Nadbiskup Zalewski imenovan stalnim papinskim predstavnikom u Vijetnamu
Papa

Nadbiskup Zalewski imenovan stalnim papinskim predstavnikom u Vijetnamu

Nadbiskup Zalewski, star 60 godina, iz Poljske, također nuncij u Singapuru, imenovan je rezidentnim papinskim predstavnikom u Vijetnamu. Prošlog srpnja, tijekom posjeta vijetnamskog predsjednika Vo Van Thuonga Vatikanu, postignut je dogovor o statusu rezidentnog papinskog predstavnika.

Vatikanske vijesti

Papa Franjo imenovao je apostolskog nuncija u Singapuru, nadbiskupa Mareka Zalewskog, 60-godišnjeg Poljaka i naslovnog nadbiskupa Afrike, također rezidentnim papinskim predstavnikom u Vijetnamu.

Dogovor postignut na sastanku s predsjednikom Vijetnama

Dana 27. srpnja Sveta Stolica i vlada Socijalističke Republike Vijetnam postigle su Sporazum o statusu rezidentnog papinskog predstavnika i uredu rezidentnog papinskog predstavnika Svete Stolice u Vijetnamu.

Sporazum je potpisan tijekom posjeta predsjednika Vo Van Thuonga Vatikanu, ploda 10. zasjedanja Zajedničke radne skupine Vijetnama i Svete Stolice održanog 31. ožujka u Vatikanu, održanog sa željom nastavka unaprjeđenja bilateralnih odnosa.

Tijekom razgovora između vijetnamskog predsjednika i pape Franje, a kasnije i s kardinalom državnim tajnikom Pietrom Parolinom, u zajedničkom priopćenju izvijestili su da su “dvije strane izrazile veliku zahvalnost za značajan napredak u bilateralnim odnosima i pozitivne doprinose koje su do sada dali katoličke zajednice u zemlji.”

Papino pismo vijetnamskoj crkvi

U pismu mjesnoj Crkvi prošlog rujna, papa Franjo pozvao je katoličke vjernike da žive kao “dobri kršćani i dobri građani”, svjedočeći Božju ljubav “bez razlike vjere, rase ili kulture”.

Nakon prekida u odnosima 1975. godine, ohrabrujući razvoj događaja započeo je 1990. godine što je dovelo do imenovanja 2011. godine od strane pape Benedikta XVI. nerezidentnog papinskog predstavnika za naciju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa talijanskim obrtnicima: ‘Svijet treba zanatlije mira i bratstva’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa ističe ‘besplatnost’ u poruci latinoameričkim humanitarnim agencijama

Katoličke vijesti

Dan planeta Zemlje: Papa Franjo poziva na odgovornost za naš zajednički dom – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti