Nadbiskup Vukšić predvodio misu u bazilici Svete Krunice u Lurdu
Biskupska konferencija

Nadbiskup Vukšić predvodio misu u bazilici Svete Krunice u Lurdu

Drugi dan boravka u Lurdu za hodočasnike 30. vojno-redarstvenog hodočašća u marijansko svetište u Lurd na osobit način posvećen je molitvi za obitelj i za bračne supružnike. U jutarnjim satima toga dana, četvrtka 24. svibnja 2024., hodočasnici su u bazilici Svete Krunice slavili misu za obitelj, izvijestio je Vojni ordinarijat u RH.

Misu je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić uz koncelebraciju vojnog biskupa u RH Jure Bogdana, generalnog vikara Vojnog ordinarijata u RH don Marka Mede, kancelara Vojnog ordinarijata u BiH don Josipa Tadića te tridesetak vojnih i policijskih kapelana i svećenika iz Hrvatske i BiH. Posluživao je trajni đakon Željko Kovačević. Klapa HRM-a „Sv. Juraj“ i klapa MUP-a „Sv. Mihovil“ predvodile su liturgijsko pjevanje. Orgulje je svirao Dubravko Ćepulić Polgar.

Na misi su, uz brojne hrvatske vojnike, policajce, branitelje, vatrogasce, pripadnike povijesnih postrojbi, članove obitelji, i druge, sudjelovali i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane RH Ivan Anušić, zapovjednik hodočašća brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik hodočašća za MUP Dragan Tokić, umirovljeni general Ivan Pokaz, zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH general bojnik Tomo Kolenda, glavna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Sanda Šimić Petrinjak, načelnica ureda glavnog ravnatelja policije Adrijana Bago, vojna izaslanica RH u Francuskoj Republici pukovnica Sandra Jonjić, zapovjednik postroja BiH brigadir Goran Dujmović i drugi.

„U Božjem geniju i namisli, zamišljeni smo i stvoreni kao Božja slika i prilika“, rekao je nadbiskup Vukšić na početku propovijedi. Naglasio je kako sličnost s Bogom nije fizička, nego duhovna, i kako to nije statična sličnost, nego dinamična. Sličnost s Bogom mora se ostvariti u punini tek po našim životima… A Bogu postajemo slični kada nasljedujemo njegovu ljubav, kada imitiramo njegovu dobrotu, kada činimo dobra djela kao što i Bog čini. Dakle, „Božja slika više je zadatost nego datost.“

U tom smislu, nadbiskup Vukšić usporedio je naš život s izradbom goblena – slikovitog veza koji se veze raznobojnom vunom na posebnome platnu kao podlozi. Bog je dao zadatost – podlogu, a mi ju moramo ispuniti koncem, vunom ili pređom prema Božjoj namisli. U istome sliku brak i obitelj stvoren je na sliku Boga – Presvetoga Trojstva. No, tu sliku – goblen valja ispuniti koncem dobrih djela, bračne vjernosti i ljubavi.

Poslije propovijedi uslijedio je blagoslov bračnih parova prigodom kojeg su bračni drugovi obnovili svoje bračne zavjete i molili da ih Bog svojom milošću utvrdi u bračnoj vjernosti i ljubavi.

Poslije mise održana je međunarodna vojna ceremonija na Trgu Esplanade ispred Bazilike Svete Krunice. Ovom vojnom ceremonijom odaje se počast svim palim vojnicima u ratovima, stoga ova ceremonija ima veliku simboličnu vrijednost kao znak jedinstva među vojskama koje sudjeluju na Međunarodnom vojnom hodočašću.

Kao visoka delegacija Republike Hrvatske na vojnoj ceremoniji sudjelovali su vojni ordinarij u RH Jure Bogdan, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, zapovjednik hodočašća brigadni general Željko Ljubas, zamjenik zapovjednika hodočašća za MUP Dragan Tokić, umirovljeni general Ivan Pokaz, vojna izaslanica RH u Francuskoj Republici pukovnica Sandra Jonjić. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proslavljen drugotni patron župe sv. Ane u Podkraju

Katoličke vijesti

Služavke Maloga Isusa pohodile Župu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju

Katoličke vijesti

KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku domaćin županijskog natjecanja za učenike prvih razreda srednjih škola

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti