Nadbiskupija Baltimore završava traumatične ‘sesije slušanja’ oko plana restrukturiranja
Europa

Nadbiskupija Baltimore završava traumatične ‘sesije slušanja’ oko plana restrukturiranja

Baltimore, Md., 1. svibnja 2024. / 18:10

Stotine katoličkih stanovnika Baltimorea prepune su katedralu Marije naše Kraljice u utorak navečer kako bi dali svoje često strastvene reakcije na proces koji bi mogao dovesti do zatvaranja gotovo dvije trećine gradskih župa.

Nekoliko župa iz najvećeg državnog grada organiziralo je velike kontingente da prisustvuju sastanku 30. travnja, koji je bio završni od tri sesije slušanja za nadbiskupiju Baltimore’s. Prijedlog restrukturiranja župe “Traži grad”.. Isticali su svoju nazočnost posebno izrađenim majicama ili etničkom odjećom, a neki su čak nosili velike transparente koji su molili nadbiskupa Williama Lorija da poštedi njihove crkve.

Župljani iz Svetišta Presvetog Srca Isusova u gradskoj četvrti Mount Washington ispisali su transparent na kojem je pisalo: “SOS! Spasite naše svetište.” Grupa iz većinski filipinske župe također je vokalno sudjelovala u sesiji, uključujući emocionalnu molbu Johna Taglea, srednjoškolca. Tagle se brinuo da će njegove župe nestati kad se vrati kući s koledža.

Župljani iz Svetišta Presvetog Srca Isusova u četvrti Mount Washington u Baltimoreu pokazuju
Župljani iz Svetišta Presvetog Srca Isusova u četvrti Mount Washington u Baltimoreu pokazuju “SOS! Spasite naše svetište” na sesiji slušanja 30. travnja 2024. Zasluge: Matthew Balan

Član svetišta koji nije Filipinac, David Bender, otvoreno je izjavio: “Prijedlog nema duhovnog smisla.”

Mnogi od onih koji su nosili prilagođene majice došli su iz Holy Rosary, župe u četvrti Fells Point koja ima veze s dva poljska kanonizirana sveca. Neki iz njihove skupine nosili su etničku odjeću i mahali bijelo-crvenom zastavom svoje istočnoeuropske domovine.

Mlada žena iz Svete Krunice pitala se zašto bi nadbiskupija zatvorila mjesto koje je posjetio sveti Ivan Pavao II. (kad je bio kardinal Karol Wojytla 1976.). Župa je također izravno povezana s procesom kanonizacije svete Faustine Kowalske, jer je bila mjesto dokumentirano čudesno ozdravljenje pripisan poljskoj sestri.

Pomoćni biskup Bruce Lewandowski dao je mračnu ocjenu dok je govorio lokalnim medijima prije nego što je predsjedao sesijom slušanja. “Ovo je tesko. To je srceparajuće”, naglasio je. „Ali nalazimo se u ključnom trenutku u gradskoj Crkvi. Moramo ovo učiniti.”

Lewandowski je predvodio nazočne u molitvi prije početka glavne prezentacije o prijedlogu zatvaranja/konsolidacije župe pod “Traži grad”. On je, zajedno s dva laička konzultanta, započeo projekciju slajdova koja je najprije dala pregled dvogodišnjeg procesa koji je doveo do sadašnje situacije.

Trio je zatim otkrio nekoliko slajdova koji su ocrtavali prijedlog da se gradske župe smanje sa 61 župe na 26 župa. Grad Baltimore, zajedno s nekim dijelovima u neposrednoj blizini susjednog okruga Baltimore, bio je podijeljen u pet regija (središte, istok, zapad, sjever i jug). Dok bi prve četiri regije imale tri do pet objedinjenih župa, južna bi se regija svela na samo dvije.

Dodatne dvije župe proglašene su “osobnim župama”: Sv. Ignacija, kojom upravljaju isusovci, i Sv. Alfonsa, dom tradicionalne latinske mise u Baltimoreu. Tijekom slušanja, nadbiskupija je otkrila da će konačna odluka o prijedlogu “Tražiti grad” biti donesena do sredine lipnja.

Prikaz slajdova istaknuo je da će četiri od spojenih župa posebno služiti hispanoameričkim zajednicama. Također je navedeno da će se filipinska zajednica — trenutno sa sjedištem u svetištu Presvetog srca — preseliti u katedralu Marije naše Kraljice.

“Ovo je tesko. To je potresno”, rekao je pomoćni biskup Bruce Lewandowski. “Ali nalazimo se u ključnom trenutku u gradskoj Crkvi. Moramo ovo učiniti.” Zasluge: Matthew Balan

Drugi župljani s dubokim korijenima u Baltimoreu također su žalili zbog duhovnog razaranja koje bi predloženo restrukturiranje prouzročilo. Predstavnik St. Rite u Dundalku (zajednica koja je bila izravno pod utjecajem nedavno urušavanje mosta Key na ušću luke Baltimore) preklinjao je: “Ne dopustite da tijelo i krv, duša i božanstvo Isusa Krista napuste Old Dundalk!”

Sue Jones, koja je cijeli život proživjela u regiji, osvrnula se na ulazak u osmo desetljeće katolkinje u prvostolnici Sjedinjenih Država. Jones, koji pohađa župu sv. Tome Akvinskog u četvrti Hampden, naglasio je da “ubijanje [the parishes], ili njihovo pretvaranje u neprepoznatljiva središta, … posljednji je čavao u lijes za Crkvu u gradu Baltimore.” Njezina bi župa prema sadašnjem prijedlogu bila zatvorena.

Doživotna stanovnica Baltimorea dodala je da se i dalje nada.

“Tako sam ponosna jer su preostali katolici ovdje usprkos vodstvu nadbiskupije”, rekla je nakon slušanja.

Matej Balan

Bivši student Sveučilišta u Delawareu, Matthew Balan prethodno je radio na Institutu za ljudsku ekologiju na Katoličkom sveučilištu u Americi, Centru za istraživanje medija, Human Life Internationalu i Heritage Foundationu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pro-life fotoreporter Mark Story zapamćen kao ‘pravi Božji čovjek’ nakon iznenadne smrti

Katoličke vijesti

Rat Izraela i Hamasa: Biden detalji trofaznog sporazuma o taocima

Katoličke vijesti

Papa Franjo na nedjelju Božanskog milosrđa: ‘Punina života’ se ‘ostvaruje u Isusu’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti