Nadbiskup Wojda izabran za čelnika Poljske biskupske konferencije
Svijet

Nadbiskup Wojda izabran za čelnika Poljske biskupske konferencije

Nadbiskup Tadeusz Wojda, novi predsjednik Poljske biskupske konferencije, u intervjuu za Radio Vatikan i Vatican News govori o izazovima s kojima se suočava na novoj dužnosti.

Paweł Rozwód – Varšava

Metropolit Gdanjska izabran je u četvrtak na dužnost predsjednika Poljske biskupske konferencije tijekom plenarne skupštine skupine Poljske biskupske konferencije.

“Ovo je ogroman izazov. Nisam očekivao da ću unatoč kratkom biskupskom iskustvu – sedam godina – biti izabran. Ovo je kredit povjerenja. Nastojat ću to ne iznevjeriti u suradnji s cijelom Poljskom biskupskom konferencijom koja vodi Crkvu u Poljskoj”, rekao je u prvoj izjavi za medije.

Nadbiskup Wojda je među svojim prioritetima naveo formiranje sinodalne Crkve, zadaću koju je delegirao papa Franjo. „Ovaj dug proces zahtijeva suradnju s laicima, koje treba dodatno dinamizirati i uključiti. Susrećemo se i s društvenim izazovima koji se tiču ​​obitelji, mladih, katehetskog učenja ili odnosa Crkve i države“, dodao je.

Upitan o doprinosu koji Crkva u Poljskoj može dati Crkvi u Europi i svijetu, istaknuo je kako je Crkva jedna, katolička i sveopća. „S druge strane, izraz partikularne Crkve je mjesna Crkva koja okuplja bogatstvo proizašlo iz kulture, tradicije i povijesti. Svaka mjesna Crkva donosi ovo bogatstvo sveopćoj Crkvi“, istaknuo je novi predsjednik poljskog episkopata.

Nadbiskup Tadeusz Wojda, SAC, rođen je 29. siječnja 1957. u brojnoj obitelji kao četvrto dijete Władysława i Aniele (rođ. Pietrzyk). Njegov mlađi brat također je svećenik u Družbi katoličkog apostolata (palotinci), dok mu je starija sestra u Družbi sestara sv. Elizabete.

Godine 1976. pridružio se Družbi katoličkog apostolata (SAC), a za prezbiterat je zaređen 1983. Godine 1989. završio je doktorat iz misiologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana. Od 1990. do 2017. djelovao je u Kongregaciji za evangelizaciju naroda, a Papa ga je 2012. imenovao podtajnikom te Kongregacije.

Osim toga, bio je kapelan Centra za tjelesni odgoj invalida Talijanskog Crvenog križa od 1991. i kapelan zajednice sestara Boromejanki u Rimu od 1996. godine.

Dana 12. travnja 2017. Sveti Otac Franjo imenovao ga je nadbiskupom metropolitom u Bialystoku. Godine 2021. papa Franjo imenovao je nadbiskupa Wojdu metropolitom Gdanjska. Geslo biskupske službe nadbiskupa Wojde su riječi iz Evanđelja po svetom Marku (13,10): “Oportet praedicari Evangelium” (Da se Evanđelje propovijeda).

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

‘Kršćanski nacionalizam’ suprotstavlja se katoličkom učenju

Katoličke vijesti

Dekan teologije CUA: Doktrina pravednog rata zahtijeva od Izraela izbjegavanje civilnih žrtava

Katoličke vijesti

Holy Land Justice & Peace osuđuje naoružavanje ‘pravednog rata’ – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti