Brazilu – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti